vrijeme trajanja izložbe: 15. srpnja – 11. prosinca 2022.

predotvorenje: 13. i 14. srpnja 2022.

lokacija:  Triennale di Milano, Palazzo dell’Arte, Viale Alemagna 6, 20121, Milano, Italija

Jučer, 7. srpnja 2022., na konferenciji za medije u Ministarstvu kulture i medija RH u Zagrebu premijerno je predstavljen projekt hrvatskog nastupa na 23. Milanskom trijenalu naslovljen „Mirror / Mirror“. Riječ je o prostornoj instalaciji koncipiranoj kao izlagački objekt za predstavljanje 7 projekata mladih hrvatskih arhitektica i arhitekata nagrađenih na 56. zagrebačkom salonu arhitekture i urbanizma.

Kustosi nastupa na ovogodišnjem Trijenalu su arhitekti Lea Pelivan i Toma Plejić, ujedno i selektori 56. zagrebačkog salona. Nacionalni izložbeni nastup Hrvatske na međunarodnoj izložbi koja se odvija pod temom „Unknown Unknowns. An Introduction to Mysteries” organiziraju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Udruženje hrvatskih arhitekata.

Na predstavljanju nastupa ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo što se Hrvatska vraća na Milanski trijenale nakon razdoblja obilježenog pandemijom i ograničenim mogućnostima međunarodnog izlaganja i to upravo s najmlađom generacijom arhitekata čiji radovi propituju kreativne i inovativne prakse dizajna, arhitekture i umjetnosti. Podsjetivši kako je kustosica središnje izložbe ovogodišnjeg Milanskog trijenala astrofizičarka Ersilia Vaudo, voditeljica odjela raznolikosti Europske svemirske agencije, ministrica je istaknula kako takvi odabiri šire perspektive interdisciplinarnosti i povezuju različita iskustava kulture, znanosti i obrazovanja.

Predsjednik Udruženju hrvatskih arhitekata Roman Šilje naglasio je značaj internacionalnog umrežavanja i razmjene znanja kao ključnih aspekata za vitalnost svake kulture scene, a posebice arhitekture, stvaralačke grane koja daje oblik svijetu u kojem živimo. Istaknuo je međunarodnu suradnju kao jedan od temeljnih strateških ciljeva Udruženja hrvatskiharhitekata, osobito važnom u ovom postpandemijskom trenutku. Dodao je kako se  predstavljanjem mladih lica suvremene arhitektonske scene na međunarodnoj pozornici, stručnoj i široj javnosti približava najprogresivniji segment hrvatskog arhitektonskog stvaralaštva, a istovremeno se daje zasluženi prostor generaciji stasaloj u jeku kontinuiranih globalnih kriza prošloga desetljeća.

Instalacija „Mirror / Mirror“ zamišljena je kao sublimacija i prostorna redukcija izvorne izložbe 56. zagrebačkog salona, optimizirana za postavljanje u novom kontekstu. Autori/ice čiji su radovi uvršteni u izložbeni nastup, dobitnici nagrada 56. zagrebačkog salona, prozvani su nadolazećim glasovima, a oni su: Irena Bakić, Tajana Levojević, Rudolf Martinović, Studio JELO (Marta Lozo i Josip Jerković), Kristina Škrokov, Mirna Udovčić te Zrinka Visković.

Arhitektonski postav instalacije „Mirror / Mirror“ u prostorima Palazzo dell’Arte potpisuju Antun Sevšek i Damir Gamulin, autorski radovi nadolazaćih glasova reinterpretirani su u formu višeminutne repetitivne video izložbe autora Ivana Slipčevića, a prate je zvučni efekti autora Jakše Kalajžića.

Izloženi radovi (klikom na rad otvara se detaljan pregled):

Tajana Levojević – „Dom(a)“ – Velika nagrada 56. salona

Irena Bakić – „Revitalizacija opskrbnog centra Zapruđa“

Rudolf Martinović – „Upojni zdenac Mosta mladosti: Renaturacija izgubljenog rukavca rijeke Save“

Studio JELO – Marta Lozo i Josip Jerković – „Paths”, Zürich, Švicarska

Kristina Škrokov –  „SPORT + BJELOVAR”

Mirna Udovčić – „Sportski centar s bazenom na Pećinama u Rijeci“

Zrinka Visković, Filmski grad Mejaši u Splitu

Kustoska koncepcija nastupa: Lea Pelivan i Toma Plejić / Nadolazaći glasovi_izlagači: Irena Bakić, Tajana Levojević, Rudolf Martinović, Studio JELO – Marta Lozo i Josip Jerković, Kristina Škrokov, Mirna Udovčić,  Zrinka Visković / Postav izložbe: Antun Sevšek (arhitektura) i Damir Gamulin (oblikovanjei vizualni identitet) / Video izložba: Ivan Slipčević / Dizajn zvuka: Jakša Kalajžić / Organizacija izložbe i nastupa: Udruženje hrvatskih arhitekata / Kordinacija i produkcija nastupa: Iva Martinis i Frano Petar Zovko / Koordinator tiskanih izdanja: Ana Bedenko / Komunikacija s medijima i društvene mreže: Ivan Dorotić

Facebook facebook.com/mirror.mirror.triennale

Instagram https://www.instagram.com/mirror_mirror_triennale/

Hrvatski nastup na službenoj stranici trijenala  https://triennale.org/en/events/croatia-mirrormirror

O Milanskom Trijenalu:  

Izložbena manifestacija Milanski trijenale odvija se u Milanu u prostorima institucije muzeja dizajna i umjetnosti Triennale di Milano. Trijenale je inicijalno utemeljen u Monzi 1923. godine kao bienalna izložba umjetnosti i dizajna, a od 1933. se održava u Milanu, s formatom održavanja svake tri godine. Triennale di Milano je jedna od vodećih europskih kulturnih institucija, koja kroz svoje programe i manifestacije nastoji prenositi složenost suvremenog svijeta kroz mnoštvo umjetničkih formi: dizajn, arhitekturu, vizualne, scenske i izvedbene umjetnosti. Cilj institucije i manifestacija koje se pod njome događaju je pronaći šire i inovativnije načine razmišljanja, spajajući iskustva različitih kultura i jezika na jednom mjestu i u određenom trenutku. Milanski trijenale je usmjeren na propitivanje kreativnih i inovativnih praksi unutar područja dizajna i umjetnosti, potičući interdisciplinarni pristup temi te tražeći mjesta dodira i preklapanja dizajna i arhitekture, umjetnosti i tehnologije, znanosti i obrazovanja, omogućujući tako izravnu interakciju izlagača i posjetitelja.

23. međunarodna izložba, čija je kustosica Ersilia Vaudo (astrofizičarka i glavna voditeljica raznolikosti Europske svemirske agencije) zamišljena je kao prostor otvorene rasprave i usporedbe, s mogućnošću spajanja različitih iskustava, kultura i perspektive. Tematska izložba „Unknown Unknowns. An Introduction to Mysteries.“ pokušat će odgovoriti na niz pitanja o tome što još uvijek “ne znamo da ne znamo” u različitim temama: od evolucije gradova do oceana, od genetike do astrofizike. Osim projekata direktno naručenih kao odgovori umjetnika/ica na tematsku izložbu, kroz nacionalne nastupe će se, osim Hrvatske, predstaviti i Austrija, Burkina Faso, Cipar, Češka, Demokratska republika Kongo, Francuska, Gana, Kenija, Kina, Lesoto, Meksiko, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Srbija i Ruanda

Impressum
Udruženje hrvatskih arhitekata

MB 03223043
OIB 01152649489

žiro-račun/ Zagrebačka banka 2360000-11001550751
IBAN HR6223600001101550751

devizni račun/ Zagrebačka banka
SWIFT ZABA HR 2X:2500-03223043
tel +385 (1) 48 16 151
fax +385 (1) 48 16 197


Trg bana J. Jelačića 3/1
Zagreb 10 000-HR

tel  +385 (1) 48 16 151
fax  +385 (1) 48 16 197
tajnistvo@uha.hr
Radno vrijeme 9-17h

Copyright © UHA