Marta Lozo, Josip Jerković / Studio Jelo: Paths

ID: 292

Paths

Zürich, Švicarska

2019.

Samoinicirani rad

Autori: Marta Lozo, Josip Jerković / Studio Jelo

Nekontrolirani infrastrukturni razvoj iz 1970-ih rezultirao je u Zürichu perifernim uvjetima na gotovo središnjim lokacijama. Jedna od njih je slijepa ulica vijadukta autoceste rijeke Sihl. To mjesto bez adrese, povučeno od javnosti, pripovijeda o borbi u kojoj je koncept inkluzivnoga urbanog života pobijedio destruktivnu ideju tehnokratskog razvoja grada.

Kako bi se zadani potencijal ovog mjesta iskoristio i oživio, predlaže se privremena građevina. Kao veza zastarjelog dijela vijadukta autoceste s pješačkim stazama, građevina bi proširila javni prostor i prožela ga višestrukim narativima. Također bi to mjesto „stavila“ na kartu Züricha, dijeleći svoju monumentalnu snagu sa svim njegovim građanima.

Josip Jerković i Marta Lozo od 2008. godine surađuju na raznim arhitektonskim i urbanističkim projektima. Oboje su studirali arhitekturu i radili u Zagrebu. Trenutačno žive u Zürichu, zanimaju ih urbane teme i zaboravljeni prostori.

Projekte nagrađene na 56. zagrebačkom salonu arhitekture i urbanizma objavljujemo na UHA-inoj mrežnoj stranici od ponedjeljka 20. prosinca do petka 24. prosinca.

Fotografije s dodjele nagrada (fotograf: Marko Ercegović) možete pogledati ovdje.

Zagrebački salon tradicionalna je manifestacija suvremenog stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture koju je 1965. godine utemeljila Skupština grada Zagreba. Organizator ovogodišnjega Zagrebačkog salona je Udruženje hrvatskih arhitekata, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.
 
56. zagrebački salon arhitekture i urbanizma održava se pod nazivom ‘Ping – Repozitorij budućnosti’ u prosincu 2021. godine. Selektori Salona su Lea Pelivan i Toma Plejić, organizacijski odbor čine Martina Bienenfeld, Luka Koralet, Roman Šilje i Nevena Tudor Perković, a za koncept, postav i organizaciju, uz selektore, zaslužni su Tonči Čerina, Maja Furlan Zimmermann, Damir Gamulin, Mia Roth Čerina, Antun Sevšek i Frano Petar Zovko.
 
Salon se sastoji od središnje multimedijalne izložbe prijavljenih radova i konferencijskog programa, koji se pod nazivom ‘Ping – Repozitorij budućnosti’ održavaju od 11. do 19. prosinca u paviljonu na Rooseveltovu trgu, ispred Muzeja Mimara, i izložbe ‘pazar pijaca plac sajam tržnica trg’ Mirande Veljačić i Dinka Peračića (dobitnika Grand Prixa 53. zagrebačkog salona), koja se s pratećim programom održava od 11. do 24. prosinca u prostoru Udruženja hrvatskih arhitekata na Trgu bana Josipa Jelačića 3/1.

56. zagrebački salon arhitekture i urbanizma pratite na Facebooku i Instagramu.

UHA
Trg bana J. Jelačića 3/1
Zagreb 10 000-HR
tel +385 (1) 48 16 151
fax +385 (1) 48 16 197
Copyright © UHA