Dr Zoltán Bachman (r. 1945.), jedan je od najznačajnijih suvremenih mađarskih arhitekata. Dugogodišnji je dekan Instituta Marcel Breuer u Pečuhu te profesor na fakultetima za arhitekturu u Würzburgu i Budimpešti. Projekt Hodočasničke crkve je nastao 1996. godine, kao poklon dr Bachmana hrvatskome narodu. Uz skice i maketu crkve biti će izloženi i radovi Bachmanovog suradnika, mađarskog skulptora Istvána Redfalija koji je u bronci izlio Isusovu krunu koja ujedno predstavlja 14 postaja Križnog puta.

Selekciju radova i likovni postav izložbe potpisuje autorov sin, arhitekt, dr. Bálint Bachmann.

Na otvorenju izložbe govoriti će predsjednica ULUPUH-a Ivana Bakal, predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata gđa Sanja Cvjetko Jerković,  direktor Mađarskog kulturnog instituta dr Dinko Šokčević te Tahir Mujičić, idejni inicijator projekta.

Organizatori izložbe su ULUPUH, Mađarski kulturni institut u Zagrebu i Hrvatsko kazalište u Pečuhu.

Izložbom počinje projekt dugoročne suradnje između ULUPUH-a, Kulturnog centra Zsolnay u Pečuhu, Mađarskog kulturnog instituta u Zagrebu i Hrvatskog kazališta u Pečuhu, krovnog naziva EU-UPO-PREPOZNAVANJE. Cilj je projekta uspostavljanje dugoročne suradnje s mađarskom kulturnom scenom, a u cilju razmjene umjetničkih sadržaja i upoznavanja dva susjedna kulturološka prostora koja su stjecajem političkih i povijesnih okolnosti bila skoro 80 godina izolirani jedan od drugoga.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Izložba ostaje otvorena do 29. rujna, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom i praznikom galerija zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.