Izložbu “VIS I ANATOMIJA OTOKA”, autora Boška Budisavljevića, d.i.a.

otvorit će dr.sc. Iva Niemčić i Boško Budisavljević, d.i.a. u utorak, 24.2. 2015. u 19 sati u Galeriji Modulor, Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb

O izložbi:

Od  2012. godine na otoku Visu provodi se petogodišnji program pod nazivom „Anatomija otoka“. Cilj programa je podizanje razine kulturne ponude otoka Visa. Program se realizira kroz simpozije i radionice, te prateće projekte. Svake se godine organizira simpozij s gostima-predavačima iz Hrvatske i svijeta, te studentska radionica.

Predavanja na simpoziju održao je čitav niz stručnjaka s raznih područja, među kojima i dvoje poznatih arhitekata, Kengo Kuma i Kazuyo Sejima iz Japana. Teme izlaganja odnosile su se na arheološke, povijesne, arhitektonske, urbanističke i gospodarske aspekte otoka Visa, ali i nekih drugih sredina.  Na radionicama svake godine sudjeluju studenti arhitekture s pet fakulteta: Arhitektonskog fakulteta iz Zagreba, Građevinsko-arhitektonsko-geodetskog fakulteta iz Splita, Arhitektonskog fakulteta iz Ljubljane te Keio i Tokyo univerziteta iz Japana, a od 2014.  sudjeluju i fakulteti iz Pariza i Graza.

Zanimljivost predloženih  studentskih radova je u tome što se  njima ne predviđa gradnja novih objekata, već se rješenja nalaze u  različitim vrstama jednostavnih, efektnih i korisnih  intervencija na lokalitetu grčke Isse, drugim otočkim lokalitetima u viškim selima kao i na zapuštenim prostorima grada Visa i Komiže.

Izložba prikazuje dosadašnje rezultate i prijedloge te foto-dokumentaciju nastalu tijekom trajanja projekta . Sama izložba se sastoji od dva dijela. U prvom je prikazana kratka povijest otoka Visa, karakteristični objekti graditeljske baštine i elementi bioraznolikosti otoka. Uz to je prikazana bogata aktualna kulturna djelatnost otoka kroz plakate kojima se ta događanja najavljuju.

U drugom djelu izložbe su prikazani studentski radovi s radionica. Ovi radovi pokazuju mogućnosti podizanja kulturne i turističke ponude , bilo da se radi o  arheološkim lokalitetima i povezivanja grada s tim sadržajima, bilo oživljavanja dijelova grada Visa i Komiže te danas gotovo nenastanjenih viških sela..