UNESCO raspisao međunarodni natječaj za Kulturni centar Bamiyan u Afganistanu

Natječaj provodi UNESCO, objavljen je 15. studenog 2014. a traje do 22. siječnja 2015. Prvonagređeni će dobiti iznos od 25 000 $, a ostala četiri nagrađena rada iznos od 8 000 $.
Realizacijom Kulturnog centra Bamiyan Afganistanci će dobiti mogućnost da ponovo uspostave vezu sa svojim naslijeđem te da povijesnoj lokaciji “udare” novi pečat i potaknu pozitivan odnos između svojih nastojanja i svojih želja.

“Ovaj novi arhitektonski program propituje kulturne barijere, potvrđuje izuzetnu davnu povijest Afganistana i osnažuje kulturu kao temeljnu komponentu afganistanskog nacionalnog identiteta i mirotvorstva”, navodi UNESCO.

Kulturni centar Bamiyan financira se iz projekata vezanih za kulturu unutar zona konflikata koje mogu biti izuzetno teške, budući se smatraju “nepotrebnim luksuzom”, a djelomice i iz razloga što njihov rezulat nije vidljiv u kratkom roku. Pravo na kulturu je također ljudsko pravo, a osjećaj zajedničke kulturne pripadnosti bitan je za postizanje trajnog mira.

Ministarstvo informacija i kulture i Uprava provincije Bamiyan prepustili su UNESCO-u atraktivnu lokaciju pored Budinih litica kako bi poduprli ovaj projekt. Mnogi će arhitekti, inženjeri i studenti iz cijelog svijeta putem ovog natječaja dobiti priliku da doprinesu ovoj povijesnoj lokaciji svjetske baštine.

Više o natječaju saznajte na službenim stranicama.