U sklopu 8. Subversive festivala koji se ove godine odvija pod temom „Prostori emancipacije mikropolitike i pobune“, 15. svibnja 2015, u 16:00h u Kinu Europa / Dvorana Müller održat će se okrugli stol na temu „Tranzicija u postugljične gradove“

Dok se neki svjetski gradovi poput Kopenhagena zalažu da postanu klimatsko neutralni do sredine 21. stoljeća, u nekoliko stotina gradova u svijetu jačaju pokreti tranzicijskih grupa koje se grade odozdo od samih ljudi i u kojima sama lokalna zajednica predvodi takvu tranziciju.

Namjera ovog panela i rasprave jest proniknuti dublje u niskougljičnu tranziciju na lokalnom nivou te istražiti projekte i inicijative prilagođene potrebi zajednice koji, osim pozitivnog utjecaja na okoliš i održiv razvoj vode, rade na poboljšanoj kvaliteti života u gradu i jačanju socijalne uključenosti svih njezinih građana.

Na skupu će se prezentirati vizija niskougljičnog grada Zagreba kakvu su oblikovali stručnjaci i aktivisti iz različitih područja i organizacija tijekom dvije radionice prošle godine u sklopu projekta Pocacito (Post Carbon Cities of Tomorrow), te će se ujedno predstaviti napori pojedinih organizacija i aktivističkih grupa civilnog društva za uvođenjem niskougljične tranzicije. Skup je otvoren za svu zainteresiranu javnost i svi su dobrodo&ˇli.

Sudjeluju: Rene Lisac, Zoran Kordić, Vlatka Berlan Vlahek, Zoran Skala, Gordana Dragičević, a moderatori su: Igor Grozdanić i Zoran Kordić.