Točka na A : 12. epizoda, Berislav Šerbetić,

S ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti prostora koji nas okružuje i u kojem živimo, te promicanju i javnoj afirmaciji misli i djela hrvatskih arhitektica i arhitekata, serijal TOČKA NA A kroz 12 epizoda predstavlja nominacije i nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata dodijeljene za 2014., 2015. i 2016. godinu. Svaka godina kroz četiri epizode donosi nominirane radove i laureate nagrada Viktor Kovačić, Drago Galić i Bernardo Bernardi te nagrade za životno djelo.

U dvanaestoj, posljednjoj epizodi serijala koja će se emitirati na Prvom programu HRT-a, u nedjelju 15. 9. 2019. u 20:05 sati, predstavit će se opus laureata nagrade za životno djelo Viktor Kovačić u 2016. godini, arhitekt Berislav Šerbetić (1935.-2017.).

Djelujući uglavnom u tandemima ili većim radnim skupinama Šerbetić je oblikovao neke od građevina i javnih prostora koji su postali nositelji zagrebačkog identiteta – stambene nebodere Rakete, poslovno-sportski centar Cibona te Trg bana Josipa Jelačića. Taj nadaren crtač, “arhitekt-sublimator”, u bivšoj državi je ostvario i neka od reprezentativnih zdanja od internacionalnog i nacionalnog značaja poput arhitektonsko-spomeničkog sklopa na Petrovoj gori, te spomen-doma u Kumrovcu. O samozatajnom stvaraocu u emisiji govore arhitekti Branko Silađin, Nebojša Weiner i Marijan Hržić, te akademska kiparica Marija Ujević Galetović i povjesničarka umjetnosti Sanja Horvatinčić.

Berislav Šerbetić
LJUBO IVETA, OLGA KORENIK, VJENCESLAV RICHTER, BERISLAV ŠERBETIĆ: Rakete, stambeni kompleks Vrbik, Zagreb. 1963.
VOJIN BAKIĆ, BERISLAV ŠERBETIĆ: Kompleks spomenika na Petrovoj gori, 1981.
MIHAJLO KRANJC, BRANKO SILAĐIN, BERISLAV ŠERBETIĆ, Trg bana Josipa Jelačića, Zagreb, 1987.

Autori koncepcije serijala: Vedran Duplančić, Sabina Sabljić, Nikola Škarić

Redatelj i snimatelj: Željko Sarić

Scenaristice 12. epizode: Ana Dana Beroš, Tamara Bjažić Klarin

Montaža: Ivor Šonje

Glazba: Tomislav Babić

Proizvodnja: Project 6 Studio za HRT 2018.

Urednica serije za HRT: Tanja Kanceljak