Vijesti
Svjetleći divovi Uljanika u finalu Lighting design awards 2015.
datum/vrijeme
28.11.2014.

Ova svjetlosna skulptura i umjetnička instalacija na osam Uljanikovih brodogradilišnih dizalica prvi je puta zasjala još prije početka ljetne sezone u sklopu popularnog Festivala Visualia koji je u Pulu doveo više od dvije tisuće turista. Prvi puta u svijetu osvijetljene su dizalice brodogradilišta koje radi. Projekt je nastao uz pomoć Turističke zajednice Pula, Grada Pule, Uljanika te Arenaturista koji je, osim Ministarstva turizma, Kamgrada i Unilinea, najveći donator projekta, a inauguriran je 3. svibnja ove godine na dan grada Pule. Osim pulskog Uljanika projekt osvjetljenja Deana Skire krasi i riječki lukobran (molo longo), koji je 2010 otvoren za javnost o čemu čitajte ovdje.

Prema riječima Skire u osvjetljenju se koriste LED reflektori, najjače takve vrste koji su montirani na dizalice visoke 100 metara. Sustavom se upravlja softverom iz ureda, a svaka dizalica komunicira wi-fi mrežom, čime je izdaleka moguće programirati različite scene.

Prošlogodišnjim pobjednikom je proglašen gradić Rietberg u Njemačkoj tijesnim glasanjem u završnici nominacija, koji je nagradu osvojio ispred gradova Seula i Geneve, dok je kineski Zhengzhou dobio nagradu posebnog spominjanja za svoj projekt osvjetljavanja 280 metara visokog tornja Millennium Royal Plaza.

Osim „Divova“, projekti Bellevue, i svjetiljka Trick  tvrtke Skira također su u finalu za prestižnu nagradu Lighting Design Awards 2015, u kategorijama za najbolji međunarodni projekt rasvjete interijera i najbolju vanjsku svjetiljku. Svečana dodjela nagrada održat će se 19.ožujka 2015. u London Hiltonu.