Osnovni cilj projekta jest da unutar novih ekonomskih mikro-sektora zajednički nazvanih “eko-smart stambena rješenja za starije osobe“, pruži priliku malim i srednjim poduzećima da otkriju nove tržišne niše, te kroz inovaciju svojih proizvoda i usluga oblikujući iste prema standardima gore navedenih sektora, ostvare novi poslovni razvoj i rast. Istovremeno, time će doprinijeti i većoj kvaliteti života starijih ljudi, na način da im omoguće siguran i ugodan život u vlastitom domu, u skladu kako s ekološkim tako i sa standardima ICT tehnologija i teleasistencije.

Među učesnicima posebno se ističe g. Rupert Gole, arhitekt i gradonačelnik mjesta Šentrupert u Sloveniji te inicijator nagrađenog slovenskog pilot projekta “Silver House”, koji će učesnicima Seminara iz prve ruke prenijeti svoje trostruko iskustvo: iskustvo osmišljavanja dobitnog projekta, iskustvo “knowledge providera” u svojstvu kojega je prenio konkretno inovacijsko znanje i know-how nagrađenim slovenskim poduzećima te – od posebnog značaja za predstavnike javnog sektora– iskustvo i pozicija lokalne vlasti naspram većih inovacijskih projekata, uz konkretne upute i sugestije što i kako organi javne vlasti mogu učiniti da pripomognu, olakšaju i promoviraju inovativne procese unutar malih i srednjih poduzeća na svom teritoriju.

Na Seminaru će također sudjelovati predstavnici nekoliko uspješnih malih i srednjh poduzeća iz gore navedenih zemalja koje su nagrađene WIDER Inovacijskim Vaučerom, koji će posvjedočiti o vlastitom inovatorskom iskustvu tj. kako su konkretno uspjeli realizirati svoj “inovacijski skok” i time si otvoriti nove razvojne mogućnosti i perspektivu za daljnji rast.

Seminar se održava na engleskom jeziku, učešće je besplatno, a namijenjen je prvenstveno predstavnicima javnog sektora i stručnjacima iz srednje, istočne i jugoistočne Europe koji se bave osmišljavanjem, definiranjem i provedbom javnih politika, financijskih poticaja, te raznih mjera potpore u korist malih i srednjih poduzeća, poduzetništva i inovatorstva, te koja uključuju značajke energetske učinkovitosti i/ili domotike i s idealnim fokusom na stambena rješenja za starije osobe. Na primjer: predstavnici lokalne, pokrajinske i državne uprave, gospodarskih komora, fondova za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, regionalnih razvojnih agencija, udrugâ poduzetnika, javnih zdravstvenih sustava, domova i centara za osobe starije životne dobi, stručnjaka za AHA i AAL, itd.

Za kvalificirane učesnike postoji mogućnost refundiranja troškova; prioritet se daje prema redu prijave.

Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Program

Prijavnica