Same as it Ever Was autorski tim, fotografija: Bosnić+Dorotić

Same as it Ever Was – predstavljanje projekta

Prošlog petka je na konferenciji za medije u nagrađivanom Centru za posjetitelje Crna roda Parka prirode Lonjsko polje premijerno predstavljen projekt Same as it Ever Was hrvatski paviljon na Venecijanskom bijenalu 2023. – 18. međunarodnoj izložbi arhitekture.

Povjerenici ovogodišnjeg nastupa su arhitekti Mia Roth i Tonči Čerina, a multidisciplinarni autorski tim koji je koncipirao i realizirao projekt čine arhitekti Mia Roth, Tonči Čerina i Luka Fatović te dizajneri Vedran Kasap, Ozana Ursić, Niko Mihaljević i Ivica Mitrović.

Predstavljanje projekta Same as it Ever Was u Centru za posjetitelje Crna Roda, fotografija: Maja Bosnić

Lokacija Lonjskog polja poslužila je kao mjesto za predstavljanje nastupa zato što je koncepcijsko ishodište projekta i programa hrvatskog paviljona upravo močvarno područje Lonjskog polja, gdje kulturni krajolik nastaje stoljetnom simbiozom prirode koja je u stalnoj mijeni i zajednica koje mu se prilagođavaju. Oblikovnom kontekstu hrvatskog paviljona poslužio je bestijarij novih vidikovaca, čiju arhitekturu potpisuju povjerenici tima Mia Roth i Tonči Čerina. Za projekt centra za posjetitelje Crna Roda i vidikovaca Lonjskog polja Mia Roth i Tonči Čerina sa suradnicima su, između brojnih ostalih priznanja, dobili nagradu ‘Bernardo Bernardi’ Udruženja hrvatskih arhitekata za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i(li) unutrašnjeg uređenja iz 2021. godine te Veliku nagradu hrvatskog dizajnerskog društva na Bijenalnoj izložbi 21/22.

Projekt su na konferenciji za medije predstavili ministrica kulture i medija RH dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata Roman Šilje, povjerenici nastupa Mia Roth i Tonči Čerina, kustos diskurzivnog programa hrvatskog paviljona Ivica Mitrović, koautor produkt dizajnerskih elemenata paviljona Vedran Kasap te autor ambijentalnih zvučnih kompozicija za paviljon Niko Mihaljević, a moderator je bio Ivan Dorotić, voditelj odnosa s javnošću nastupa. Prisutne su pozdravili pročelnica za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode Sisačko-moslavačke županije Anita Sinjeri Ibrišević i Damir Culjak, v.d. ravnatelja Parka prirode Lonjsko polje. Nakon konferencije za medije, autorski je tim prisutne proveo po centru za posjetitelje, lokacijama samog nacionalnog parka te jednom od novih vidikovaca parka prirode.

Promatračnica Repušnica, fotografija: Maja Bosnić

Službeno svečano otvorenje hrvatskog paviljona planirano je za 19. svibnja 2023. u 11 sati, potom slijedi okrugli stol na kojem sudjeluju Martin Avila (Konstfack, Stockholm), Harriet Harriss (Pratt Instiitute, New York) te James Auger (Crap Futures, ENS Paris-Saclay), a moderirat će ga Ivica Mitrović (Umjetnička akademija, Split).

Ministarstvo kulture i medija RH je za projekt nastupa Hrvatske na Venecijanskom Bijenalu 2023. godine izdvojilo 120.711,39 eura za produkciju i realizaciju projekta te 90.000 eura za najam prostora, a kako je na konferenciji za medije naglasio predsjednik UHA-e Roman Šilje, od privatnih sponzora i partnera prikupljeno je oko 70.000 eura. Partneri i sponzori projekta ‘Same as it Ever Was’ su: Turistička zajednica grada Zagreba, Hrvatska pošta d.d., MARKOJA d.o.o., JANAF d.d., Hrvatske autoceste d.o.o., Zagrebačka banka d.d., ZUMTOBEL Hrvatska uz podršku Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.

Centar za posjetitelje Crna Roda, fotografija: Maja Bosnić

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo što je ovogodišnji hrvatski nastup izbornika Mie Roth i Tončija Čerine za ishodište projekta preuzelo taj jedinstveni ekološki sustav močvarnog područja Lonjskog polja kojemu pripada i zaštićeno naselje Krapje, jedino naselje u Hrvatskoj sa statusom Sela graditeljske baštine, sa sačuvanim tipičnim drvenim posavskim kućama koje je okruženo prirodom, ali i ljudskom rukom kultiviranim krajolikom, u skladu s prirodnim okolišem čini skladnu ruralnu cjelinu.
 
Ističući kako je Bijenale u Veneciji najstarija izložbena smotra, tradicionalna manifestacija i mjesto susreta arhitekata, kustosa i publike, teoretičara i kritičara iz cijeloga svijeta, ministrica je izrazila uvjerenje da će ovaj nastup doprinijeti vidljivosti i internacionalizaciji ne samo hrvatskih arhitekata, urbanista, dizajnera i svih onih koji oblikuju naš okoliš, već i vidljivosti Lonjskog polja u turističkoj dimenziji te dodatno pridonijeti razumijevanju povezanosti prirode i kulture.

Kada se spomene tema ovogodišnjeg bijenala, ‘Laboratorij budućnosti’, vjerojatno svi očekuju neke ‘high-tech’ sadržaje, tehnološka istraživanja, a mi šaljemo poruku koja je zapravo uznemirujuće istinita, a to je da ćemo budućnost imati samo ako se vratimo svojim ishodištima, ako počnemo planirati svoj budući razvoj na način da prestanemo uništavati prirodu i bezumno trošiti resurse, nego se vratiti u okvire onoga što će omogućiti život našoj djeci i budućim generacijama, zaključila je ministrica dodajući kako je upravo pitanje održivosti kroz Nacionalnu razvojnu strategiju, naša Vlada postavila kao ključne ciljeve u svim segmentima našeg razvoja.

Fotografija: Maja Bosnić

Kratki opis nastupa i paviljona:

Hrvatski paviljon za Venecijanski bijenale arhitekture oda je ambijentima suživota divljeg i domaćeg, prirodnog i proizvedenog, živog i neživog. Ishodište projekta je močvarno područje Lonjskog polja gdje kulturni krajolik nastaje stoljetnom simbiozom prirode koja je u stalnoj mijeni i zajednica koje mu se prilagođavaju. Ovaj je kontekst pozadina diskurzivnog programa hrvatskog paviljona, kao kontinuirani laboratorij u stvarnom vremenu, usmjeren na istraživanje budućnosti arhitektonske prakse i obrazovanja. 

Hrvatski paviljon u Arsenalu bit će prostorna instalacija koja pripada bestijariju vidikovaca u močvarnom području Lonjskog polja. Instalacija uključuje fizičke i virtualne segmente izravno vezane uz fenomene polja, odnosno njihovu interpretaciju koja postaje sredstvo za razumijevanje povezanosti prirode i kulture. Parafraziranjem poznatog, izgrađena infrastruktura komunicira elementarnim prepoznavanjem onoga što je prisutno u subliminalnom, u kolektivnom sjećanju. 

Diskurzivni format hrvatskog paviljona uključuje niz lokacija (Venecija, Ljubljana, Split, Motovun, Milano te Lonjsko polje) na kojima će se, kroz popratne aktivnosti te u suradnji s obrazovnim institucijama, tijekom trajanja Venecijanskog bijenala održavati radionice. Rezultati ovog programa, uz pripadajuće tekstove pozvanih gostiju koji će opširnije istražiti navedene teme, bit će objavljeni na web stranici paviljona te u knjizi čija je promocija, kao retroaktivan zapis rasprava, radionica i promišljanja, planirana na samom zatvaranju Bijenala. Radionice testiraju buduće teme i aktivnosti u obrazovanju arhitekata, dizajnera i stručnjaka srodnih disciplina. Odgovarajući na temu The Laboratory of the Future koju je postavila kustosica ovogodišnjeg Bijenala Lesley Lokko, diskurzivni i obrazovni program predstavlja kontinuirani interdisciplinarni proces usmjeren prema promjeni pristupa djelovanju u prostoru, fokusirajući se na alternativne budućnosti. 

Maketa Paviljona, foto: arhiva Same as it Ever Was

Autorski tim: Mia Roth i Tonči Čerina surađuju od 1999. godine i za svoj su rad osvojili brojne domaće i međunarodne nagrade. Isprepliću praksu s pedagogijom i istraživanjem, posebno  fokusirajući se na prostorne izraze javnog interesa. Luka Fatović član je ureda Roth&Čerina od 2019. godine i suradnik na nizu nagrađivanih projekata. Vedran Kasap i Ozana Ursić od 2012. godine rade zajedno kao Clinica Studio, vodeći ured za prostorno oblikovanje, muzejske izložbe i dizajn interakcija. Niko Mihaljević vizualni je umjetnik, grafički dizajner i predavač. Mia, Tonči, Vedran, Ozana i Niko dio su tima koji je projektirao infrastrukturu za posjetitelje Lonjskog polja. Ivica Mitrović od 2001. godine istražuje i bavi se obrazovanjem u području kritičkog i spekulativnog dizajna. Tim isprepliće svoje interese i preokupacije u hrvatskom paviljonu, spajajući instalaciju sa širokim diskurzivnim formatom o mogućim budućnostima.

Službene stranice projekta Same as it Ever Was:

Web: sameasiteverwas.hr

Facebook: facebook.com/CroatianPavilionVenice

Instagram: instagram.com/croatian_pavilion_2023/

Autorica fotografija: Maja Bosnić

Rad Udruženja hrvatskih arhitekata podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH i Zaklada Kultura nova.

Impressum
Udruženje hrvatskih arhitekata

Trg bana J. Jelačića 3/1
Zagreb 10 000-HR

MB 03223043
OIB 01152649489

IBAN HR6223600001101550751

tel  +385 (1) 48 16 151
fax  +385 (1) 48 16 197
tajnistvo@uha.hr
Radno vrijeme 9-17h

Copyright © UHA