foto: Bosnić+Dorotić

Promocija knjige “Grad je sinteza”

U srijedu, 14. veljače 2024., u 18 sati, u prostorima Udruženja hrvatskih arhitekata u Zagrebu (Trg bana J. Jelačića 3/1), održat će se predstavljanje knjige Grad je sinteza – razgovori Saše Šimprage o Zagrebu u izdanju Vizkulture.

Riječ je o knjizi koja okuplja intervjue koje je analitičar prostora i publicist Saša Šimpraga, tijekom dugogodišnje suradnje s Vizkulturom, vodio s brojnim stručnjacima/kinjama za područje urbanizma u Zagrebu: arhitektima/cama, urbanistima/cama, krajobraznim arhitektima/cama, povjesničarima/kama umjetnosti, konzervatorima/cama i ostalim kolegama/cama relevantnim za (javni) prostor i planiranje grada. 

Urednici knjige su Jelena Pašić i Ivan Dorotić, dizajn potpisuje Zoran Đukić / studio đkć, a autorica većine fotografija u knjizi je Katarina Zlatec. Izdavanje knjige sufinancirali su Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija RH, uz produkcijsku podršku Igepa Plana papira te Kerschoffset tiskare, a partner promocije knjige je Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA).

Knjigu će na promociji predstaviti autor svih razgovora Saša Šimpraga, urednici Jelena Pašić i Ivan Dorotić, dizajner Zoran Đukić te gosti sugovornici; povjesničarka umjetnosti dr. sc. Silva Kalčić i krajobrazni arhitekt Marijo Spajić – predsjednik Udruženja krajobraznih arhitekata Hrvatske, čije razgovore također sadrži knjiga.

Dvadesetak razgovora okupljenih unutar knjige Grad je sinteza objavljivano je tijekom godina na Vizkulturi u sklopu serije tekstova o urbanističkom razvoju grada, pridruženo im je nekoliko razgovora iste tematike nastalih za srodne projekte Saše Šimprage te nekoliko novih tekstova nastalih isključivo za knjigu. Ukupno 28 individualnih ili grupnih razgovora daje uvid u povijesne i aktualne aspekte urbanističkog razvoja i potencijala grada, a pruža i vizije o urbanističkim alternativama za Zagreb. Pojedini tekstovi odnose se na povijest i aktualno stanje nekih od zagrebačkih četvrti, drugi se dotiču dovršenih i nedovršenih dijelova grada, novoizgrađenih objekata, zatim trgova i parkova, pješačkih zona i javnih prostora, obnove grada s fokusom na povijesnu jezgru i historicističke zgrade, elementa vode u javnom prostoru i druge gradske detalje, ali i mogućnosti održivih i klimatskih aspekata Zagreba. U fokusu svih razgovora su budućnost i potencijali grada.

Inicijativa (retrospektivnog) produciranja ovakvog vrijednog dijaloškog sadržaja u ukoričenu publikaciju jedan je od novih ciljeva Udruge Vizkultura. Na ovaj način uredništvo portala Vizkultura dio svog važnog diskursa, u ovom slučaju prostorno-arhitektonske tematike, koji već deset godina plasira u online medijskom prostoru, želi arhivirati i diseminirati do daljnje i šire publike, kako bi se sačuvao – kao dokument vremena i preslik aktualnih promišljanja, stavova i tendencija. 

foto: Bosnić+Dorotić

Dizajn knjige, koji potpisuje dizajner Zoran Đukić / studio đkć, reflektira samu ideju projekta i naslov knjige – da upravo sintezom različitih stručnih mišljenja, dijalogom, pluralizmom stavova i suprotstavljanjem ekspertiza, možemo dati doprinose i prijedloge za stvaranje kvalitetnijeg grada i prostora oko nas.

Knjiga donosi pojedinačne i/ili zajedničke razgovore sa sljedećim sugovornicima: Maroje Mrduljaš, Zoran Hebar, Borislav Doklestić, Niko Gamulin, Marija Barović, Dino Belamarić, Dominko Blažević, Igor Ekštajn, Tajana Jaklenec, Aneta Mudronja Pletenac, Branimir Rajčić, Morana Rozić, Tomislav Soldo, Dubravka Vranić, Silva Kalčić, Azra Suljić, Željka Čorak, Jesenko Horvat, Zlatko Uzelac, Sebastian Bogi, Mario Jukić, Suzana Dobrić, Nikša Božić, Marijo Spajić, Janko Večerina, Krešimir Ivaniš, Cvijeta Biščević, Irena Šimić, Ratko Miličević, Tihomir Jukić, Ivan Mlinar, Boris Dundović, Petar Puhmajer, David Kabalin, Snješka Knežević i Marko Špikić.

foto: Bosnić+Dorotić

Saša Šimpraga autor je knjige Zagreb, javni prostor i urednik nekoliko knjiga u području arhitekture i umjetnosti. Osnivač je i voditelj platforme 1postozagrad, dugogodišnji suradnik portala Vizkultura i niza drugih medija.

Knjiga Grad je sinteza moći će se kupiti na promociji po cijeni od 35 € ili narudžbom putem e-maila info@vizkultura.hr

Rad Udruženja hrvatskih arhitekata podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH i Zaklada Kultura nova.

Impressum
Udruženje hrvatskih arhitekata

Trg bana J. Jelačića 3/1
Zagreb 10 000-HR

MB 03223043
OIB 01152649489

IBAN HR6223600001101550751

tel  +385 (1) 48 16 151
fax  +385 (1) 48 16 197
tajnistvo@uha.hr
Radno vrijeme 9-17h

Copyright © UHA