Charles Correa, svojedobno nazvan najvećim indijskim arhitektom (RIBA, 2013.) preminuo je 16. lipnja 2015. u 84. godini života, nakon kratke bolesti.

Correa je rođen 1. rujna 1930. godine u Secunderabadu u Indiji. Arhitektonsko obrazovanje stekao je na prestižnim sveučilištima u Michiganu i Bostonu (MIT), prije povratka u rodnu Indiju gdje je započeo sa samostalnim radom u Mumbaiju (1958.).

Upravo je veza tradicijske indijske arhitekture i modernizma bila osnovna okosnica njegova arhitektonskog opusa. Neprestano se insprirao indijskom prošlošću te fenomenima iz svakodnevnog života, na temelju kojih su nastajali jedinstveni arhitektonski spojevi.

Djelovanje arhitekta Correae lijepo je opisao arhitekt David Adjaye u govoru na izložbi ostvarenja (The Royal Institute of British Architects): „Više od pola stoljeća Correa uspijeva stvarati kuće univerzalne kvalitete, svojevrsnom destilacijom složenih životnih elemenata u uzbudljive moderne forme koje gotovo da organski izrastaju iz geografije, klime i kulture prostora, istovremeno nudeći osjećaj poezije te metafizičkog.“ (izvor:Dezeen)

Kao renomirani arhitekt, urbanist, aktivist i teoretičar, ostavio je iza sebe mnoga vrhunska dostignuća. Neka od važnijih ostvarenja su „ Mahatma Gandhi memorial“ u Ahmedabadu, Indija; medicinski istraživački centar „Champalimaud Centre for the Unknown“ u Lisabonu, Portugal; „Jawahar Kala Kendra arts centre“ u Jaipuru, India; u sferi stambene arhitekture „Kanchanjunga apartments“ u Mumbaiu, Indija; „Belapur housing“ u Novom Mubaiu, Indija; novija ostvarenja

„Toronto’s Ismaili Centre“ te „Brain Science Centre“ na MIT-u u Bostonu.

Značajna je i Correova uloga kao urbanista. Dio svog stvaralačkog vijeka posvetio je urbanističkom razvoju grada Mumbai, kao glavni odgovorni arhitekt za planiranje (1970.). U 1984. godini osniva Mumbai’s Urban Design Research Institute, unutar kojeg pruža platformu za interakciju arhitekata, urbanista te stručnjaka ostalih disciplina, ključnih za napredak urbanog razvoja indijskih gradova.

Dobitnik je treće zlatne medalje koju dodjeljuje Međunarodno udruženje arhitekata (UIA) za 1990. godinu.

Izvori: Dezeen, The New York Times