Splitski arhitekt Ante Svarčić, projektant Ulice Ruđera Boškovića i Robne kuće Prima 3, preminuo je u 83. godini života. 

Ante Svarčić najvažnije je projekte realizirao u rodnome Splitu i njima dao snažan estetski i kvalitativni doprinos izgledu grada. Značajnija ostvarenja su Ulica Ruđera Boškovića – Gradski centar ‘Split 3’ te u sklopu njega Robna kuća Prima 3, kao i Plažni objekt Duilovo te niz drugih projekata u Splitu i u drugim gradovima.

U nastavku možete pročitati oproštaj od arhitekta Svarčića koji potpisuju Jelena Borota, Mariana Bucat i Višnja Kukoč.

Arhitekt Ante Svarčić više neće proći Ulicom Ruđera Boškovića, ali u njoj će zauvijek ostati njegov duh. To je Ulica koju je pažljivo projektirao za „druženje, razgovore i šetnje“, u kojoj je neumorno radio u svom birou, ulica čiji je šušur pratio više od 50 godina.

Arhitektura te ulice uistinu impresionira svojim volumenima, prazninama i puninama, osvaja svojim ambijentom bez obzira na neplanirane dodatke i nedovršene dijelove. Živi u svako doba dana, odzvanja od dječjih glasova i žamora studenata, pruža sjenoviti odmor umornim šetačima, zaklon ljubavnicima, nudi neke od najljepših splitskih vizura… predstavlja znamenitost i reper cijelog Splita. Upravo je Ulica Ruđera Boškovića najznačajnije djelo nedavno preminulog Arhitekta Svarčića. Uz Robnu kuću „Prima 3″ i plažni objekt hotelskog kompleksa na Duilovu predstavlja najuspješnije od njegovih brojnih projekata i ostvarenja, prvenstveno u Splitu i Dalmaciji, ali i u inozemstvu. Međutim, nije projektirao samo zgrade već je imao veoma svestranu profesionalnu karijeru. Bavio se kako projektiranjem interijera tako i urbanističkim planiranjem.

Ante Svarčić bio je sarajevski student koji je obilježio i zadužio splitsku arhitektonsku scenu, najprije u kolektivu projektnog biroa Tehnogradnja i Projektne grupe Splita 3, a kasnije kroz vlastiti projektantski ured Mass.

Gospodin starog kova, porijeklom Milnaranin, uvijek se rado odazvao i aktivno sudjelovao u događanjima kao što je manifestacija 50 godina Splita 3. Njegov nenadani odlazak zaustavio je dogovore o stvaranju arhiva cjelokupne građe Splita 3 koju bi trebala udomiti Sveučilišna knjižnica u Splitu, također na području Splita 3. Proteklog svibnja javio nam se pismom za koje se, nažalost, ispostavilo da je posljednje. Godine 2018. nije se ustručavao osobno angažirati i suprotstaviti izmjenama Detaljnog urbanističkog plana kada se ponovno nametnula izgradnja crkve na mjestu tržnice koju je, između ostalih, projektirao baš on, kao integralni dio Ulice Ruđera Boškovića za stanovnike cijelog trećeg gradskog rajona, njih čak 50 000.

Drugim riječima, do samog kraja je bio usredotočen na profesiju, sa strašću je govorio o svojim radovima i o njihovoj sudbini.

Sudjelovao je na izložbama hrvatske arhitekture u Milanu, Torinu i Bologni po izboru XVII. Zagrebačkog salona. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja od kojih su samo neki: Državna nagrada za unaprjeđenje građevinarstva (1978.), Nagrada Splitskog salona iz područja arhitekture (1980.), Nagrada Grada Splita za životno djelo (2012.).

Nedostajat će Gradu pod Marjanom Arhitekt Ante Svarčić, nedostajat će njegov entuzijazam, strast i posvećenost kvaliteti modernog i suvremenog mediteranskog prostora.

Preuzeto s: https://www.facebook.com/50godinaSplita3/posts/4991076200908942