Popratni program ‘pazar pijaca plac sajam tržnica trg’

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) poziva Vas na popratni program izložbe ‘pazar pijaca plac sajam tržnica trg – arhitektura tržnica’ Mirande Veljačić i Dinka Peračića (dobitnika Grand Prixa 53. zagrebačkog salona), koji će se održati od srijede 15. 12. do petka 17. 12. u prostoru Udruženja hrvatskih arhitekata na Trgu bana Josipa Jelačića 3/1. 

SRIJEDA 15. 12. od 10:00 do 14:00
Predstavljanje Benkovačkog sajma

Degustacija autohtonih dalmatinskih proizvoda, prezentacija Benkovačkog sajma čija je izgradnja u tijeku.

Sudjeluju: Ivan Mitrović (upravitelj Benkovačkog sajma) i Davorka Krnčević (ravnateljica Razvojne agencije Grada Benkovca)


ČETVRTAK 16. 12. od 10:00 do 12:00
Javni razgovor „Tržnice sutra“

Razgovor o ulozi tržnice u lancima opskrbe hranom, poticanju poljoprivrede i lokalne ekonomije, zdravim životnim stilovima i njihovom potencijalu za urbanističku i socijalnu obnovu gradova i naselja.

Kroz javni razgovor „Tržnice sutra“ susrest će se pogledi različitih uključenih strana (upravitelji tržnica, poljoprivrednici, javna uprava, politika, arhitekti, urbanisti, udruge) s ciljem zajedničkog promišljanja mogućnosti, aspekata i važnosti tržnica za prostorni i društveni kontekst zajednice.

Sudjeluju: Udruga hrvatskih tržnica, Udruga gradova, Juraj Orenda (Ministarstvo poljoprivrede), Dinko Peračić (UHA), Snježana Tolić (Leader – Mreža Hrvatske), Dražen Šimleša (ZMAG)

Moderator: Miljenko Ernoić, tajnik UHT-a 


PETAK 17. 12. od 18:30 do 20:00
Predstavljanje Banke sjemena / ZMAG
Prezentacija i javni razgovor – Regenerativna poljoprivreda / Tlo-hrana-hrana

Prezentacije regenerativnih projekata iz područja poljoprivrede, prirodne gradnje i zelenog urbanizma te predstavljanje koncepta solidarnih kratkih lanaca opskrbe hranom.

Sudjeluju: Hrvoje Bota, Veljko Armano Linta, Igor Zlojtro

Izložba se odvija u sklopu 56. zagrebačkog salona arhitekture i urbanizma. Središnja multimedijalna izložba Salona održava se pod nazivom ‘Ping – Repozitorij budućnosti’ od 11. do 19. prosinca u paviljonu na Rooseveltovu trgu, ispred Muzeja Mimara, sa svečanim otvorenjem 11. prosinca u 18 sati.

Organizatori:
ARP
Udruženje hrvatskih arhitekata


Suorganizatori:
Platforma 9.81
Udruga hrvatskih tržnica,
Zelena mreža aktivističkih grupa / ZMAG


VIŠE O IZLOŽBI

Arhitektura tržnica je izložba arhitektonskih projekata rekonstrukcije tržnica u sedam gradova i mjesta u Hrvatskoj, autora Mirande Veljačić i Dinka Peračića, nastalih u posljednjih osam godina. Neki od projekata su realizirani, neki su u fazi izgradnje, za neke se očekuje skori početak radova, a neki će ostati u fazi koncepta. Povezuje ih potreba da se suvremenom arhitekturom stvore mjesta dinamičnog urbanog života i revitalizira prostor koji ih okružuje. Temelje se na ideji otvorenog natkrivenog trga, kao idealnog javnog prostora na Mediteranu. Tržnice prikazane ovom izložbom ne nastoje biti objekti, nego subjekti u svom urbanom kontekstu, „glagoli, a ne imenice“.

Na izložbi su prikazani projekti tržnice i ribarnice u Vodicama, tržnice u Dubrovniku, Imotskom, Starom Gradu, projekt Benkovačkog sajma, male tržnice u Tisnom, studija mreže tržnica u Splitu, ali i projekt ribarske luke u Brižinama, koja, iako nije tržnica, čini važan dio lanca opskrbe hranom.

Izložba se može posjetiti do 24. prosinca 2021., svakim danom od 10 do 19 h.

Izložba se odvija u sklopu 56. zagrebačkog salona arhitekture i urbanizma. Središnja multimedijalna izložba Salona održava se pod nazivom ‘Ping – Repozitorij budućnosti’ od 11. do 19. prosinca u paviljonu na Rooseveltovu trgu, ispred Muzeja Mimara.

Epidemiološke mjere propisuju da je za dolazak na svečanost otvorenja, dodjelu nagrada i druge konferencijske programe koji se održavaju u paviljonu na Rooseveltovu trgu i prostoru Udruženja hrvatskih arhitekata na Trgu bana J. Jelačića 3/1 neophodna digitalna COVID potvrda, negativan nalaz PCR ili antigenskog testa izdan od strane nadležne zdravstvene ustanove (ne stariji od 48 sati) ili dokaz o preboljenju (maksimalno 180 dana od datuma pozitvnog testa). Nošenje zaštitnih maski je obavezno.

56. zagrebački salon arhitekture i urbanizma pratite na Facebooku i Instagramu.

UHA
Trg bana J. Jelačića 3/1
Zagreb 10 000-HR
tel +385 (1) 48 16 151
fax +385 (1) 48 16 197
Copyright © UHA