Polilog u gostima: Interpretacije nasljeđa

Udruženje hrvatskih arhitekata, u partnerstvu s Arhitektonskim fakultetom u Ljubljani i Društvom arhitekata Ljubljane, organizira diskurzivni program “Polilog u gostima: Interpretacije nasljeđa”, koji se održava u četvrtak, 9. studenog 2023., u 17.30 sati na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani u Plečnikovoj predavaonici.

Događanjem se nastavlja UHA-ina programska linija Međunarodne mreže, pokrenuta 2022. godine i posvećena uspostavljanju kontinuiranih suradnji s inozemnim praksama, organizacijama i institucijama koje djeluju u arhitekturi i bliskim područjima.

U Ljubljani će predavanja održati pet hrvatskih arhitekata i arhitektica – Davor Bušnja, Nikola Fabijanić, Vjekoslav Gašparović, Emil Jurcan i Iva Letilović – u protekle tri godine nagrađenih UHA-inim godišnjim nagradama, a čije projekte povezuju teme rekonstrukcije, adaptacije i dogradnje postojećih, arhitektonsko i kulturno vrijednih građevina. U programu im se pridružuju i slovenske prakse istaknute u istom području – Bevk Perović arhitekti, Medprostor i Maruša Zorec. Moderator događanja je Andraž Keršič, slovenski arhitekt i jedan od osnivača studija a2o2 arhitekti.

Program se neizravno nadovezuje na izlaganje nagrađenih hrvatskih projekata na izložbi “Arhitektura Inventura 2020 – 2022”, koja se početkom godine održala u Cankarevom domu u organizaciji Društva arhitekata Ljubljane (DAL), a format kratkih predavanja proizašao je iz javnih predstavljanja nominacija za godišnje nagrade, kojima UHA posljednje dvije godine promiče radove prepoznate kroz sustav “Godišnje izložbe ostvarenja”.

Cilj programa je najboljim hrvatskim praksama pružiti međunarodnu vidljivost i omogućiti razmjenu znanja s inozemnim akterima te, uključivanjem slovenskih autorica i autora, otvoriti prostor refleksije i usporedbe modela i uvjeta proizvodnje za obje scene.

Uspostavljanjem tematskog okvira – zaštite, obnove i oživljavanja nasljeđa – ne afirmiraju se samo šire suvremene tendencije ponovnog korištenja resursa, nego i predstavlja presjek vitalnog i prepoznatljivog segmenta regionalne arhitektonske proizvodnje. Riječ je o radovima u kojima skrb za materijalne ostatke prošlosti i prepoznavanje društvenih potreba budućnosti postaju temeljem dugotrajnog autorskog angažmana na lokalitetu i inovativne interpretacije programa. Iz ponavljajućih ciklusa istraživanja, eksperimentiranja i projektiranja nastaje arhitektura koja pruža odgovore, katkad i radikalne, na okolišne, društvene, teorijske i disciplinarne izazove suvremenosti.

Raspored:

Iva Letilović

Vasa Perović

Davor Bušnja

Maruša Zorec

Emil Jurcan

Vjekoslav Gašparović

Rok Žnidaršič

Nikola Fabijanić

Razgovor

Organizacija:

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA)

Partneri:

Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani

Društvo arhitektov Ljubljana (DAL)

Potpora:

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

Grad Zagreb

Zaklada Kultura nova

Ulaz na događanje je slobodan.

Impressum
Udruženje hrvatskih arhitekata

Trg bana J. Jelačića 3/1
Zagreb 10 000-HR

MB 03223043
OIB 01152649489

IBAN HR6223600001101550751

tel  +385 (1) 48 16 151
fax  +385 (1) 48 16 197
tajnistvo@uha.hr
Radno vrijeme 9-17h

Copyright © UHA