vrijeme: 15.02.2016.
prijava: 15.6.2016.
organizator: Fundació Mies van der Rohe i program Kreativna Europa

Pokrenuta je nagrada za mlade arhitekte s ciljem pružanja potpore nedavno diplomiranim, talentiranim arhitektima. U prvom izdanju nagrade, arhitekti moraju dolaziti iz Europe, a njihovi projekti moraju biti iz akademske godine 2015/2016. 
Žiri će izabrati tri najbolja magistarska rada od devet finalista čija su se djela istakla po izvrsnosti, autentičnosti, održivosti i inovativnom pristupu.

Pobjednici će imati priliku stupiti u kontakt s najboljim europskim arhitektonskim uredima koji su povezani s nagradom EU za suvremenu arhitekturu tijekom zadnjih 27 godina. Ovakva suradnja će pomoći mladim arhitektima u razvoju međunarodne karijere i uključivanju u mreže koje promiču izvrsnost, ali i kulturne i ekonomske prednosti.

Sektor arhitekture se nalazi u središtu europskih kulturnih i kreativnih industrija. Zapošljava više od pola milijuna ljudi dok više od 12 milijuna radi u građevinskom sektoru koji je posredno vezan za arhitekturu. Kulturne i kreativne industrije predstavljaju 4.5% europskog BDP-a.

Nagrada EU za suvremenu umjetnost

Nagrada za mlade arhitekte je zadnji dodatak nagradi za suvremenu arhitekturu koja svake druge godine proglašava pobjednika i daje priznanje najboljem arhitektu u usponu. Nagrada naglašava važnost doprinosa europskih arhitekata osmišljavanju novih ideja i tehnologija u suvremenom urbanom razvoju. Pokrenuta je 1987. g. i sufinancira se iz programa EU Kreativne Europe i fondacije Mies van der Rohe. Nagrada obuhvaća i novčani dobitak od 60.000,00 eura te je najprestižnija nagrada u europskoj arhitekturi.
Europski fakulteti za arhitekturu, urbano planiranje i krajobraznu arhitekturu pozvani su na prijave.

Saznajte više OVDJE.

Izvor/culturenet.hr