Vrijeme: 26.01.2016. – 06.02.2016.
Mjesto: Trg Narodne zaštite 2, Remetinec
Organizator: Centar za kulturu Novi Zagreb

U ponedeljak, 25.1. u 20 sati, u Galeriji Centra za kulturu Novi Zagreb otvara se etno izložba pod nazivom ‘Tradicionalna drvena arhitektura – Brezovica I Čehi II /svijest o očuvanju/’ koja će biti praćena prigodnim glazbenim programom u izvedbi KUD Mladost – Odra.

Izložba predstavlja nastavak etnološkog istraživanja tradicijskog  graditeljstva na području  Novog Zagreba i Turopolja koje su autorice provele i stručno obradile tijekom 2015. godine. Ovim dijelom istraživanja obuhvaćena su mjesta Brezovica i Čehi.
Daljnja istraživanja i obrada tradicionalnih drvenih objekata in situ, nastavljaju se i tijekom 2016. godine.

Svrha istraživanja je tiskanje detaljnog kataloga koji bi sadržavao podatke o svim do danas sačuvanim tradicijskim drvenim kućama, gospodarskim objektima, te osobito značajnim dijelom tradicionalne drvene arhitekture: sakralnim objektima – drvenim crkvama.

Autorica projekta je Margareta Biškupić, dipl. etn., ravnateljica Muzeja  Turopolja, voditeljica istraživanja Josipa Matijašić, dipl. etn., kustosica u Muzeju Turopolja, a suradnice Sonja Škvorc, Ivana Vuković i Dragica Dada Modrić.

Ulaz na izložbu je besplatan.

IZVOR/culturenet