U četvrtak, 17. prosinca 2015. u 17 sati u Oris Kući arhitekture, Kralja Držislava 3, održat će se otvorenje izložbe Dokumentacija.

Nakon službenog otvorenja, u 18 sati će se održati i razgovor između dva uspješna arhitektonska ureda – de Architekten Cie i Bevk Perović kojim će moderirati Tadej Glažar.

Posebnost ove izložbe upravo je u tome što će prikazati jedan projekt – poslovnu zgradu First arhitektonskog ureda de Architekten Cie, ali u svim svojim fazama od začetka do izvedbe. Na izložbi ćemo tako imati prilike vidjeti prvu skicu nastalu za natječaj, ali i nacrte s gradilišta, radne modele, skice detalja, video prikaz gradnje i ostale bitne dijelove života zgrade prije useljenja korisnika. Ova izložba omogućit će uvid u kompleksni proizvodni proces jedne (povelike) kuće koji često ostane u sjeni gotovog produkta.

Zgrada First nalazi se na istaknutoj lokaciju u Rotterdamu, preko puta novog glavnog kolodvora, na granici između poslovnog središta grada i rezidencijalne četvrti iz 19. stoljeća te se referira na svoju okolinu – postratnu arhitekturu zgrade Groothandelsgebouw, preko puta. Horizontalna baza i 130 metara visok toranj, osim poslovnih prostora sadrže i javne sadržaje poput restorana i galerije te gradski vrt u svom prizemlju. Pri izvedbi su se koristile sve prednosti modernih tehnologija i posebna pozornost se posvetila održivosti kao bitnoj temi suvremene arhitekture.

de Architekten Cie. Branimir Medić (1961.) i Pero Puljiz (1962.) nakon što su diplomirali na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1987., nastavili su studij na Institutu Berlage u Amsterdamu, gdje su i magistrirali arhitekturu 1992. Godine 1995. osvojili su Prix de Rome, nakon čega su osnovali ured Medić + Puljiz. Obojica su postali partneri u de Architekten Cie., Amsterdam, 1998., nakon višegodišnje suradnje između dva ureda.

Osvojili su niz prvih nagrada na međunarodnim natječajima za projekte kao što su novi Kulturni i administrativni centar Montreal, Kanada, 2003.; proširenje zgrade rumunjske vlade u Bukureštu, Rumunjska, 2007.; Muzej urbanizma oblasti Quixing u Tianjinu, Kina, 2008. te Kulturni centar Dadong u Kaohsiungu, Tajvan.
Godine 2004. osnovana je podružnica Cie. Hrvatska u Zagrebu.

Realizirani projekti u Hrvatskoj su Hotel Radisson u Orašcu kod Dubrovnika i Centar Bundek.

Ulaz je slobodan za sve posjetitelje, a izložba će se moći pogledati do 13. 1. 2016. godine.  

Kontakt:

Ana Gajski
Public relations

Kralja Držislava 3, HR-10 000 Zagreb
t.   + 385 1 37 78 177

m. + 385 99 27 18 476

w. www.oris.hr
e.  ana@oris.hr