Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković, poziva vas na sudjelovanje u tjednu znanstvenih i stručnih događanja pod naslovom

OTKRIVANJE DALMACIJE 2

Bilješke u prostoru i bilježenje prostora. Integracija znanja o povijesnom urbanom pejzažu Jadrana u 18. i 19. stoljeću

Tjedan znanstvenih i stručnih događanja u Institutu za povijest umjetnosti – Centru Cvito Fisković u Splitu organiziran je kao dio uspostavnog istraživačkog projekta Instituta za povijest umjetnosti pod naslovom: Dalmatia – a destination of the European Grand Tour in the 18th and the 19th century, koji se provodi pod okriljem Hrvatske zaklade za znanost, uz sufinanciranje Grada Splita  i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, koji već drugu godinu za redom omogućuju odvijanje ovog programa posvećenog povijesti prostora Dalmacije, fenomenu bilježenja prostora i njegovu upoznavanju putem –  putovanja.

Od utorka, 24., do subote, 28. svibnja, u prostorijama sjeverozapadne kule Dioklecijanove palače, na vrhu ‘Šegvićeve kuće’ na Peristilu, u Galeriji umjetnina i u Centru Cvito Fisković u Kružićevoj ulici održat će se niz javnih predavanja i prezentacija. Program se odvija na hrvatskom jeziku, osim u petak, 27. svibnja, kada će predavanja na engleskom održati inozemni gosti.

Radujemo se što su nam u organizaciji pomogli Filozofski fakultet te Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije splitskog Sveučilišta, i Galerija umjetnina.

Program uključuje i predstavljanje izvora dostupnih u Institutu za povijest umjetnosti za istraživanje povijesnih urbanih krajolika Dalmacije, predavanja kolega iz The British Museum iz Londona i Rijksmuseum iz Amsterdama, predstavljanje kronogeografske baze ‘grand turizma’ u Dalmaciji u 18. i 19. stoljeću, predstavljanje jedne knjige o Splitu, i niz predavanja, čije sažetke, kao i čitav program možete preuzeti na slijedećem linku:

http://ipu.hr/content/dokumenti/Discovering-Dalmatia_May-2016_book.pdf