Objavljene nominacije za godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata

Hrvatska komora arhitekata (HKA) objavila je nominacije za godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata, koje predstavljaju istaknuti profesionalni doprinos u područjima arhitekture, urbanizma i konceptualnog promišljanja.

U finalu za godišnju nagradu Medalja za arhitekturu su četiri projekta: Stambeni sklop Jordanovac, Osnovna škola “Žnjan – Pazdigard”, Stadion Luke Šokčevića Šaljapina u Gunji te Issa Magaron na Visu.

Za Medalju za urbanizam i Medalju za konceptualni pothvat konkurirat će po dva projekta.

Za nagradu za urbanizam natječu se zbornik radova “Urbano-ruralne veze” i projekt “Revitalizacija prostora uz rijeku Savu u Zagrebu”.

Za nagradu za konceptualni pothvat u konkurenciji su Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i Stambeni sklop Jordanovac, koji se tako natječe za nagradu u dvije kategorije.

Za godišnje nagrade tako su nominirani projekti iz svih dijelova Hrvatske. Osim Splita, Rijeke i Zagreba, u užem izboru su i ostvarenja iz Gunje i Visa. Također, nominacije obuhvaćaju zgrade različitih namjena te su finalisti za nagrade zgrade za sport, stanovanje i kulturu.

Finaliste godišnjih nagrada odabrao je Ocjenjivački sud na čijem je čelu akademik Nikola Bašić, dipl. ing. arh.

U sastavu Ocjenjivačkog suda su i Tomislav Ćurković, dipl. ing. arh., redoviti prof. Ante Kuzmanić, dipl. ing. arh., akademik Mladen Obad Šćitaroci, dipl. ing. arh. i prof. dr. sc. Karin Šerman, dipl. ing. arh.

Cilj dodjele nagrada je podizanje ugleda struke u široj javnosti, promicanje izvrsnosti arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva te konceptualnih promišljanja, stoga će se ocjenjivanje finalnih projekata u svakoj kategoriji temeljiti na načelima izvrsnosti, profesionalne etičnosti i pripadnosti.

Prema načelu izvrsnosti evaluirat će se doprinos tehničkoj i tehnološkoj izvrsnosti, inženjerskoj inovativnosti i racionalnosti, te solidnosti i trajnoj kvaliteti ostvarenja. Načelom profesionalne etičnosti posebno će se vrednovati socijalna odgovornost i poduzetnost, profesionalizam te odgovornost za održivost i okoliš. Prema načelu pripadnosti, godišnje nagrade HKA promicat će ona ostvarenja koja svjedoče pripadnost hrvatskom prostoru i kulturi.

Svečano proglašenje dobitnika nagrada i dodjela nagrada održat će se 4. svibnja na Danima arhitekata u Rovinju.

Za Medalju za arhitekturu Ocjenjivački sud nominirao je četiri realizacije:

1. Stambeni sklop Jordanovac

Autori: Svebor Andrijević, Luka Korlaet
Foto: Arhitektura Svebor Andrijević d.o.o.

2. Osnovna škola “Žnjan – Pazdigard”

Autori: Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić, Maja Furlan Zimmermann
Foto: Bosnić + Dorotić

3. Stadion Luke Šokčevića Šaljapina u Gunji

Autori: Gorana Giljanović i Eugen Popović
Foto: Robert Leš

4. Issa Magaron

Autor: Davor Mateković
Foto:Damir Fabijanić

 

Za Medalju za urbanizam Ocjenjivački sud nominirao je dva rada:

1. “Urbano-ruralne veze”, Zbornik radova stručnog skupa, Hrvatski zavod za prostorni razvoj, urednica: Ariana Korlaet, za nakladnika: Irena Matković,

2. Revitalizacija prostora uz rijeku Savu u Zagrebu s osvrtom na uređenje toga u cjelini, Zoran Hebar

 

Za Medalju za konceptualni pothvat Ocjenjivački sud nominirao je dva rada:

1. Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Dinko Peračić

2. Stambeni sklop Jordanovac, Arhitektura Svebor Andrijević d.o.o. – Svebor Andrijević i Luka Korlaet.