Objavljena imena predavača na Danima arhitekture 2023 u Sarajevu

Dani arhitekture se ove godine održavaju od 15. do 22. rujna i za razliku od prethodnih godina trajat će sedam dana i na više lokacija širom Sarajeva.

Otvorenje jubilarnog petnaestog izdanja Dana arhitekture bit će u petak 15. rujna gdje će ovogodišnji kustosi Hubert Klumpner (Austrija) i Michael Walczak (Poljska) publici predstaviti temu, predavače i program festivala.

Na glavnoj sceni kina Meeting point ove godine bosanskohercegovačkoj publici će se predstaviti studio OOIIO iz Madrida i njihov glavni projektant Joaquín Millán Villamuelas. OOIIO je renomirani arhitektonski biro koji svojom odvažnom arhitekturom oduševljava struku širom Europe.

Hrvatski studio ZDL će također prezentirati svoj opus radova i pokazati zašto su jedan od vodećih arhitekata u Hrvatskoj i regiji.

Studio Grad iz Crne Gore će kao jedan od predstavnika regionalne arhitektonske scene uveličati ovogodišnje izdanje Dana arhitekture, prezentirati svoja dosadašnja i buduća arhitektonska ostvarenja.

Iz Francuske dolazi Meriem Chabani iz studija New South koja će publici predstaviti svoj pristup arhitekturi, te na koji način utječe na okolinu oko sebe i daje svoj doprinos struci.

Scott Doig iz studija Haptic koji svoja predstavništva imaju u Norveškoj, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, će donijeti dašak suvremene arhitekture i dizajna u Sarajevo, te nesumnjivo oduševiti lokalnu publiku.

Iz Švedske dolazi Johannes Tovatt čiji studio zapošljava preko 21 000 stručnjaka iz raznih područja građevinske struke i u 30 minuta će pokušati izdvojiti ono najbitnije iz svoje dosadašnje karijere.

Albert Achammer iz Njemačke koji predstavlja ATP studio, te rade pod sloganom “arhitekti i inženjeri za bolje zgrade” će nam prezentirati neke od objekata koje su realizirali širom Europe.

Bosna i Hercegovina će također imati svoje predstavnike, a to su Studio Gepek i Ledić arhitektura. Studio Gepek predstavlja suvremenu i odvažnu bh. arhitekturu, će nam prezentirati svoje radove kojim će oduševiti prisutnu publiku. Predstavnici Ledić arhitekture će također dati svoj veliki doprinos ovogodišnjem izdanju festivala i prikazati svoje realizacije koje mogu parirati suvremenim arhitektonskim tokovima širom Europe.

Iz Sjedinjenih Država na glavnu scenu će izaći Sarah Williams s MIT-a i uvesti nas u svoj svijet arhitekture otkrivajući njen pristup projektiranju i izgradnji objekata različitih kategorija.

Na ovogodišnjem izdanju Dana arhitekture Francusku će predstaviti i Ruedi Baur koji će govoriti o svojoj viziji arhitekture, dizajna i lekcijama za budućnost.

Lucy Bullivant iz Ujedinjenog Kraljevstva bit će jedna od predavačica na glavnoj sceni kina Meeting point od koje će sarajevska publika imati priliku vidjeti fantastične primjere britanske arhitekture i dizajna.

Pored predavanja renomiranih arhitekata iz cijelog svijeta, Dani arhitekture će ove godine obilovati mnogobrojnim izložbama, panelima, stručnim okupljanjima i filmovima koji će nesumnjivo privući publiku kako iz Sarajeva, tako i iz cijele regije.

Glavna tema ovogodišnjeg izdanja Dana arhitekture je Olimpijska arhitektura, gdje će predavači i gosti istražiti ostavštinu gradnje i planiranja za potrebe olimpijskih igara širom svijeta, a s osvrtom na obilježavanje četrdeset godina od Olimpijskih igara u Sarajevu sljedeće godine.

Kino Meeting point će i ove godine biti centralna točka predavača i publike, ali će se ostatak festivala održavati širom Sarajeva: Historijski muzej, Olimpijski muzej, Umjetnička galerija, Galerija Manifesto, Urban design studio i Austrijska kuća.

Posebna pažnja za vrijeme Dana arhitekture bit će usmjerena na predstavljanje i puštanje u prodaju prvog arhitektonskog vodiča kroz Sarajevo, izdanog od strane berlinske DOM Publishers izdavačke kuće. Na ovaj način, i Sarajevo se pridružuje gradovima na arhitektonskoj mapi svijeta, te na potpuno novi način predstavlja arhitekturu grada, kako posjetiteljima, tako i građanima.

Više informacija o Danima arhitekture 2023 i novostima možete pratiti na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter i Youtube.

LIFT – Prostorne inicijative je nevladino udruženje koje od 2007. godine organizira arhitektonski festival Dane arhitekture, te godinama okuplja i spaja arhitekte, dizajnere i umjetnike širom Bosne i Hercegovine, regije i svijeta. U fokusu Dana arhitekture oduvijek je bila, ne samo arhitektura, nego i Sarajevo, edukacija, povezivanje i rast.

Rad Udruženja hrvatskih arhitekata podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH i Zaklada Kultura nova.

Impressum
Udruženje hrvatskih arhitekata

Trg bana J. Jelačića 3/1
Zagreb 10 000-HR

MB 03223043
OIB 01152649489

IBAN HR6223600001101550751

tel  +385 (1) 48 16 151
fax  +385 (1) 48 16 197
tajnistvo@uha.hr
Radno vrijeme 9-17h

Copyright © UHA