Otvoreni likovni pogon, u partnerstvu s Udruženjem hrvatskih arhitekata, poziva Vas na prvo javno događanje usmjereno ka osnivanju platforme Novih naručitelja u Hrvatskoj, predavanje dviju francuskih kulturnih medijatorica, kustosica i producentica, ključnih akterica francuske platforme Novih naručitelja (Société des Nouveaux commanditaires en Arts & Sciences). Amanda Crabtree i Valérie Cudel uvest će nas u model naručivanja i produciranja umjetnosti u javnom prostoru i zajednici u kojemu građani-ke uzimaju inicijativu i odlučujuću ulogu razvijajući tako demokratske potencijale zajednice i društva u kojima žive.

Predavanje:

Novi naručitelji – ideja, povijest, budućnost +

Novi naručitelji u Francuskoj

Predavačice:

Amanda Crabtree i Valérie Cudel

Petak, 30. rujna 2022. u 17 sati

Udruženje hrvatskih arhitekata, Trg bana J. Jelačića 3/1, 10000 Zagreb

Za zainteresirane izvan Zagreba predavanja će biti dostupna preko webex-a. Prijave do zaključno 27.09.22 na: ured@otvorenilikovnipogon.org , navesti predmet: ‘Prijava na webex za 30.09.’

U subotu, 1. listopada u istom prostoru u 11 sati organiziramo otvoreni razgovor s gošćama, za sve one koji imaju interesa udubiti se u tematiku Novih naručitelja.

Uvod i moderacija: Kristina Leko i Maša Štrbac

Bob; umjetnik: Erwin Wurm, 2013. – narudžba za Trg Françoisa Mitterranda u Lilleu, objekt s ponudom kvalitetne brze hrane koji bi postao prepoznatljiv znak trga i mjesto okupljanja. Naručitelji: Odile Werner, Kuća arhitekture i grada; osoblje SPL Euralillean. Partneri: SPL Euralille, MAV, Fondation de France. Medijatorica: Amanda Crabtree.
© foto: André Morin

Novi naručitelji (eng. New Patrons) su međunarodna platforma, mreža posebno profiliranih kulturnih radnika-ca, koja zajedno s građanima-kama producira umjetnost u javnom prostoru i to prema narudžbi građana-ki tj. samoorganiziranih građanskih inicijativa. Model je osmislio belgijski umjetnik François Hers 1990. godine i definirao ga u tekstu ‘Protokol Novih naručitelja’ prema kojem je do danas realizirano 500-tinjak projekata, ponajprije u zapadnoj Europi (vidi poveznice dolje). Model je važan iskorak u pravcu demokratizacije umjetnosti te ga stoga Otvoreni likovni pogon želi razviti u RH kao prvoj srednjoeuropskoj zemlji, zajedno sa drugim u tom smislu angažiranim akterima-icama u Hrvatskoj. Nakon istraživanja o radu platforme, a posebno njemačke podružnice Die Neue Auftraggeber, koje je Otvoreni likovni pogon proveo u 2020. i 2021., sažele smo relevantne informacije u kraći elaborat na hrvatskom jeziku, a aktivnosti nastavljamo u 2022. godini, organizirajući predavanja dviju članica Novih naručitelja iz Francuske, medijatorica Amande Crabtree i Valérie Cudel, koje će domaćoj stručnoj javnosti predstaviti povijest razvoja platforme i izbor karakterističnih projekata u Francuskoj.

Predavanja će se održati u petak, 30.9. u Udruženju hrvatskih arhitekata u Zagrebu, Trg bana J. Jelačića 3/1, od 17 do 20 h, a u subotu, 1.10. u istom prostoru u 11 sati organiziramo otvoreni razgovor s gošćama, u kojem će svi zainteresirani imati priliku postavljati pitanja, a posebno ćemo se osvrnuti na moguće modele školovanja i financiranja platforme. Uvod i moderacija: Kristina Leko, osnivačica i voditeljica Otvorenog likovnog pogona, predavačica za umjetnosti u javnom i socijalnom prostoru, Institut für Kunst im Kontext, UDK Berlin i Maša Štrbac, pov. umjetnosti, voditeljica ureda Otvorenog likovnog pogona. Predavanje, kao i razgovor, namijenjeni su kako najširoj publici i javnosti zainteresiranoj za kulturu, umjetnost i demokratske procese, tako posebno stručnoj javnosti, te članovima-icama platforme Novih naručitelja HR u osnivanju.

Otvoreni likovni pogon na razvoju programa Novih naručitelja u RH radi od 2019. godine, uz podršku Zaklade Kultura nova (2020. – Programsko područje Osmišljavanje i priprema novih programa/projekata, 2021-22. u okviru Podrške za organizacijski razvoj). Predavanje su, osim Zaklade Kultura nova te partnera Udruženje hrvatskih arhitekata, financijski omogućili Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Zagreb.

O predavačicama:

Amanda Crabtree je predsjednica Udruženja Novih naručitelja u umjetnosti i znanosti (Société des Nouveaux commanditaires en Arts & Sciences). Godine 1994. osnovala je artconnexion, nezavisnu neprofitnu agenciju za kulturnu produkciju sa sjedištem u Lilleu u kojoj radi od 2001. Ova je agencija do sada producirala više od četrdeset umjetničkih projekata unutar modela Novih naručitelja u sjevernoj Francuskoj, Norveškoj, Poljskoj i Velikoj Britaniji. Amanda Crabtree trenutno vodi agenciju i odgovorna je za velike izložbe i projekte u javnom prostoru unutar programa Novih naručitelja. Pored toga predaje na Sveučilištu u Lilleu gdje vodi magistarski program ‘Umjetnost i društvo’ s posebnim fokusom na produkciju umjetničkih radova u javnom prostoru. Nedavno je osnovala dodatni specijalistički sveučilišni studij  pod nazivom ‘Reclaiming art/Reshaping democracy’ na temelju Protokola Novih naručitelja. Njen je istraživački interes usmjeren na umjetničku praksu u javnom prostoru. Prethodno radno iskustvo: British Council u Parizu, Studio national des arts contemporains Le Fresnoy u Tourcoingu, Centar suvremene umjetnosti Le Magasin u Grenobleu i Centre d’art contemporain u Ženevi. http://www.nouveauxcommanditaires.eu/fr/home/; https://artconnexion.org

Valérie Cudel je članica Udruženja Novih naručitelja u umjetnosti i znanosti (Société des Nouveaux commanditaires en Arts & Sciences), te medijatorica s umjetničkim znanjem i dugogodišnjim upravljačkim iskustvom. Nakon karijere u centrima za suvremenu umjetnost i u rezidencijalnim programima (1995.-2009.), od 2009. do danas radi u okviru udruge à demeure (www.a-demeure.org) gdje razvija i daje podršku u realizaciji narudžbi (istraživanje, produkcija, održavanje) upućenih umjetnicima i arhitektima u okviru modela Novih naručitelja u Francuskoj. Neki su projekti provedeni u partnerstvu s Ministarstvom kulture i komunikacija Republike Francuske u okviru programa Commande Publique, u suradnji s lokalnim vlastima: regijama, odjelima i regionalnim parkovima prirode Lorraine, Pilat, Monts d’Ardèche, Vercors, te financirani iz EU fondova u partnerstvu s Programom Novih naručitelja (2011.-2015.). Cudel također vodi Captures editions, nezavisnu izdavačku kuću koja objavljuje knjige umjetnika kao i zbirke intervjua i tekstova o umjetnosti u zajednici. (www.captures-editions.com )

Impressum
Udruženje hrvatskih arhitekata

Trg bana J. Jelačića 3/1
Zagreb 10 000-HR

MB 03223043
OIB 01152649489

IBAN HR6223600001101550751

tel  +385 (1) 48 16 151
fax  +385 (1) 48 16 197
tajnistvo@uha.hr
Radno vrijeme 9-17h

Copyright © UHA