Nominacija za Nagradu ‘Drago Galić’ – Obiteljska kuća u Kozarčevoj ulici

Na strmom terenu, uz usječenu i vijugavu ulicu elitne zagrebačke četvrti samostojećih obiteljskih kuća, arhitekti formiraju pauzu u strogom ritmu ulice povlačeći se s građevnog pravca susjednih zgrada u dubinu parcele. Svijetu razigranih, često narativnih oblika, materijala i krovova ulice suprotstavljaju naglašeno suzdržanu arhitekturu kuće. Ona je kvadar od opeke izdignut na platformu. 

Sva složenost projekta proizlazi isključivo iz procesa oduzimanja od toga jednostavnog početka: oduzimanja izvana i iznutra. Oduzimanje izvana formira zapadne lođe zajedničkih prostora kuće prema ulici i istočne terase spavaćih soba prema parceli, istovremeno artikulirajući veliki volumen kuće u mjerilu ulice. Platforma na kojoj se kuća nalazi sadrži vanjske ekstenzije zajedničkog prizemlja i vješto ugrađuje dio bogatog programa kuće u suterenu odvajajući pritom strmi vrt iza od dvorišta ispred.

Oduzimanje iznutra stvara okosnicu projekta: trodimenzionalnu šupljinu koja se proteže kroz presjek od suterena do krova te u tlocrtu između sva četiri pročelja. To protezanje nikad nije ostvareno direktno ni kontinuirano, nego su prodori i veze međusobno ulančani gradeći kompleksne odnose između pojedinih scena obiteljskog života. Tako je, na primjer, ulazni hal povezan s blagovaonicom, blagovaonica s halom spavaćeg trakta i tako dalje prema vanjskim prostorima: preko lođa prema ulici ili drugdje, preko terase prema vrtu. U obiteljskoj svakodnevici arhitektura je stvorila mnoštvo lijepih artikuliranih i specifičnih mjesta koja su istovremeno slobodna i međusobno prisutna.

Vanja Rister

Autori: Zoran Zidarić, Tomislav Ćurković

Ured: Dva arhitekta

Projektni tim: Zoran Zidarić, Linda Mavar, Tomislav Burgund

Suradnik: Dejan Šparovec / Dva arhitekta

Fotografije: Robert Leš

Lokacija: Zagreb, Kozarčeva ulica

Otvorenje Godišnje izložbe i dodjela Nagrada UHA-e planirani su u svibnju 2023. godine u Zagrebu.

Impressum
Udruženje hrvatskih arhitekata

Trg bana J. Jelačića 3/1
Zagreb 10 000-HR

MB 03223043
OIB 01152649489

IBAN HR6223600001101550751

tel  +385 (1) 48 16 151
fax  +385 (1) 48 16 197
tajnistvo@uha.hr
Radno vrijeme 9-17h

Copyright © UHA