Nominacija Drago Galić – Kuća P

Nominacija za Nagradu ‘Drago Galić’

Kuća P | Miroslav Rajić, Marin Račić – MR 2 | Rasadišća, Grobnik

Raznolikost i sadržajnost prostora ovu kuću čine posebnom. Već sam prilaz otvara nekoliko usporednih ceremonija kretanja i prostornih doživljaja. Monumentalne stube vode do drvenog trijema i ulaza u radni prostor glazbenog studija. Parkiranje pod nadstrešnicom dio je prilaznog „trga“, neobično velike ulazne plohe koja sama za sebe posjeduje karakter mjesta. Ulaz u privatni dio kuće zaklonjen je, a ipak prisutan, dok se kroz procijepe uz njega nazire interno zatvoreno dvorište. U unutrašnjosti dnevni boravak spaja sve sadržaje i otvara se u raznim smjerovima – širi se na vrtove, bočne prostore, u visinu prema sobama i studiju. Otvoreni prostori dvorišta, terasa i lođa imaju zasebne specifične ambijente, od kojih je svaki drugačiji, svaki stvara novi doživljaj, a povezuje ih ujednačen izbor materijala i boja. Velik broj raznovrsnih mjesta sjedinjen je u cjelinu, a smiren kolorit i udoban ambijent vode nas kroz bogatu raznolikost prostora.

U kući se nalaze dva radna prostora, glazbeni studio i umjetnička radionica. Stanovanje i rad su integrirani, što zrcali suvremeni način života. Kuća stvara dojam intimne, potpuno samostalne jedinice, kojoj gotovo da ne treba vanjski svijet i koja potrebnu raznovrsnost doživljaja ostvaruje unutar same sebe.  

Autori: Miroslav Rajić, Marin Račić – MR 2

Ured: MR 2 arhitektonski studio d.o.o.

Projektni tim: Danijela Hobar, Ana Jevtić Kos, Dino Ćiković, Ema Rožić, Duje Bešlić, Nenad Štrbac

Suradnici: Ivan Arbanas / Ured ovlaštenog inženjera građevinarstva Ivan Arbanas (konstrukcija), Ivan Mužić / K-tim d.o.o. (elektroinstalacije), Danilo Vujnović / GPZ d.d. (strojarstvo i hidroinstalacije), Ivan Sobol / Nekretnine d.o.o. (geodezija)

Fotografije: Robert Leš

Izvođač: Kljajić građenje d.o.o.

Lokacija: Grobnik, Rasadišća

Otvorenje Godišnje izložbe i dodjela Nagrada UHA-e planirani su u svibnju 2022. godine u Zagrebu.

UHA
Trg bana J. Jelačića 3/1
Zagreb 10 000-HR
tel +385 (1) 48 16 151
fax +385 (1) 48 16 197
Copyright © UHA