U sklopu programa Noći arhitekture Sarajevo x Zagreb, koji će se 25. i 26. studenog održati u prostoru Udruženja hrvatskih arhitekata na Trgu bana J. Jelačića 3/1, zagrebačkoj će publici svoj rad predstaviti arhitektonske organizacije i prakse iz Bosne i Hercegovine.

Osim organizacije LIFT – prostorne inicijative i Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovini, partnera projekta, u subotu, 26. studenog, predavanja o svojem djelovanju održat će predstavnici i predstavnice FILTER Arhitekture, Istraživačkog centra za prostor, Maketariuma, Sinteze i Studija MRAV.

Više o predavačicama i predavačima možete pročitati u nastavku.

FILTER Arhitektura

fotografija: Arhiva FILTER Arhitektura

FILTER Arhitektura je studio koji su u Sarajevu osnovala petorica partnera – Kenan Vatrenjak, Nedim Mutevelić, Ibrica Jašarević i Vedad Islambegović. Prepoznatljiv je po horizontalnoj strukturi i metodi rada koja se reflektira u raznolikosti tipologija i pristupa projektima: od izvedenih naručenih projekata, preko nagrada na natječajima i dizajna namještaja, do urbanih master planova. Svi partneri pripadaju generaciji arhitekata post-2010., u kojoj su trag ostavili iskorakom prema međunarodnim natječajima na kojima su ostvarili niz nagrada i priznanja.

Bivak Zoran Šimić, Pridvorci, BiH, 2019., fotografija: Adnan Kurto

Istraživački centar za prostor

Članovi ICP-a sa arh. Krešimirom Damjanovićem na Danima arhitekture Banja Luka, 2018., fotografija: ICP

Istraživački centar za prostor (ICP) osnovan je 2013. godine s ciljem promicanja arhitekture kao alata za šire urbane, društvene i kulturne promjene usmjerene održivoj budućnosti. Eksperimentira s razvojem različitih modela djelovanja u procesima urbanog dizajna koji se temelje na načelima participacije zajednice i ekološke odgovornosti. Njegova stručnost pristupa u obrazovanju i istraživanju, ko-kreaciji javnog prostora i održivom upravljanju kulturnom baštinom međunarodno je prepoznata. Balansira između znanosti, prakse, aktivizma i kreativnog sektora, promičući holistički pristup i uvodeći modele kolaboracije u lokalnom kontekstu. U razdoblju od 2014. do 2019. ICP je organizirao Dane arhitekture Banjaluka, koji su ugostili etablirane europske arhitekte i privukli širu javnost. U 2017. godini ICP je započeo s pionirskim projektima kolaborativnog dizajna u javnom prostoru u BiH. Sudjeluje u EU projektima u okviru programskih shema COST, Interreg Med i H2020.

small SCALE projekt Banjalučki mol, 2017., fotografija: Zorana Marjanović

Maketarium

Maketarium je mladi multidisciplinarni studio baziran u Sarajevu. Studio je 2014. godine pokrenula grupa studenata, danas arhitekata i arhitektica. Fokus Maketariuma je u prvih par godina, uglavnom studentskih, bilo isključivo maketarstvo. S vremenom se angažmani šire i na klasično projektiranje, a kasnije i na projekt menadžment i nadzor na gradilištu. 

Svaki projekt u Maketariumu izgleda kao workshop, pri čemu je fokus na iterativni pristup i maksimalnu uključenost klijenta u proces. Maketarium trenutno ima tri voditelja i pet članova.

Sinteza

fotografija: Sinteza

Sinteza je arhitektonski biro, fokusiran na projekte iz područija urbanizma, arhitekture i dizajna. Dugogodišnjim radom na projektima i bliskom suradnjom s klijentima razvija specifična arhitektonska i urbanistička rješenja. Koncepti projekata obično nastaju u suprotstavljanju različitih parametara i spajanju naizgled nepovezanih dijelova između inspirativnih konteksta, zahtjeva lokacija i investitora, a ograničenja su često izvor ideja.

Sukladno projektu i kontekstu, studio bira različite pristupe kojima nastoji napraviti sintezu različitih inputa

Studio MRAV

fotografija: Studio MRAV

Arhitektonski Studio MRAV prvobitno je osnovan 2015. godine u Sarajevu kao Studio Trokut, a današnji je naziv dobio 2022. Kao arhitekti, uključeni su u realizaciju projekata od početka do kraja, od namjene, programa i ideje, do ostvarenja, angažirajući i vodeći izvođače radova. Osim arhitekturom, studio se bavi različitim disciplinama u okviru arhitektonskog djelovanja, dizajnom interijera, urbanizmom, produkt i grafičkim dizajnom. Tijekom rada na projektima teži se suradnji sa stručnjacima iz različitih područja – kiparima, slikarima, dizajnerima i sl. Studio MRAV dobitnik je više strukovnih i natječajnih nagrada i priznanja.

Mesdžid u Smailbegovićima, BiH, 2020., fotografija: Anida Krečo

Udruženje hrvatskih arhitekata ove je jeseni pokrenulo novu programsku liniju Međunarodne mreže, posvećenu razmjeni znanja i uspostavljanju trajnih suradnji s inozemnim praksama, organizacijama i institucijama koje djeluju u arhitekturi i bliskim područjima.

Prvo događanje, organizirano u suradnji sa sarajevskom udrugom LIFT – prostorne inicijative i Asocijacijom arhitekata u Bosni i Hercegovini, održava se u studenom i prosincu u Zagrebu, a sastoji se od dvodnevnoga diskurzivnog formata Noći arhitekture Sarajevo x Zagreb i gostovanja izložbe nagrađene bosansko-hercegovačke arhitekture AABiH20182022 u prostoru Udruženja na Trgu bana J. Jelačića.

Noći arhitekture Sarajevo x Zagreb

25. – 26. 11. 2022.

Dvodnevni program temelji se na kratkim diskurzivnim formatima sarajevske udruge LIFT, a počinje u petak, 25. studenog, u 19 sati, svečanim otvorenjem izložbe AABiH20182022 i predstavljanjem partnera projekta. U subotu, 26. studenoga, s početkom u 12 sati, održava se ciklus predavanja kojima će svoj rad i djelovanje uživo predstaviti četiri arhitektonske prakse i tri organizacije iz BiH, a nakon predavanja slijedi panel-rasprava u kojoj će se predavači i predstavnice organizacija osvrnuti na izloženu produkciju, tendencije proširenoga kulturnog djelovanja te poveznice dviju scena i mogućnosti suradnje.

Raspored:

petak, 25. 11. 2022.

19:00

otvorenje izložbe i predstavljanje partnera

subota, 26. 11. 2022.

12:00

Ilma Kobilica, Zejd Kobilica [STUDIO MRAV]

Jasmin Sirčo [Sinteza]

LIFT – prostorne inicijative: projekti [Irhana Šehović, Dunja Krvavac]

Asocijacija arhitekata u BiH [Nejra Durmišević]

Istraživački centar za prostor [Sonja Rapajić]

Kenan Vatrenjak i Nedim Mutevelić [FILTER architecture]

Sabina Hodović i Harun Čerkez [Maketarium]

16:00

Panel-rasprava s predavačima i predstavnicama LIFT-a, AABiH i UHA-e

AABiH20182022

25. 11. – 9. 12. 2022.

Izložba AABiH20182022 predstavlja selekciju arhitektonskih radova nastalih u petogodišnjem razdoblju i nagrađenih na revijalnoj izložbi sarajevskog Collegiuma Artisticuma. Riječ je središnjoj godišnjoj smotri BiH arhitekture koja se održava od 1975. godine, a visoke kriterije vrednovanja potvrđuju godišnja selekcija radova i međunarodni stručni žiri. Na izložbi su prikazana 34 rada različitih medija, mjerila i tipologija, nagrađena u kategorijama realizacije, idejnog projekta, interijera i posebnih priznanja.

PARTNERI

LIFT – prostorne inicijative

LIFT – prostorne inicijative je nevladina organizacija koju je 2012. godine u Sarajevu osnovala grupa mladih arhitekata sa željom pokretanja platforme za razmjenu ideja, kreiranje novih narativa i edukaciju lokalnih zajednica u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Organizacija djeluje na sjecištu arhitekture i društvenog aktivizma, a njezine glavne programske linije su godišnji festival Dani arhitekture Sarajevo i niz manjih događanja koja se održavaju pod nazivom Noći arhitekture.

Dani arhitekture Sarajevo je četverodnevni festival, prvi put organiziran 2008. godine u Sarajevu kao odgovor mladih arhitekata na uočene nedostatke formalnog obrazovanja. Festival uključuje predavanja inozemnih predavača, izložbe, natječaje, rasprave, okrugle stolove i performanse u javnom prostoru. Od 2017. godine Dani arhitekture postaju kurirani festival, čija se izdanja održavaju pod vodstvom istaknutih ličnosti međunarodne arhitektonske scene, a 2021. format postaje bijenalan.

Noći arhitekture Sarajevo su dinamičniji format događanja koji se održava tijekom cijele godine, usmjeren aktiviranju lokalne zajednice u stvaranju i održavanju narativa u arhitekturi, prostornom planiranju i kulturi. Noći su intimniji tip događanja, a njihov format varira od prikazivanja filmova, preko predavanja i panela, do izložbi.

Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini (AABiH)

AABiH je strukovno udruženje nacionalne razine čiji su glavni ciljevi očuvanje kredibiliteta struke, promidžba kvalitetne arhitekture, edukacija građana o prostoru i isticanje javnog prostora kao društvene vrijednosti. Asocijacija je proizašla iz Saveza arhitekata BiH, osnovanog u Sarajevu sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća, a usmjerena je komunikaciji arhitektonske zajednice s društvom u cjelini i njezinu sudjelovanju u donošenju odluka o prostoru. Asocijacija djeluje u širokom spektru aktivnosti – od organizacija izložbi i konferencija do edukacija i participativnih akcija – a među recentnim postignućima ističu se organizacija izložbe Collegium Artisticum uza sudjelovanje međunarodnog žirija, angažman na unapređenju uvjeta rada u arhitekturi, vođenje portala aabh.ba, osnivanje bosansko-hercegovačkog ogranka međunarodne organizacije za očuvanje modernističkog nasljeđa Docomomo i pokretanje projekta Arhiva modernističke arhitekture u BiH (u suradnji s Historijskim muzejom Sarajevo).

Organizacija:

Udruženje hrvatskih arhitekata

Partneri:

LIFT – prostorne inicijative

Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini

Potpora:

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

Vizualni identitet i dizajn promotivnih materijala:

Niko Mihaljević

Suradnja na postavu izložbe:

DRAVA INTERNATIONAL

Podrška:

Grohe Bosnia and Herzegovina, Croatia & Slovenia

Ulaz na događanja je slobodan.

Impressum
Udruženje hrvatskih arhitekata

MB 03223043
OIB 01152649489

žiro-račun/ Zagrebačka banka 2360000-11001550751
IBAN HR6223600001101550751

devizni račun/ Zagrebačka banka
SWIFT ZABA HR 2X:2500-03223043
tel +385 (1) 48 16 151
fax +385 (1) 48 16 197


Trg bana J. Jelačića 3/1
Zagreb 10 000-HR

tel  +385 (1) 48 16 151
fax  +385 (1) 48 16 197
tajnistvo@uha.hr
Radno vrijeme 9-17h

Copyright © UHA