U autorskom opusu arhitekta Idisa Turata Nest&Cave; kuća u Opatiji  predstavlja logičan iskorak kojim kolega nastavlja niz izuzetnih i nagrađivanih ostvarenja. Iako ovom prigodom fokusiran na bitno različite teme, zahtjeve, kontekst i mjerilo u odnosu na ranije ( u partnerstvu sa Sašom Randićem) nagrađivane projekte, Turato i ovdje donosi originalan, funkcionalan, inovativan i iznimno hrabar projektantski stav, uklopljen u snažnu ekspresivnu gestu kojom je ne samo promijenjena vanjska vizura Preluke, već i trajna percepcija obiteljske kuće na Liburniji.

Kvaliteta ove kuće nije samo u iznimnom i potpunom stručno dorečenom projektantskom rješenju, ona se ogleda i u iznimnom zadovoljstvu korisnika koji su otvoreno prihvatili inovativan no ujedno i vrlo funkcionalan koncept ove građevine. Ukupan projektantski ansambl te spoj dvaju snažno naglašenih oblikovnih i funkcionalnih arhitektonskih elemenata-ekstrovertiranog (‘Nest’, kao gnijezdo) dijela kuće s introvertiranim (‘Cave’, kao spilja) ostvaren je na iznimnoj funkcionalnoj, inženjerskoj (prije svega konstrukterskoj), ali i skulpturalnoj razini.

Turato novim projektom i dalje kontinuirano nastavlja svoju dosljednu (i s godinama nepromijenjenu) iskrenu misiju fokusiranog , predanog i potpunog arhitektonskog zanesenjaka i inovatora. Dobre arhitekture nema ne samo bez osobita znanja i talenta, nema je ni bez ljubavi i strasti prema struci, a što Nest&Cave; house u Opatiji zorno dokazuje.