Razgovor s arhitektom Nebojšom Weinerom

Treće događanje u ciklusu Protuvrijeme/Contretemps razgovor je s arhitektom Nebojšom Weinerom, sudionikom programa Tehničke pomoći Jugoslavije afričkim zemljama 1960-ih i 1980-ih godina. S arhitektom Weinerom razgovarat će dr. sc. Tamara Bjažić Klarin. Predavanje će se održati 19. lipnja 2019. s početkom u 19 sati u prostorima Udruženja hvatskih arhitekata / Društva arhitekata Zagreba.

Autentična pozicija Jugoslavije u međuprostoru između Istoka i Zapada, odnosno pripadnost Pokretu nesvrstanih omogućila je hrvatskim arhitektima djelovanje na gotovo svim kontinentima. Nebojša Weiner je tu priliku i iskoristio sudjelujući u programima Tehničke pomoći socijalističke Jugoslavije zemljama Afrike te projektu Južnoga Jadrana u sklopu kojega boravi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prvi Weinerov angažman u Africi trajao je od 1965. do 1970. godine. S pozicije arhitekta projektanta u Arhitektonskom birou Ostrogović odlazi u Ganu gdje radi na proširenju Sveučilišta znanosti i tehnologije Kwame Nkrumah u Kumasiju. Projekt su 1961. započeli hrvatski arhitekti Miro Marasović, Nikša Ciko i Berislav Kalođera. Specijalizacija u području školstva odvela je Weinera ponovno u Afriku početkom 1980-ih gdje je angažiran na izradi studije Tehničkog fakulteta Umtali u Zimbabveu. S arhitektom Weinerom razgovarat ćemo o njegovim afričkim iskustvima, ali i međunarodnoj poziciji jugoslavenske/hrvatske arhitekture 1960-ih i 1970-ih sa stajališta importa i eksporta znanja.    

Dr.sc. Tamara Bjažić Klarin viša je znanstvena suradnica Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu. Teme njezinog znanstvenog rada su diseminacija arhitektonskih i planerskih koncepata i praksi putem različitih platformi razmjene znanja, među kojima su i različite domaće i inozemne organizacije, te rad Ernesta Weissmanna, jednog od ključnih sukreatora i organizatora mreže eksperata Ujedinjenih naroda. Bjažić Klarin je autorica knjige “Ernest Weissmann: društveno angažirana arhitektura, 1926-39.“ i više znanstvenih radova. Scenaristica je emisije serijala “Suvremenici” o Nebojši Weineru u produkciji Hrvatske televizije (urednica i redateljica Ana Marija Habjan).

Ciklus predavanja održava se u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata (UHA), a organiziran je u sklopu projekta Motel Trogir.

Motel Trogir je projekt Udruge za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze iz Zagreba.