Ususret prvom održavanju Design Districta Zagreb koji će svojim programom afirmirati zonu Martićeve kao kreativnu gradsku četvrt – objavljen je natječaj Mali pomaci i otvoren je poziv na sudjelovanje u programu. Pred dizajnerima, arhitektima, umjetnicima, ali i drugim autorima stoji zahtjevan, ali uzbudljiv zadatak u stvaranju novih stalnih i povremenih korisnih sadržaja u ovoj četvrti. Poticaj sudjelovanju u natječajima svakako je doprinos lokalnom razvoju kroz inovativno promišljanje, ali i mogućnost stalne implementacije odabranih radova koji će biti izloženi za vrijeme trajanja festivala od 16. do 19. lipnja. Detaljnije se o svakom natječaju može saznati na http://designdistrict.hr/hr/sudionik/, gdje se ujedno odvijaju i prijave. 

NATJEČAJ „MALI POMACI“

Natječaj Mali pomaci organizira se u suradnji s Uredom grada Zagreba za strategijsko planiranje i razvoj, a namijenjen je dizajnerima, arhitektima, umjetnicima i drugim autoricama i autorima iz Hrvatske i inozemstva. Njegov je cilj doći do kvalitetnog, izvedivog i funkcionalnog dizajna objekata namijenjenih ‘zoni Martićeva’, kao i do inteligentnih koncepata s mogućnošću poboljšanja života i navika stanovnika četvrti.

Fokus natječaja je na dizajnerskim scenarijima i prototipovima kao mogućim rješenjima za uočene probleme na području urbane opreme i fluidnih koncepata. Urbana oprema shvaćena je u ovom kontekstu široko i nekonvencionalno, poput one namijenjene predahu i odmoru, te one koja je  koncipirana i/ili predložena s obzirom na uočene potrebe i problemske situacije u ‘zoni Martićeva’. Pod fluidnim konceptima traže se pametne, korisne i niskobudžetne dizajnerske intervencije u javnom prostoru, site-specific radovi sa sposobnošću razvijanja međusobne interakcije građana i njihovog životnog prostora.

Rok za prijavu projekata je 20. travnja, a svi radovi koji uđu u uži izbor natječaja, bit će predstavljeni publici na uličnoj izložbi u sklopu festivala Design District Zagreb te u pripadajućem katalogu. Cjeloviti raspis natječaja „Mali pomaci“ nalazi se na internet stranici Design Districta Zagreb, gdje se ujedno na njega može i prijaviti: http://designdistrict.hr/hr/entries/mali-pomaci-raspis/.

POZIV ZA SUDJELOVANJE U PROGRAMU DESIGN DISTRICTA ZAGREB

Design District Zagreb poziva na prijavu dizajnerskih, arhitektonskih, likovnih i drugih koncepata i realizacija koji afirmiraju dizajn i kreativnost u kontekstu urbanog razvoja te koji su pogodni za izlaganje i predstavljanje kako u javnom prostoru četvrti, tako i u neiskorištenim zatvorenim prostorima, odnosno onim prostorima koje će Festival imati na raspolaganju za privremenu upotrebu (ulični izlog, galerija, stan, dvorište i slično).

S obzirom na otvorenost Festivala prema najširoj publici, dobrodošli su projekti koji se obraćaju različitim skupinama – od stručnjaka, turističkih posjetitelja, stanovnika četvrti itd. Poziv za sudjelovanje u programu otvoren je za sve zainteresirane dizajnere, arhitekte, likovne umjetnike i druge kreativce, neovisno o njihovoj dobi, profesionalnom statusu ili državljanstvu. Poziv je otvoren za fizičke i pravne osobe: nezavisne autore, umjetničke organizacije, udruge ili tvrtke.

Sve prijave podložne su selekciji organizacijskog tima, a bit će izabrani oni radovi koji s kritičkim gledištem stručno doprinose programu, a koji su u svojoj biti eksperimentalni i inovativni. Jednako tako su dobrodošli  mali i nepretenciozni komunikativni projekti koje je moguće konzumirati u opuštenom festivalskom kontekstu i koji će doprinijeti približavanju metodologije dizajna širokoj javnosti.

Zainteresirani autori mogu se na poziv prijaviti isključivo ispunjavanjem online prijavnice, najkasnije do 10. svibnja 2016. na http://designdistrict.hr/hr/entries/design-district-zagreb-poziv-na-sudjelovanje/.

Organizatori Design Districta Zagreb su Croatian Design Superstore i Dizajn centar Zagreb. Projekt se odvija u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i Gradom Zagrebom, odnosno Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada te uz podršku Hrvatskog dizajnerskog društva, Društva arhitekata Zagreba i Udruženja hrvatskih arhitekata.

Autor/Design District Zagreb/UHA