Održavanje izložbi na Danima arhitekture 2023 u Sarajevu

Dani arhitekture 2023 Sarajevo pod ovogodišnjim nazivom Igre i grad: Olimpijada arhitekture će se petnaesti put za redom održati u Sarajevu i to u trajanju od 14. 9. s predotvorenjem, pa sve do 22. 9. 2023. Do sad najduže izdanje festivala donosi raznolike sadržaje od predavanja lokalnih, regionalnih i međunarodnih arhitekata do panela, razgovora i izložbi.

Ove godine na Danima arhitekture Sarajevo publika će imati priliku vidjeti čak četiri izložbe: 100 IDEAS FOR WESTERN BALKAN – DESIGNING URBAN IMAGINARIES u partnerstvu s Urban Think-Tank_Next, [UN]CONTEXT: DISSECTING THE LAYERS Days of architecture 2023 Sarajevo x LINA europska arhitektonska platforma, Good News: Women Changing Architecture by MAXXI – Museo nazionale delle arti del XXI secolo u koprodukciji s Danima arhitekture Sarajevo te izložba studentskih radova koja će se otvoriti u Urban Design Studio Sarajevo, a u partnerstvu s Arhitektonskim fakultetom u Sarajevu i ETH Zürich. U nastavku pročitajte više o svako od izložbi.

DA23_100 IDEAS FOR THE WESTERN BALKAN – DESIGNING URBAN IMAGINARIES by Urban Think-Tank_Next

Izložba 100 IDEAS FOR THE WESTERN BALKAN – DESIGNING URBAN IMAGINARIES istražuje alternativne paradigme o načinu na koji sljedeća generacija arhitekata proizilazi iz kulturološki bogatih i raznolikih gradova poput Sarajeva, Tirane, Beograda, Skopja, Podgorice i Prištine, koji su doživjeli preklapanje povijesti Osmanske i Austrougarske kolonizacije, skoro stoljeće socijalizma, a potom urbicida, turbo-privatizacije te ljudskih i prirodnih kriza. Danas tražimo ljude i nova mjesta u arhitekturi, urbanizmu i dizajnu gdje se mogu identificirati potencijali za cirkularniji, više regenerativni, participativniji, održiviji i žilaviji arhitektonski format. Glavni fokus izložbe je istraživanje i demonstracija situirane uloge arhitekture kao snažnog pokretača za kulturološku slobodu te poticanje razgovora o konkretnom angažmanu u duhu suvremenosti zapadnobalkanske arhitekture. “Želimo biti medijatori za individualne i kolektivne interpretacije i invencije koje proizvodi sljedeća generacija arhitekata i dizajnera, pripremajući se za sljedeću fazu radikalne transformacije. Vidimo priliku za mapiranje novih arhitektonskih ideja, uvodeći radove i koncepte u metodološki okvir i urbane alate Urban Think-Tank_Next u vidu izložbe,” podcrtavaju Hubert Klumpner i Michael Walczak, kustosi ovogodišnjih Dana arhitekture Sarajevo i izložbe 100 IDEAS FOR THE WESTERN BALKAN.

“S bazom u Sarajevu, slavimo prvo prikazivanje i početak izložbe koja će proputovati kroz Zapadni Balkan, a vjetar u leđa će joj dati 15. izdanje Dana arhitekture Sarajevo – idealna platforma za niz predavanja, panela i radionica u Sarajevu, gradu koji podcrtavamo kao najraznolikiji multikulturalni grad regiona. Gradovi Zapadnog Balkana su mjesta istraživanja, te su idealna baza za kreiranje raznolikih modela prostorne imaginacije,” dodali su Klumpner i Walczak.

Izložba se otvara 15. 09. 2023. u Europskoj kući kulture i nacionalnih manjina u 19:30 te će označiti početak Dana arhitekture Sarajevo 2023: Igre i grad.

Vizualni identitet Izložbe 100 Ideas for the Western Balkan @Dani Arhitekture Sarajevo 2023

Izložba se otvara u petak, 15. 9. 2023. godine u Europskoj kući kulture i nacionalnih manjina u Sarajevu u 19:30h.

DA2023_Good News: Women Changing Architecture by MAXXI – Museo nazionale delle arti del XXI secolo

Izložba Good News: Women Changing Architecture je nastala u produkciji MAXXI Nacionalnog muzeja umjetnosti 21. stoljeća, a za cilj ima široj međunarodnoj publici prikazati nove i inkluzivnije perspektive o arhitekturi, te podcrtati značaj i doprinos žena, ženskih timova i kolektiva u polju suvremene arhitekture, urbanizma i dizajna u Italiji. Izložba prikazuje dijelove izložbe Good News: Women in Architecture te je već prikazana u Stockholmu i Dohi, a u rujnu će biti prikazana i u Sarajevu kao događaj predotvaranja festivala. Dani arhitekture Sarajevo su napravili doprinos izložbi u vidu četiri biografska profila bosanskohercegovačkih arhitektica: Greta Ferušić, Ognjenka Finci, Vedina Babahmetović i Sanja Galić Grozdanić.

Žene je vrlo često teško naći u analima povijesti arhitekture iako su arhitektonska postignuća žena uveliko oblikovala naše zajednice, društvo i svijet u kojemu živimo danas. Otvarajući temu raznolikosti i reprezentacije u arhitekturi, dolazimo do novih perspektiva i spoznaja koje često previđamo. Od 14. 9. 2023. pa sljedećih 14 dana, „Dani arhitekture Sarajevo“ zajedno s MAXXI-jem i Ambasadom Italije u Bosni i Hercegovini, te Udruženjem za kulturu i umjetnost „Crvena“, stavljamo žene u sami centar arhitektonskih diskusija te ćemo istražiti moguće nove narative u bosanskohercegovačko-talijanskim arhitektonskim identitetima. Također, izuzetno je važno razgovarati o ovoj temi i iz perspektive žena, posebno imajući na umu nedavna dešavanja u Bosni i Hercegovini – sad više nego ikad je od najvećeg značaja da bosanskohercegovačko društvo krene koračati paralelno sa suvremenim shvaćanjima rodne ravnopravnosti i prava žena, rečeno je iz Dana arhitekture Sarajevo.

Vizualni identitet Izložbe Good News: Women Changing Architecture @Dani Arhitekture Sarajevo 2023

Izložba se otvara u četvrtak, 14.9.2023. godine u Povijesnom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu u 19.30h kao događaj predotvaranja festivala.

DA2023_[UN]CONTEXT: DISSECTING THE LAYERS kao dio projekta LINA europske arhitektonske platforme

Dani Arhitekture Sarajevo su, zajedno s 32 kulturne organizacije, dio LINA European Architectural Platform. LINA povezuje kulturne institucije s mladim kreativcima koji rade na raskršću arhitekture i područja povezanih prostornom kulturom. LINA ima za cilj promovirati talente u usponu, te usmjeriti procese projektiranja i izgradnje prema regenerativnim praksama i ekološkim načelima u skladu s Europskim Zelenim Planom.

U svibnju 2023., grupa mladih kreativaca iz Slovenije, Sjeverne Makedonije i Njemačke je pozvana u Sarajevo kao dio [UN]CONTEXT: Sarajevo residency. U Sarajevu su proveli tjedan dana radeći na istraživanju arhitektonske slojevitosti i pojma lokalnosti. Istovremeno, sličnim istraživanjem bavilo se i Tehničko sveučilište u Beču unutar svog LINA programa u Sekirn-u, Austrija. Rezultati ove dvije rezidencije su ujedinjeni te će biti izloženi u galeriji Manifesto.

“Je li Sarajevo doista postalo nekontekstualno? Jesu li nered i ‘nekontekst’ jedina stvarnost? Upravo suprotno: grad je bogat s toliko slojeva konteksta da ga je čak postalo teško čitati. Za razliku od ogromnih globalnih geografija koje se mogu opisati samo kao ne-mjesta, Sarajevo je sve samo negenerično. Grad je prepun značenja, znakova, simbola i ikona. Neki od njih, još uspavani, imaju potencijal da iznova definiraju sljedeći kontekst Sarajeva.“ -LINA kreativci.

Vizualni identitet Izložbe [UN]CONTEXT: DISSECTING THE LAYERS @Dani Arhitekture Sarajevo 2023

Izložba se otvara u subotu, 16 .9. 2023. godine u galeriji Manifesto u Sarajevu u 19:30h.

DA2023_ CITY GAMES: Designing the New Sarajevo Olympic Legacy 1984 – 2024 – 2064

“Kako možemo, mi kao arhitekti ponovo zamisliti Sarajevo kao mjesto slobode? Kako možemo doživjeti/oživjeti “olimpijski duh” Sarajeva kao transformativnu silu te preispitati postojeće programe, izvore i nesavršenosti? Kako možemo predložiti urbane modele za održiviju budućnost te zajedno s građanima/korisnicima dizajnirati pomirujući top-down i bottom-up pristupe?” su samo neka od pitanja koja su postavili studentsko-profesorski timovi s Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu i fakulteta ETH Zürich, a uz podršku Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. Izložba IGRE I GRAD/CITY GAMES prikazuje radove studenata pod mentorstvom stručnjaka iz Bosne i Hercegovine: Adnan Pašić, Aida Idrizbegović Zgonić, Jasmin Sirčo, Dženis Avdić, Melika Konjičanin, Tarik Delić, Nataša Pelja-Tabori, Vedad Viteškić i Edin Jenčiragić, te Švicarske: Hubert Klumpner, Michael Walczak, Diego Figueiredo, Anne Graupner, Alejandro Jaramillo, Marco Pagani i Nadine Fankhauser. Izložba će biti postavljena u Urban Design Studio Sarajevo (Vrazova 3) od 15 .9. 2023. u 15:30h pa sve do 27. 10. 2023.

Vizualni identitet Izložbe Igre i Grad  @Dani Arhitekture Sarajevo 2023

Izložba se otvara u petak, 15. 9. 2023. godine u galeriji Urban Design Studiu Sarajevo u 15:45h.

LIFT – Prostorne inicijative je nevladino udruženje koje od 2007. godine organizira arhitektonski festival Dane arhitekture, te godinama okuplja i spaja arhitekte, dizajnere i umjetnike širom Bosne i Hercegovine, regije i svijeta. U fokusu Dana arhitekture oduvijek je bila, ne samo arhitektura, nego i Sarajevo, edukacija, povezivanje i rast.

Impressum
Udruženje hrvatskih arhitekata

MB 03223043
OIB 01152649489

žiro-račun/ Zagrebačka banka 2360000-11001550751
IBAN HR6223600001101550751

devizni račun/ Zagrebačka banka
SWIFT ZABA HR 2X:2500-03223043
tel +385 (1) 48 16 151
fax +385 (1) 48 16 197


Trg bana J. Jelačića 3/1
Zagreb 10 000-HR

tel  +385 (1) 48 16 151
fax  +385 (1) 48 16 197
tajnistvo@uha.hr
Radno vrijeme 9-17h

Copyright © UHA