Izložbe 53. ZAGREBAČKI SALON – DESETLJEĆE 2008-2018 / IZLOŽBA HRVATSKOG DIZAJNA 1718 – nagrađeni radovi u Domu mladih u Splitu

U subotu 2. ožujka 2018. u 19 sati u Galeriji MKC u Domu mladih u Splitu otvaraju se 2 izložbe, «53. ZAGREBAČKI SALON – DESETLJEĆE 2008-2018» nastao u produkciji Udruženja hrvatskih arhitekata i „IZLOŽBA HRVATSKOG DIZAJNA 1718-nagrađeni radovi» nastala u produkciji Hrvatskog dizajnerskog društva. Predstavljanje ovih izložbi u Splitu zajednički organiziraju Platforma 9,81 i Multimedijalni kulturni centar (MKC) u partnerstvu sa Udruženjem hrvatskih arhitekata (UHA) i Hrvatskim dizajnerskim društvom (HDD). Tijekom trajanja izložbe biti će organizirana izlaganja nagrađenih autora i autora istraživanja. Izložba ostaje otvorena do 10. ožujka.

ZAGREBAČKI SALON – DESETLJEĆE 2008 – 2018 / IZLOŽBA HRVATSKOG DIZAJNA 1718 – nagrađeni radovi 


Galerija Multimedijalnog kulturnog centra / Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

Otvorenje izložbe:

Subota, 02.03.2019. u 19 sati.

Izložba ostaje otvorena do 10.03.2019.

Radno vrijeme: 14 – 21h (svaki dan)

***

ZAGREBAČKI SALON – DESETLJEĆE 2008 – 2018

Zagrebački salon istaknuta je nacionalna izložba recentnih likovnih ostvarenja. Riječ je o godišnjoj smotri suvremenog stvaralaštva posvećenoj naizmjence arhitekturi i urbanizmu (UHA), primijenjenim umjetnostima i dizajnu (ULUPUH), te vizualnim umjetnostima (HDLU).

Salon predstavlja preko sto radova renomiranih hrvatskih arhitekata, kao i nadolazećih autora mlađe generacije, nastalih u posljednje tri godine. Osim toga Udruženje hrvatskih arhitekata predstavlja i tematsku izložbu posvećenu desetljeću. Kao tradicionalna manifestacija suvremenog stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture, koju je 1965. godine utemeljila Skupština grada Zagreba, Salon se svojim otvorenim formatom, kritičkom praksom i trijenalnim fokusom na prostornu problematiku čini pravim mjestom propitivanja šireg konteksta arhitektonskog stvaralaštva koje, osim pregleda trogodišnje strukovne aktivnosti, otvara debatu o procesima koji su uvjetovali tu istu aktivnost, obilježili je i koji je usmjeravaju ka nadolazećem vremenu. Uz primarnu pretpostavku zadovoljavanja visokih stručnih standarda, namjera Udruženja hrvatskih arhitekata je dopiranje do šire javnosti, sa željom da se pridonese podizanju opće kulture hrvatskog prostora, kao i da promovira dostignuća hrvatske arhitekture na svjetskoj sceni.

Naziv ovogodišnjeg Zagrebačkog salona je Desetljeće 2008-2018, a radove je valorizirao je ocjenjivački tim u sastavu: STEALTH.unlimited (Ana Džokić i Marc Neelen: Rotterdam/Beograd), Dario Crnogaća, Emil Jurcan, Maroje Mrduljaš i Mira Stanić.

Putovanje kroz neopustošenu budućnost, odnosno kako novo desetljeće može izgledati predstavljeno je u obliku karata koje su izradili mlađi članovi društava arhitekata Splita, Šibenika, Varaždina, Zadra i Karlovca.

Oblikovanje postava: Antun Sevšek, Niko Mihaljević, Petra Milički.

“IZLOŽBA HRVATSKOG DIZAJNA 1718 – nagrađeni radovi

Jubilarna deseta IZLOŽBA HRVATSKOG DIZAJNA, izložbeni je pregled najbolje hrvatske dizajnerske produkcije u protekle dvije godine. U sklopu ovog izdanja izložbe, koju Hrvatsko dizajnersko društvo organizira od 1999. godine, predstavljena su 243 rada, od toga 212 profesionalnih i 31 studentski, a izložbu prati i novo izdanje publikacije PREGLED HRVATSKOG DIZAJNA na 480 stranica. Izložba u Splitu predstavlja 40-ak nagrađenih radova.

Radovi su predstavljeni u osam kategorija: Dizajn vizualnih komunikacija, Dizajn u digitalnim medijima / dizajn interakcija, Dizajn ambalaže, Industrijski / produkt dizajn, Prostorne i grafički intervencije i sistemi, Modni i odjevni dizajn, Cjeloviti projekt/proizvod i Koncept / inicijativa / kritički dizajn. Cilj izložbe je zabilježiti stanje dizajnerske profesije unutar dvogodišnjeg razdoblja, prostrti pred publiku panoramsku sliku visoko postavljenih profesionalnih standarda te relevantnih tendencija koju želimo zabilježiti kao svojevrsni oslonac i podsjetnik za budućnost. Strogom selekcijom prijavljenih radova izdvaja se i vrednuje najbolje u suvremenom hrvatskom dizajnu, te uspostavlja i održava visoke kvalitativne kriterije i standarde u suvremenoj produkciji. Izložba 1718 teži obuhvatiti ukupnost dizajnerskog stvaralaštva u Hrvatskoj – od tržišno orijentiranih projekata do onih nastalih u neprofitnom, kulturnom i istraživačkom kontekstu, a osim profesionalne produkcije, izložba prikazuje i najbolja studentska ostvarenja s domaćih dizajnerskih fakulteta.

Selekcijska komisija djelovala je u sastavu: Boris Greiner (grafički dizajner), Dejan Dragosavac Ruta (grafički dizajner), Vedran Kasap (produkt dizajner), Ana Labudović (grafička dizajnerica), Mario Lončarić (programer i UX konzultant), Tomislav Mostečak (modni dizajner) i Nika Pavlinek (dizajnerica). Međunarodni ocjenjivački sud čine članovi Selekcijske komisije te dva inozemna člana, Susan Sellers (grafička dizajnerica, SAD) i Slavimir Stojanović (grafički dizajner, Srbija).

***

Poveznice:

http://uha.hr/53-zagrebacki-salon-desetljece-2008-2018/

http://uha.hr/53-zagrebacki-salon-svecana-dodjela-nagrada-i-zatvaranje-ovogodisnjeg-salona/

http://uha.hr/dodjela-nagrada-53-zagrebackog-salona/

http://uha.hr/cip-756-759-digitalna-verzija/

http://uha.hr/cip-760-763-digitalna-verzija/

http://dizajn.hr/blog/izlozba-hrvatskog-dizajna-1718-otvorenje/

http://dizajn.hr/blog/izlozba-hrvatskog-dizajna-1718-otvorenje-i-nagrade/

***

Program podržavaju:

Zaklada Kultura nova

Grad Split

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

***

Organizatori: Platforma 9,81 i Multimedijalni kulturni centar (MKC) u partnerstvu sa Udruženjem hrvatskih arhitekata (UHA) i Hrvatskim dizajnerskim društvom (HDD) u sklopu Urbanističke platforme / Kad netko kaže

Produkcija: Hrvatsko dizajnersko društvo i Udruženje hrvatskih arhitekata

Organizacijski tim i produkcija izložbe u Splitu: Platforma 9,81 / Miranda Veljačić, Oleg Šuran

Dizajn plakata i postav izložbe: Oleg Šuran

***

Kontakt: miranda@platforma981.hr, 091 5704252