Izložba ‘Afrički i azijski radovi hrvatskih arhitekata’

Pozivamo na izložbu „Baština međunarodne suradnje: afrički i azijski radovi hrvatskih arhitekata“ koja se realizira u sklopu projekta „Pametniji grad“, udruge Bacači sjenki.

Online otvorenje izložbe održat će se 30. studenog 2020. u 18.30 h, na poveznici.

  • O izložbi će govoriti:
  • Boris Bakal (moderator), dr. sc. Lukasz Stanek, dr. sc. Vladimir Kulić, dr. sc. Tvrtko Jakovina, dr. sc. Zvonimir Žagar, Charles Kofi Bosumprah, Mojca Smode Cvitanović i Marina Smokvina.

Djelovanje hrvatskih arhitekata u inozemstvu odvijalo se, i još se uvijek odvija, divergentno, kako u prostornom, tako i u organizacijskom smislu. Izdvajanje teritorija afričkih i azijskih zemalja kao područja njegove konvergencije u bitnoj je mjeri rezultat vanjske politike socijalističke Jugoslavije vođene idejom nesvrstavanja. Istovremeno, riječ je o dinamičnoj platformi raznorodnih aktera na građevinskom tržištu mladih, netom emancipiranih nacija čijem očekivanom suverenom razvoju arhitektura nudi vizije s vlastitih pozicija. Karakter arhitektonskih praksi koje se pojavljuju unutar takve koncepcije „Trećega svijeta“ stoga je izrazito heterogen. S ekonomskog je stajališta moguće diferencirati skalu od gospodarski značajnih, do sasvim individualnih poslovnih, pa i migracijskih poduhvata. Iz perspektive neposrednih radnih okolnosti najizraženija je opreka u mjestu izrade projekata pri čemu se određena dokumentacija „izvozi“ iz hrvatskih biroa, dok druga nastaje temeljem višegodišnjeg rada u međunarodnom okruženju stručnjaka na samoj lokaciji. Uvid u relevantne afričke i azijske radove hrvatskih arhitekata ostvaruje se kroz deset prikaza prostorno i sadržajno različitih tematskih cjelina. Sadržaj postava ujedno je i odraz varijabilnosti sadržane u prirodi njima pripadajućih modaliteta djelovanja.

Izložba ostaje otvorena do 16. prosinca 2020., od utorka do petka od 11 do 18h, subotom i nedjeljom od 10 do 13h, u prostoru Društva arhitekata Zagreba, Trg bana Josipa Jelačića 3/1.

Obilazak izložbe s autoricama organiziran je u subotu 5. prosinca i 12. prosinca 2020. u 11h.

Nositelj projekta: Bacači sjenki

Partneri: Društvo arhitekata Zagreba, Arhitektonski fakultet u Zagrebu

Kuratorice i autorice postava izložbe: Mojca Smode Cvitanović i Marina Smokvina

Suradnici u realizaciji izložbe: Bacači sjenki

Posjet izložbi organiziran je uz poštivanje svih preporučenih epidemioloških mjera. Ulazak u izložbeni prostor moguć je isključivo uz uporabu maske. Zbog ograničenog broja posjetitelja za organizirani obilazak izložbe s autoricama molimo najaviti dolazak na msmode@arhitekt.hr.

Radujemo se vašem dolasku!