Zadovoljstvo nam je pozvati vas na otvorenje izložbe 3LHD interakcije

{“list”:{“27673 “:”fi18771″},”css”:[“ig-ref”,”ig-ref-ti”,”ig-ref-su”,”ig-ref-im”,”ig-ref-row”,”ig-gallery”]}

Otvorenje izložbe 3LHD interakcije bit će u subotu, 19.12.2015. od 14h do 20h u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Arhitekti 3LHD studija bit će prisutni u izložbenom prostoru cijeli dan. 

Rad arhitektonskog studija 3LHD, autora nekih od ključnih radova novije hrvatske arhitekture koji djeluje više od 20 godina, obilježen je promjenama u arhitektonskoj praksi. Karakteriziraju ga inovacije u strukturiranju i organizaciji ureda, brojne plodonosne suradnje s kreativcima iz raznih disciplina te snažna medijska eksponiranost projekata koja je arhitekturu dovela u žižu javnog interesa. Svi se ti fenomeni mogu podvesti pod zajednički pojam interakcija. Oni su osnova izložbenog projekta koji raščlanjuje i problematizira metode kreativnog rada i suradnji te afirmira kolektivnu kreativnost i interakcije svih sudionika u procesu nastanka arhitekture.

Kustosi izložbe: Maroje Mrduljaš i Antun Sevšek

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Izložba ostaje otvorena do 14. 2. 2016.

Program događanja za dan otvorenja

Na dan otvorenja 3LHD-ove izložbe ujedno se obilježava rođendan MSUa. Tom prigodom organizirana su brojna zanimljiva događanja, radionice i stručna vodstva:

11:00 – 20:00 “Mala škola arhitekture”

cjelodnevna radionica u predvorju – ostavite malene i zaigrane na kreativnoj radionici da oblikuju nove prostore, da vježbaju maštu, kreativnost i prstiće, stvarajući radove nadahnute izložbom “3LHD interakcije”

14:00 – 20.00 druženje na izložbi 3LHD interakcije

Studio 3LHD družit će se s posjetiteljima izložbe tijekom cijelog dana. Arhitekti će biti prisutni u prostoru postava i dostupni za pitanja. 3LHD-ovci koji su sudjelovali u stvaranju izložaka objašnjavat će ih svim zainteresiranima.

14:00 vođeno razgledavanje izložbe u pratnji kustosa i autorskog tima

16:00 vođeno razgledavanje izložbe u pratnji kustosa i autorskog tima

18:00 vođeno razgledavanje izložbe u pratnji izlagača i partnera
20:00 – 01.00 druženje nakon zatvaranja postava uz fritule, vino i dobru glazbu u prostoru ulaznog lobby-ja i muzejskog kafića. Za veselu atmosferu pobrinut će se band i DJ.

Radno vrijeme izložbenih prostora muzeja je od 11h. Ulaz je besplatan, a 3LHD arhitekti su u prostoru izložbe prisutni cijeli dan.

{“list”:{“27670 “:”fi18769”,”27669 “:”fi18770”,”27672 “:”fi18767”,”27671 “:”fi18768″},”css”:[“ig-ref”,”ig-ref-ti”,”ig-ref-su”,”ig-ref-im”,”ig-ref-row”,”ig-gallery”]}

3LHD interakcije

Više od 20 godina djelovanja arhitektonskog studija 3LHD, autora nekih od ključnih radova novije hrvatske arhitekture poput Hotela Lone u Rovinju, Splitske Rive ili sportskog i javnog centra Zamet u Rijeci, obilježeno je promjenama u arhitektonskoj praksi. Tijekom kontinuiranog rasta ureda i povećanja opsega i složenosti zadataka 3LHD je razvio metodologije rada u kojima je arhitektonski ured u prvom redu platforma za koordiniranu proizvodnju i razmjenu znanja. Dinamike razvoja i provedbe velikih projekata zahtijevali su inovacije u strukturiranju i organizaciji ureda kako bi se osigurala intenzivna i učinkovita suradnja unutar samog 3LHD. Složenost projekata dovela je do brojnih plodonosnih suradnji s kreativcima iz raznih disciplina, od umjetnika i dizajnera do statičara i tehnologa koji su od početka projektiranja uključeni u razvoje arhitektonskih koncepata. Osjetljivost zadataka s kojima se ured suočavao doveo je i do snažne medijske eksponiranosti projekata 3LHD-a i žustrih debata koje su arhitekturu dovela u žižu javnog interesa. Svi ti fenomeni, koji se mogu podvesti pod zajednički pojam interakcija, osnova su izložbenog projekta koja raščlanjuje i prikazuje metode kreativnog rada i suradnji, složenost procesa realizacije građevina, te javnu recepciju i učinke projekata. Umjesto retrospektive jednog ureda, izložba afirmira kolektivnu kreativnost i interakcije svih sudionika u procesu nastanka arhitekture.

Izložba se tretira kao novi projekt 3LHD s rednim brojem 250, i nastaje kao kolektivni rad užeg projektnog tima, čitavog studija i suradnika. Sadržaj i postav izložbe projektiraju se paralelno, kao cjelina. Postav je baziran na modularnom trodimenzionalnom sustavu koji tvori «interijerski grad» unutar prostora za povremene izložbe MSU-a. Sadržaj se razvija kroz niz samostalnih tematskih cjelina koje problematiziraju različite vidove nastanka i korištenja arhitekture. Fokus izložbe nije na pojedinačnim objektima, nego na znanjima koja sudjeluju u nastanku arhitekture, te na njenim performansama. Na prezentacijama pojedinih dionica projekata rade arhitekti 3LHD koji su i izvorno bili uključeni u njihov razvoj ili realizaciju, pri čemu se nastoji zadržati izvornost prikazanog materijala i individualni doprinosi unutar studija. Kako bi se vjerodostojno rekonstruirale ideje, koncepti i radni procesi, u razvoj izložbe su aktivno uključeni istaknuti suradnici 3LHD-a: umjetnici, dizajneri, konstrukteri i drugi  ?  koji sudjeluju u interpretaciji svojih radova. Izvođači-kooperanti sudjeluju u izradi replika fizičkih elemenata 3LHD realizacija u stvarnom mjerilu, a pojedini projekti, poput EXPO paviljona u Aichiju iz 2005. bit će prikazani u novo konstruiranom formatu. Posjetiteljima je prepušteno da sami odabiru teme kojima će posvetiti pažnju i otkrivaju veze između pojedinih tematskih cjelina.

Kustosi: Maroje Mrduljaš i Antun Sevšek

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, www.msu.hr

Av. Dubrovnik 17, Zagreb

3LHD studio, www.3lhd.com