Napustio nas je arhitekt, kreator i teoretičar, koji je unatoč zrelim godinama djelovao nesmanjenim stvarateljskim zamahom. Takvoga ga poznajemo od studentskih dana, kroz cijelo razdoblje arhitektonskog djelovanja, do zadnjeg „mirovinskog“ razdoblja, u kojem nije bacio koplje u trnje. Prije par mjeseci čestitali smo mu na zaokruženoj zbirci teoretskih rasprava, a nedavno je promovirao moju i našu knjigu arhitektonskih razgovora.

Tomislav Premerl

Taj arhitektonski životni tijek počinje od „Prostornih vizija“ iz studentskog doba, nastavlja se preko konzervatorskog, a zatim i pedagoškog djelovanja u struci, nadalje četvrtstoljetnim radom na uređivanju edicija Leksikografskog zavoda, potom uređivanjem arhitektonskih glasila, paralelno u arhitektonskoj projektantskoj praksi, a cijelo je vrijeme ta djelatnost praćena i kritički provjeravana teoretskim promišljanjima i njihovim publiciranjem.

Ostavio je opus sakralnih građevina i intervencija, koje na poseban način interpretiraju duhovnost u hrvatskom prostoru.

Iskazivao je arhitektonski senzibilitet podjednako za hrvatsku međuratnu modernu arhitekturu, kao i za anonimne kreacije tradicijske arhitekture, iz čega nastadoše njegove kapitalne knjige.

Rijetko ćemo svjedočiti tako bliskom životnom odnosu arhitekta kreatora sa svojom profesijom, koja u Tomislavovom slučaju prerasta u arhitektonsko poslanje. Pogledajmo crteže arhitektonskih sklopova s njegovih izložaba, mogli bismo reći da je disao arhitekturu.

U Petrinji, 9. 4. 2018.

Davor Salopek

Pogreb će biti održan u srijedu 11. 4. 2018. u 10:50h, iz mrtvačnice na Mirogoju, u Zagrebu.