Ovaj jedinstveni međunarodni skup na području Hrvatske, održava se u Zagrebu, u Hotelu International – dvorana Grand Salon, 11. listopada 2016. od 8:30 do 18:30 sati, dok će se izložba otvoriti u prostorijama ZG Foruma u 19:30h u Gajevoj 27 u Zagrebu.

Kako bi podigli svijest o problemu i educirali zainteresiranu stručnu javnost o principima i trendovima, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, organizira međunarodni stručni skup pod nazivom „Igra u otvorenom prostoru” kojim će se sveobuhvatno obraditi problematika igre djece u otvorenom prostoru na formalnim i neformalnim dječjim igralištima. Stručni pokrovitelj ovog skupa je renomirana tvrtka iz Danske, Kompan.

Koji su to trendovi u planiranju i oblikovanju prostora za igru? Primjena recikliranih materijala u uređenju igrališta kao nužnost ili moda? Kako možemo planirati i dizajnirati sigurna dječja igrališta? Kako mi kao stručnjaci možemo odgovoriti na pitanje sigurnosti prostora za dječju igru? Koji su to novi europski standardi i zakonska regulativa? Kakve su sprave koje očekujemo u budućnosti u prostorima za dječju igru, i što možemo ponuditi djeci s poteškoćama u razvoju?

S tim u vidu, ovaj skup okuplja krajobrazne arhitekte, dizajnere, planere, sociologe, pedagoge, edukacijske rehabilitatore, zdravstvene radnike, psihologe i relevantne predstavnike institucija odgovornih za planiranje i izgradnju prostora za djecu. Ključni govornici skupa će predstaviti “igru” s aspekta svog stručnog djelovanja, a očekuju se renomirani predavači iz Danske i Njemačke te iz Slovenije i Srbije.

Iz Danske dolazi gđa. Jeanette Fich Jaspersen, međunarodna menađerica tvrtke Kompan, koja je svjetski nosioc trendova u dizajniranju sprava za dječju igru. Gđa. Jaspersen će predstaviti najnovije trendove u planiranju i oblikovanju prostora za dječju igru te održati dva glavna predavanja. Dr. med. Ranko Rajović, renomirani stručnjak sa područja neuroendokrinologije iz Novog Sada, član Upravnog odbora MENSE i predsjednik Mensina svjetskog Odbora za darovitu djecu, dat će svoj doprinos u vidu predavanja koje će se baviti značajem okruženja za razvoj kognitivnih sposobnosti. Iz Slovenije u goste nam stižu vrsne projektantice i planerke dječjih igrališta, krajobrazne arhitektice, Urška Kranjc, Maja Simoneti i Petra Vertelj, koje će predstaviti nove trendove u promišljanju planiranja i oblikovanja prostora za dječju igru. Iz Srbije stiže krajobrazni arhitekt, stručnjak za sigurnost dječjih igrališta, koji će naglasiti važnost pravilnog odabira biljnog materijala na dječjim igralištima, krajobrazni arhitekt, Uroš Brzaković.

Skup se organizira pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Ministarstva zdravlja, Ministarstva socijalne politike i mladih te Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Skup će otvoriti osim organizatora i visoki uzvanici, među kojima ističemo podžupana Grada Ljubljane, gdin. Janeza Koželja, veleposlanika Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Anders Christian Houg?rd, veleposlanice Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Smiljana Knez, veleposlanice Republike Srbije u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Mira Nikolić te glavnog regionalnog direktora tvrtke Kompan, gdin. Lars Gunnar Bjerrea.

Ovaj događaj završavamo otvorenjem međunarodne izložbe Društva krajinskih arhitektov Slovenije, Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije i Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata, pod nazivom „Zelena infrastruktura“, gdje će se predstaviti radovi triju država sa područja krajobrazne arhitekture. Ovo je gostujuća izložba koja se ove godine u svibnju otvorila u Ljubljani, u organizaciji Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Uz brojne uzvanike koji će otvoriti izložbu, međunarodno druženje zatvorit će se uz prigodni domjenak.
Otvorenje izložbe je omogućio Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada te će se otvoriti u prostorijama ZG Foruma, na adresi Gajeva 27 u Zagrebu, s početkom u 19:30 h. Izložba će biti otvorena do 22.10.2017. te se može razgledati u radno vrijeme ZG Foruma.

TURAS Europska putujuća izložba Mobilni zeleni dnevni boravak premijerno je izložena na ICLEI konferenciji uBonnu, a nakon toga putuje kroz Stuttgart u London, na konferenciju Europskih usluga ekosustava (European Ecosystems Services 2016). U Antwerpenu, Bruxellesu, Londonu i Ljubljani nalazi se za vrijeme tjedna mobilnosti, a izložba se zaključuje u Kremsu u Austriji, na godišnjoj konferenciji Klimatskog saveza (Climate Alliance 2016.). Naposljetku se vraća u stalni postav u Stuttgartu, u Njemačkoj.

{“list”:{“28258 “:”fi19206″},”css”:[“ig-ref”,”ig-ref-ti”,”ig-ref-su”,”ig-ref-im”,”ig-ref-row”,”ig-gallery”]}

Predstavljanje projekta i okrugli stol pod nazivom “Mogućnosti implementacije mobilne zelene infrastrukture u visoko konsolidiranim urbanim područjima” održat će se 29.9.2016. s početkom u 10:00 h, u prostorijama Zg Foruma, u Gajevoj 27 u Zagrebu.

Mobilni zeleni dnevni boravak će u trajanju od 27.9. do 2.10.2016. biti izložen cijelo vrijeme na Trgu bana Josipa Jelačića. Dođite, probajte ga, osjetite i sudjelujte!!

Sudjeluju: Jonathan Müller (TURAS), Sanja Cvjetko Jerković, dipl.ing.arh., predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata, prof. Krešimir Rogina, arhitekt, François Vahé, landscape architect dipl., Darija Perković,mag.ing.prosp.arch., krajobrazna arhitektica
Moderatorica: Barbara Klemar, mag.ing.prosp.arch., krajobrazna arhitektica

Zeleni partner projekta je Hrvatski savjet za zelenu gradnju, a  suradnja je ostvarena i sa Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

TURAS projekt je financiran od strane Europske unije, u sklopu 7. programa za istraživanje, tehnološki razvoj i demonstraciju.