Hrvoje Njirić selektor 50. jubilarnog Zagrebačkog salona arhitekture

Selektor 50. jubilarnog zagrebačkog salona koji je ove godine posvećen arhitekturi je prof. Hrvoje Njirić, odluka je to koju je donijelo Udruženje hrvatskih arhitekata na prijedlog Stručnog savjeta UHA-e pod predsjedanjem Borisa Fiolića. Zagrebački salon istaknuta je nacionalna izložba recentnih ostvarenja, naizmjenice posvećena arhitekturi i urbanizmu (UHA), primijenjenim umjetnostima i dizajnu (ULUPUH) te vizualnim umjetnostima (HDLU), a selektor je Hrvoje Njirić, međunarodno priznati arhitekt, profesor, teoretičar i praktičar koji će proanalizirati, valorizirati, a potom i nagraditi arhitektonska ostvarenja, nastala u protekle tri godine.

{“list”:{“27221 “:”fi18378″},”css”:[“ig-ref”,”ig-ref-ti”,”ig-ref-su”,”ig-ref-im”,”ig-ref-row”,”ig-gallery”]}

Hrvoje Njirić renomirani je hrvatski arhitekt s aktivnim djelovanjem u Zagrebu koji je višestruki pobjednik Zagrebačkog salona.

Uz iznimno velik broj strukovnih nagrada te niza uspješnih projekata i realizacija (Baumaxx Hypermarket u Mariboru, Gračani Housing, Rural Mat, dječji vrtić Medo Brundo u Zagrebu), te pobjedničkih radova na brojnim natječajima (Plavi vulkan na Kajzerici, Sveučilišni kampus Borongaj, Delta u Rijeci…) Hrvoje Njirić od 1990-ih djeluje kao redoviti i gostujući profesor na brojnim uglednim svjetskim sveučilištima, od kojih u 25-godišnjoj karijeri valja izdvojiti status redovitog profesora na TU Graz i na GAF-u u Splitu te izvanrednog i gostujućeg profesora na Sveučilištima MIT u Bostonu, na UofT-u u Torontu, TU-u u Beču, na ETH u Zurichu, AA School of Architecture u Londonu, Politecnica u Milanu, ETSAM-u u Madridu te brojnim drugim sveučilištima na gotovo svim kontinentima.

Zagrebački salon istaknuta je nacionalna izložba recentnih likovnih ostvarenja. Godišnja je to smotra suvremenog stvaralaštva posvećena naizmjence arhitekturi i urbanizmu (UHA), primijenjenim umjetnostima i dizajnu (ULUPUH) te vizualnim umjetnostima (HDLU). Ova trijenalna manifestacija najznačajnija je likovna manifestacija na kojoj hrvatski arhitekti, dizajneri i likovni umjetnici imaju priliku pokazati dosege vlastite suvremene produkcije na nacionalnoj razini. U nekoliko svojih posljednjih izdanja Zagrebački salon se afirmirao kao regionalna i međunarodna referentna točka u stvaralaštvu. Salon je osnovan 1965. godine, dok je prva izložba održana 1966. Na Salonu se sukladno renomiranosti ostvarenja dodjeljuju dvije nagrade – Velika nagrada Salona i nagrada za mladog autora do 35 godina.