Selektor 50. jubilarnog zagrebačkog salona koji je ove godine posvećen arhitekturi je prof. Hrvoje Njirić, odluka je to koju je donijelo Udruženje hrvatskih arhitekata na prijedlog Stručnog savjeta UHA-e pod predsjedanjem Borisa Fiolića. Zagrebački salon istaknuta je nacionalna izložba recentnih ostvarenja, naizmjenice posvećena arhitekturi i urbanizmu (UHA), primijenjenim umjetnostima i dizajnu (ULUPUH) te vizualnim umjetnostima (HDLU), a selektor je Hrvoje Njirić, međunarodno priznati arhitekt, profesor, teoretičar i praktičar koji će proanalizirati, valorizirati, a potom i nagraditi arhitektonska ostvarenja, nastala u protekle tri godine.

{“list”:{“27221 “:”fi18378″},”css”:[“ig-ref”,”ig-ref-ti”,”ig-ref-su”,”ig-ref-im”,”ig-ref-row”,”ig-gallery”]}

Hrvoje Njirić renomirani je hrvatski arhitekt s aktivnim djelovanjem u Zagrebu koji je višestruki pobjednik Zagrebačkog salona.

Uz iznimno velik broj strukovnih nagrada te niza uspješnih projekata i realizacija (Baumaxx Hypermarket u Mariboru, Gračani Housing, Rural Mat, dječji vrtić Medo Brundo u Zagrebu), te pobjedničkih radova na brojnim natječajima (Plavi vulkan na Kajzerici, Sveučilišni kampus Borongaj, Delta u Rijeci…) Hrvoje Njirić od 1990-ih djeluje kao redoviti i gostujući profesor na brojnim uglednim svjetskim sveučilištima, od kojih u 25-godišnjoj karijeri valja izdvojiti status redovitog profesora na TU Graz i na GAF-u u Splitu te izvanrednog i gostujućeg profesora na Sveučilištima MIT u Bostonu, na UofT-u u Torontu, TU-u u Beču, na ETH u Zurichu, AA School of Architecture u Londonu, Politecnica u Milanu, ETSAM-u u Madridu te brojnim drugim sveučilištima na gotovo svim kontinentima.

Zagrebački salon istaknuta je nacionalna izložba recentnih likovnih ostvarenja. Godišnja je to smotra suvremenog stvaralaštva posvećena naizmjence arhitekturi i urbanizmu (UHA), primijenjenim umjetnostima i dizajnu (ULUPUH) te vizualnim umjetnostima (HDLU). Ova trijenalna manifestacija najznačajnija je likovna manifestacija na kojoj hrvatski arhitekti, dizajneri i likovni umjetnici imaju priliku pokazati dosege vlastite suvremene produkcije na nacionalnoj razini. U nekoliko svojih posljednjih izdanja Zagrebački salon se afirmirao kao regionalna i međunarodna referentna točka u stvaralaštvu. Salon je osnovan 1965. godine, dok je prva izložba održana 1966. Na Salonu se sukladno renomiranosti ostvarenja dodjeljuju dvije nagrade – Velika nagrada Salona i nagrada za mladog autora do 35 godina.