Godišnja izložba ostvarenja

Obiteljska kuća s 4 stana u Šibeniku

Foto: Tomislav Krajina
Foto: Tomislav Krajina
Foto: Tomislav Krajina
Foto: Tomislav Krajina
Foto: Tomislav Krajina
Foto: Tomislav Krajina

O PROJEKTU (TEKST AUTORA) +

Projektni zadatak ove kuće u stambenoj zoni Šibenika izgrađenoj šezdesetih godina prošlog stoljeća relativno je bio vrlo jednostavan. Uz glavni dvosobni stan klijenta,  trebala su još 3 jednosobna odvojena stana za potrebe šire obitelji. Djelomično za stalno, a djelomično za povremeno stanovanje. Program je uključivao i garažu za 4 automobila i dodatne  tehničke prostore, što je sve zajedno bilo vrlo zahtjevno za malu parcelu od cca 500 m2.

Klijent je kroz suradnju u projektu inzistirao na pomicanju granica u zoni oblikovanja a u odnosu na okolnu gradnju, tako da ova kuća u raspredu svojih volumena i u svojoj općoj pojavnosti, ne samo da ne preuzima strukturu okolne gradnje, nego joj i kontrira. Nasuprot kompaktnim vertikalno postavljenim jednostavnih volumenima okolne gradnje, ovaj projekt razvija tzv. terasastu gradnju, čije se donje etaže (garaža i suteren) ugrađuju u tlo i služe kao postament gornjim dvjema etažama. Umjesto da kuća raste u visinu, potencira se horizontalno razvijanje arhitektonske plastike, koja terasasto izlazi iz prilično strmog terena. Horizontalne terase završavaju snažnim vertikalnim  elementima, koji „lebdeće“ terase prednje strane kuće snažno ankeriraju u tlo.

U vanjskoj pojavnosti dominiraju dva plana: vanjski volumeni obloženi kamenom i uvučeni dijelovi u tamno smeđim plohama koje su pomične i otvaraju se i zatvaraju prema vremenskim prilikama i dobima dana. U jednom trenutku kuća izgleda potpuno zatvorena, a u prilici povoljnih vremenskih uvjeta te mobilne stijene se otvaraju i omogućuju osunčanje i lijep pogled na šibenski kanal i Jadriju u daljini. Kuća je locirana na vrlo uskom gradskom koridoru sa kojega se pruža lijep pogled u smjeru osi šibenskog kanala. Maksimalno osunčanje tijekom cijelog dana i zaštićenost od bure, omogućuje povezivanje unutrašnjih prostora sa vanjskim terasama kroz veći dio godine. Sa istočne strane vertikalni brisoleji štite od pogleda sa ulice.

Preklapanje elemenata oblikovanja osnovnog volumena kuće sa ogradnim zidovima parcele i garažom u suterenskom nivou, te vrt iznad garaže, spajaju kuću sa tlom na kojem je iznikla.

PROJEKTNI TIM

Situs doo

SURADNICI

Lovre Šoda / Situs d.o.o. (idejna faza) + Atelier W12 , Zoran Bare / Studio B i B, Zagreb (glavni i izvedbeni projekti)

IZVOĐAČ

Mainigradnja d.o.o.. Vodice , Stolarija Gojanović, Šibenik

GODINA POČETKA PROJEKTIRANJA

2016

GODINA DOVRŠETKA PROJEKTIRANJA

2017

GODINA POČETKA GRADNJE

2017

GODINA DOVRŠETKA GRADNJE

2020

POVRŠINA OBUHVATA (m2)

200

UKUPNA TLOCRTNA POVRŠINA (m2)

290

PROGRAM/VRSTA

Stanovanje

LOKACIJA

Šibenik