Godišnja izložba ostvarenja

Kutina hibrid

Foto: Robert Leš
Foto: Robert Leš
Foto: Robert Leš
Foto: Robert Leš
Foto: Robert Leš
Foto: Robert Leš

Autori:

Miroslav Rajić
Marin Račić

Tvrtka:

MR 2 arhitektonski studio d.o.o.

Projektni tim:

Danijela Hobar , Ana Jevtić Kos , Dora Perković , Ema Rožić , Duje Bešlić , Nenad Štrbac

Suradnici:

Miro Zadro / Stating d.o.o. (konstrukcija) , Vedran Vrabec / Avoka Ing d.o.o. (hidrotehničke instalacije) , Marko Matijević / Ured M3 d.o.o. (strojarstvo) , Vladimir Barać / Thyssenkrupp Dizala d.o.o. (projekt dizala) , Ljubiša Žukina / Grid d.o.o. (elektroinstalacije) , Davor Jež / Zajednički geodetski ured D. Jež i M. Dumančić (geodezija) , Miljenko Špiranec / SPP d.o.o. (geotehnika) , Martina Gajdek / Flamit d.o.o. (zaštita od požara, zaštita na radu)

Investitor:

Zef Prenkaj

Izvođač:

D.I. Ing. d.o.o.

Godina početka projektiranja:

2017

Godina dovršetka projektiranja:

2019

Godina početka gradnje:

2019

Godina dovršetka gradnje:

2021

Površina obuhvata:

1821 m2

Ukupna tlocrtna površina:

1970 m2

Program / vrsta:

Stanovanje

LOKACIJA:

Kutina

O projektu (tekst autora):

Trendom da mali gradovi postaju sve popularniji za život zbog dislokacije poslova iz ureda, gradić poput Kutine našao je svoju šansu pružajući mnoštvo prednosti: mir, više vremena za obitelj, slobodne aktivnosti, lijepu i ugodnu okolicu i jeftinije kvalitetno stanovanje.

Prateći ta kretanja, lokalni je poduzetnik angažirao MR 2 za projekt stambeno-poslovne dvokatnice.

Autori ne rade tipičnu uglovnicu: volumen je projektiran kao solid koji bi samostalno mogao stajati bilo gdje. Na prvi pogled izgleda kao da se radi o prizemnici s velikim potkrovljem, obučenom u aluminijski lim: tako autori odgovaraju na kontekst, visinom minimalno odskačući od okolnih obiteljskih kuća. Krov, koji je ujedno i pročelje etaža, projektiran je od falcanog aluminijskog lima, spojevi u nepravilnom ritmu čine element artikulacije pročelja, kao i loggie koje su projektirane s „nasumičnim“ pomakom. Tlocrtno, građevina je organizirana oko dva stubišta s po četiri stana. Dva stana su uglovna, jedan manji je jednostran, a onaj središnjom pozicijom unutar zgrade, dvostrano orijentiran i s čak dvije loggie. Ta je organizacija simetrično ponovljena oko drugog stubišta. Glavni „highlight“ većih stanova su kuhinje na pročelju, otvorene na loggie, koje se mogu koristiti kao blagovanje. Stanovi su vrlo svijetli i uvode atipično bogat prostorni standard u suvremenu stanogradnju.

Prizemlje je više od stambenih etaža i kompletno ostakljeno, razdijeljeno pravilnim ritmom dovratnika, što mu daje dostojanstvo javnog prostora. MR 2 su projektirali i interijer prostora u prizemlju.

Ovakvim odgovorom na višestambeni program za tržište izvučen je maksimum iz lokacije, materijala, programa i budžeta. Nerazmetljiva i dostojanstvena, ova kuća podiže arhitektonske i urbane standarde, ne samo u Kutini.