Kuća P

Nominacija za nagradu Drago Galić 2021.

Foto: Robert Leš
Foto: Robert Leš
Foto: Robert Leš
Foto: Robert Leš
Foto: Robert Leš
Foto: Robert Leš

OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA +

Raznolikost i sadržajnost prostora ovu kuću čine posebnom. Već sam prilaz otvara nekoliko usporednih ceremonija kretanja i prostornih doživljaja. Monumentalne stube vode do drvenog trijema i ulaza u radni prostor glazbenog studija. Parkiranje pod nadstrešnicom dio je prilaznog „trga“, neobično velike ulazne plohe koja sama za sebe posjeduje karakter mjesta. Ulaz u privatni dio kuće zaklonjen je, a ipak prisutan, dok se kroz procijepe uz njega nazire interno zatvoreno dvorište. U unutrašnjosti dnevni boravak spaja sve sadržaje i otvara se u raznim smjerovima – širi se na vrtove, bočne prostore, u visinu prema sobama i studiju. Otvoreni prostori dvorišta, terasa i lođa imaju zasebne specifične ambijente, od kojih je svaki drugačiji, svaki stvara novi doživljaj, a povezuje ih ujednačen izbor materijala i boja. Velik broj raznovrsnih mjesta sjedinjen je u cjelinu, a smiren kolorit i udoban ambijent vode nas kroz bogatu raznolikost prostora. U kući se nalaze dva radna prostora, glazbeni studio i umjetnička radionica. Stanovanje i rad su integrirani, što zrcali suvremeni način života. Kuća stvara dojam intimne, potpuno samostalne jedinice, kojoj gotovo da ne treba vanjski svijet i koja potrebnu raznovrsnost doživljaja ostvaruje unutar same sebe.

O PROJEKTU (TEKST AUTORA) +

Digitalizirana današnjica omogućuje ono što je u modernitetu bilo nezamislivo: posao i dom nisu razdvojeni, već postaju jedno.

Na razmeđi mediteranske i gorske klime, KUĆA P oblikovno ne ponavlja lokalni tradicijski obrazac submediteranskog tipa, već suvremeno interpretira elemente autohtonog goranskog načina gradnje: drvena obloga od sibirskog ariša, dvostrešni limeni krov, ganjak, kamena baza od travertina. Suvremeni program uobličuje se u ARHETIP KUĆE.

Naizgled jednostavnost: dva volumena na katu spojena prizemnom bazom. Sjeverni volumen je intimni trakt: spavaonice za roditelje i djecu koje svaka imaju izlaz na loggiu, dok je u južnom profesionalni 'box-in-a-box' tonski studio, dostupan vanjskim, 'ceremonijalnim', stubama. Prizemlje je etaža društvenosti i okupljanja. Ulazni patio dozira doživljaj i štiti od neželjenih pogleda središnji prostor dnevnog boravka. Kroz okrugli prozor, gotovo zaboravljeni arhitektonski element, umjetničkog ateljea nadzire se ulaz. Dnevni boravak s blagovanjem i kuhinjom, dvostrano ostakljen, trbuh je kuće iz kojeg se vertikalno i horizontalno protežu smjerovi komunikacija, a vanjska terasa prošireni je boravak, s kaminom/roštiljem od travertina, daščanim popločenjem i integriranom postojećom vegetacijom. Most kroz zračni prostor dnevnog boravka spaja dva gornja trakta, što čini doživljaj prostora sveprožimajućim po osi Z. Društvenost prizemlja podcrtavaju gostinjska soba i konoba, koji ravnopravno izlaze na teren uz dnevni boravak.

Svaki detalj doprinosi osjećaju jedinstvenosti prostora, vremena, materijala, bivanja. Tako i dizajn interijera čini kontinuitet s vanjskom drvenom oplatom. Jednom uvučeni u samodovoljni mikrokozmos ove kuće, omotani ste finim toplim omotačem, sakriveni od vanjskog svijeta, a opet u njemu prisutni.

PROJEKTNI TIM

Danijela Hobar , Ana Jevtić Kos , Dino Ćiković , Ema Rožić , Duje Bešlić , Nenad Štrbac

SURADNICI

Ivan Arbanas / Ured ovlaštenog inženjera građevinarstva Ivan Arbanas (konstrukcija) , Ivan Mužić / K-tim d.o.o. (elektroinstalacije) , Danilo Vujnović / GPZ d.d. (strojarstvo i hidroinstalacije) , Ivan Sobol / Nekretnine d.o.o. (geodezija)

IZVOĐAČ

Kljajić građenje d.o.o.

GODINA POČETKA PROJEKTIRANJA

2017

GODINA DOVRŠETKA PROJEKTIRANJA

2018

GODINA POČETKA GRADNJE

2019

GODINA DOVRŠETKA GRADNJE

2021

POVRŠINA OBUHVATA (m2)

3447

UKUPNA TLOCRTNA POVRŠINA (m2)

365

PROGRAM/VRSTA

Stanovanje

LOKACIJA

Grobnik