Godišnja izložba ostvarenja

Poslovni prostor Five u Osijeku

Foto: Zvonimir Miletić
Foto: Zvonimir Miletić
Foto: Zvonimir Miletić
Foto: Zvonimir Miletić
Foto: Zvonimir Miletić
Foto: Morana Vlahović

Autori:

Morana Vlahović

Tvrtka:

UOA Morana Vlahović

Projektni tim:

Suradnici:

Investitor:

Pet minuta d.o.o.

Izvođač:

Godina početka projektiranja:

2021.

Godina dovršetka projektiranja:

2021.

Godina početka gradnje:

2021.

Godina dovršetka gradnje:

2021.

Površina obuhvata:

750 m2

Ukupna tlocrtna površina:

- m2

Program / vrsta:

Interijer

Lokacija:

Osijek

O projektu (tekst autora):

Projekt u Osijeku veličine 750 m2 predstavlja treću iteraciju uređenja uredskog interijera za istu tvrtku.

Prethodnim uređenjima zagrebačkog ureda razvijen je koncept uređenja kao suvremene inačice nekadašnjih radionica tehničkog odgoja u kojima se pililo i brusilo mehanički, dok se danas pili i brusi informacijskim tehnologijama.

Izazovan zadatak od strane investitora „napraviti drugačije, a da bude Five“ razriješilo je promatranje mijena kolorita slavonske ravnice tijekom čestih putovanja na lokaciju.

Pod sloganom „brown is the new black“ zagrebačka „tvornička“ crna postala je osječka „zemljana“ smeđa, razriješivši zagonetku „drugačije, a isto“.

Odluke o koloritu svih Five ureda temeljene su na simboličkoj poveznici sa samim prostorom i njegovom lokacijom – prve dvije etaže zagrebačkog ureda baštinile su uobičajeni kolorit nekadašnjih tvornica (bijelo, crno, boja sirovog mediapana), sljedeće dvije mansardne etaže uvode terakota boju crijepa, dok osječki ured uvodi boje ravnice – smeđu, zelenu i zlatno žutu.

U funkcionalnom smislu, primijenjeni kolorit odgovara radu na aplikacijama gdje jaki kontrast bijelih slova na tamnoj pozadini traži prigušeni okoliš.

Dodatni je izazov predstavljala činjenica da je predmetni poslovni prostor nastao objedinjavanjem dva odvojena lokala preko zajedničkog hodnika trgovačkog centra. Hodnik je već bio uređen, neodgovarajućom estetikom, i kao takvog trebalo ga je integrirati u uredski dio, uz uvjet minimalnih i reverzibilnih preinaka.

Hodnik je uređen scenografski, kolorit i materijali osim uloge prostorne markacije asociraju na parceliziranost ravnice i bale sijena.

Materijali su povezani i na suptilnoj razini – podna obloga od tamnosmeđe gume s uzorkom posipa kokos vlakana, u realnom vremenu biva posipana stvarnim vlaknima uslijed linjanja kokos tepiha.