Kuća Rogač

Foto: Bosnić+Dorotić
Foto: Bosnić+Dorotić
Foto: Bosnić+Dorotić
Foto: Bosnić+Dorotić
Foto: Bosnić+Dorotić
Foto: Bosnić+Dorotić

O PROJEKTU (TEKST AUTORA) +

Kuća Rogač smještena je u gradu Visu. Izgrađena je na strmoj parceli na sjevernom obronku iznad viške luke i povijesnog grada. Okružena je brojnim stogodišnjim rogačima, a vizurama orijentirana prema veličanstvenom pogledu na idiličnu uvalu i more. Arhetipski monolitni volumen kuće, izveden u grubo isklesanom kamenu, uzdiže se iz prirodne topografije padine i gustog zelenila, a svojom formom kuća asocira na obrambenu višku kulu u neposrednoj blizini.

Igra otvora na kamenoj fasadi kuće rezultat je promišljenog stupnjevanja različitih vizura i razina privatnosti unutrašnjih prostora kuće te vanjskih terasa, lođa i balkona. Tako je ostvaren kontinuiran i snažan dijalog s okolinom u kojoj kuća nastaje, potencirajući kontrapunkte ambijenata introvertiranosti i ekstrovertiranosti. Oblikovanjem manjih razigranih dubinskih otvora na kući pruža se osjećaj špiljske zaštite, a veći otvori, na koje se nastavljaju vanjski prostori, kadriraju spektakularne panoramske vizure.

Izvorni viški kamen, kao sirovina za gradnju kuće, daje temelj sigurnosti i stabilnosti. U sinergiji je s brušenim betonskim pločama i plohama terasa, balkona, mosta, staza te krovne površine. Odabrana materijalnost kuće povezana je memorijom građenja, simbiotički spajajući arhaično (kamen) i suvremeno (beton). Kuća kao fragment poštiva formalne i konstruktivne veze s povijesnom jezgrom grada.

S južne strane parcele prolazi prometna viška obilaznica. Strma padina parcele te odmak linije građenja generirali su projektiranje betonskog mosta do kuće, kao jedinog prometnog pristupa objektu. Južno pročelje kuće orijentirano je prema cesti te stoga oblikovno reducirano na samo dva otvora: glavni ulaz u kuću naglašen mostom te sporedni ulaz naglašen dugim vanjskim stubištem zasječenim u teren.

 

PROJEKTNI TIM

Srđan Ostojić , Toni Kerum , Krešimir Ćavar

SURADNICI

INVESTITOR

Dražen Milevčić , Jelena Milevčić

IZVOĐAČ

Jelkon Gradnja d.o.o.

GODINA POČETKA PROJEKTIRANJA

2018

GODINA DOVRŠETKA PROJEKTIRANJA

2019

GODINA POČETKA GRADNJE

2019

GODINA DOVRŠETKA GRADNJE

2021

POVRŠINA OBUHVATA (m2)

495

UKUPNA TLOCRTNA POVRŠINA (m2)

63

PROGRAM/VRSTA

Stanovanje

LOKACIJA

Vis