MUZA – mobilni paviljon za promociju nZEB-a

O PROJEKTU (TEKST AUTORA) +

MUZA  - Mobilna Učinkovita Zdrava Arhitektura je mobilni paviljon za promociju nZEB-a u okviru New Horizon 2020 projekta “The nZEB Roadshow” projektiran i izgrađen prema nZEB standardima na Građevinskom fakultetu u Zagrebu. Ideja realizacije MUZA-e nastala je po uzoru na talijanski “The nZEB Roadshow” mobilni paviljon Biospheru. MUZA se gotova transportira kamionom i jednostavno postavlja na teren pomoću montažnih teleskopskih čeličnih stupova, ali zbog mobilnosti ima ograničenja u oblikovanju, dimenzijama i načinu gradnje koje trajna arhitektura ne poznaje. Paviljon je kvadar vanjskih dimenzija 9x2,9x3,15 m. Nosiva čelična konstrukcija obučena je u plašt izolacijskih slojeva prema nZEB standardima s ventiliranom fasadom od trokutastih HPL ploča i limenim ventiliranim krovom. MUZA je prilagođena održavanju izložbi i predavanja, a posjetitelji imaju uvid i u suvremene sustave grijanja, hlađenja, ventilacije i rasvjete korištene u paviljonu i povezane u jedinstveni automatizirani sustav i upravljanje. Dio električne energije dobiva se putem fotonaponskog sustava na krovu. Unutrašnjost je opremljena plohama za izlaganje i čajnom kuhinjom. Vanjska montažna pozornica za prezentacije natkrivena je trokutastim tendama koje su projektirane i opremljene elementima i tehnologijama korištenim u jedrenju. Pročeljima paviljona dominiraju dvije staklene stijene te motiv trokuta koji se ponavlja u interijeru, pločama pročelja i jedrima. U istraživačke svrhe u MUZA-i se senzorima mjeri kvaliteta unutarnjeg okoliša, temperatura, relativna vlažnost i zrakopropusnost slojeva vanjske ovojnice te potrošnja i proizvodnja energije. Paviljon je istraživački, izložbeni i edukacijski prostor promocije i primjer nZEB gradnje gdje se posjetitelji mogu informirati o nZEB-u.

 

PROJEKTNI TIM

Bojan Milovanović / Građevinski fakultet Sveučilište u Zagrebu (voditelj projekta i fizika zgrade), Marina Bagarić / Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (fizika zgrade), Mergim Gaši / Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (fizika zgrade)

SURADNICI

Sanjin Gumbarević / Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (BIM model) , Domagoj Orehovec / Under Hill Studio (projekt čelične konstrukcije) , Salih Demirović (elektroprojekt) , Maja Jaklenec / IPRO inženjering (elektroprojekt) , Petar Trboglav-Breko / Energy Plus (elektroprojekt) , Ivan Bartulić / Robert Bosch (strojarski projekt) , Luka Balić (projekt smart sustava) , Marin Dubravica Grič automatika (projekt smart sustava)

INVESTITOR

The nZEB Roadshow

IZVOĐAČ

Detmers kontejner

GODINA POČETKA PROJEKTIRANJA

2020.

GODINA DOVRŠETKA PROJEKTIRANJA

2021.

GODINA POČETKA GRADNJE

2021.

GODINA DOVRŠETKA GRADNJE

2021.

POVRŠINA OBUHVATA (m2)

26

UKUPNA TLOCRTNA POVRŠINA (m2)

26

PROGRAM/VRSTA

Odgoj i obrazovanje
Znanost

LOKACIJA

Zagreb