Kuća A

Foto: Marko Kanceljak
Foto: Marko Kanceljak
Foto: Marko Kanceljak
Foto: Marko Kanceljak
Foto: Marko Kanceljak
Foto: Marko Kanceljak

O PROJEKTU (TEKST AUTORA) +

Ovaj stambeni objekt lociran je na parceli koja je orijentirana u smjeru istok-zapad, te ima pristup s istočne strane. Kuća je samostojeća s okućnicom pretvorenom u kaskadni vrt. Projektirana za peteročlanu obitelj s tri tinejdžera.

Uska parcela diktirala je izdužen objekt i vertikalnu kompoziciju. Projektni zadatak tražio je da se uklopi pet spavaćih soba, dvije radne prostorije, veliku blagovaonu uz kuhinju, prostoriju za druženje, te sportski dio, uključujući teretanu i bazen za protustrujno plivanje. Cijeli program smješten je kroz četiri etaže pa je stoga ugrađen i lift. Kat je namijenjen isključivo za spavaće sobe, a podrum je rezerviran za sport. 

Struktura materijala specifična je karakteristika objekta, kako u eksterijeru tako i u interijeru. Iz daljine opažamo reljefnost fasadne opeke u kombinaciji s glatkim cementnim pločama. Na katu je fasadna obloga zamijenjena modularnim, rebrastim panelima, koji nas podsjećaju na tanke zavjese. Time se dobila lakoća i prozračnost kao kontrast krutoj, „gruboj“ opeci. U interijeru površine imaju finiju strukturu, glađu, ponekad prozirnu. Sjene se kroz dan premještaju s navedenih vanjskih „zavjesa“ na unutarnje, tekstilne ili na drvene, rebraste panele te na zidove obložene strukturiranim, keramičkim pločicama. Ova igra između sjena i različitih tekstura gradi lajtmotiv projekta.

S obzirom na to da je velik dio kuće ukopan, neophodno je bilo izbjeći bilo kakav osjećaj klaustrofobije i osigurati što više prirodnog svijetla u svakoj etaži. To je postignuto svjetlarnikom na jugu objekta, koji čini vrh vertikalnog otvora stepeništa, te poput erkera, sakuplja toplinu i svjetlo te ih širi u sve hodnike kuće. U suterenu kuća postaje prozirna, cijelo se zapadno pročelje stapa s vrtom gdje zelenilo postaje dio interijera. Na nivou podruma jedan uski prozor, širine kuće, postaje umjetni horizont bazenu i sauni.

Investitor je definirao želju za minimalizmom i neutralnim, svijetlim bojama. Stoga paletu čine zemljani, organski tonovi koji u kombinaciji s materijalima, strukturama i svjetlom daju jednu mirnu cjelinu koja poziva na odmor i opuštanje. 

SURADNICI

Daniel Repac / Stabilnost d.o.o. , Milan Bobanac / Bobanac d.o.o. , Ilija Vrgoč / ZEP projektiranje d.o.o. , Mario Lukenda / Ured 3T d.o.o. , Nataša Hršan /Naravno d.o.o. , Igor Burić / Geolevel d.o.o. , Melita Kanceljak / Projektni ured Kanceljak Marelić d.o.o. , Gordana Klišanin , Igor Kozlina

INVESTITOR

,

IZVOĐAČ

Facies d.o.o. , Proelemento d.o.o. , S.B.S. d.o.o. , Amplituda d.o.o. , Aquachem d.o.o. , KONE d.o.o. , Stolarski obrt Svilić , Smart Square d.o.o. , Bokart d.o.o. , Kompozitni materijali d.o.o. , Uslužni obrt Vrtni design

GODINA POČETKA PROJEKTIRANJA

2018.

GODINA DOVRŠETKA PROJEKTIRANJA

2019.

GODINA POČETKA GRADNJE

2019.

GODINA DOVRŠETKA GRADNJE

2021.

POVRŠINA OBUHVATA (m2)

553,9

UKUPNA TLOCRTNA POVRŠINA (m2)

208

PROGRAM/VRSTA

Interijer
Stanovanje

LOKACIJA

Zagreb