Rekonstrukcija obiteljske kuće u Karlovcu

O PROJEKTU (TEKST AUTORA) +

Projekt rekonstrukcije postojeće stambene kuće odnosi se na prilagođavanje prostora i oblika objekta novim potrebama.

Obiteljska kuća je visine prizemlje i kat, djelomično podrumljena, potkrovlje nije stambeno. Tlocrtno rješenje je izvedeno po principu izmicanih nivoa i formira jednu funkcionalnu jedinicu.

Rekonstrukcijom objekta preoblikovane su postojeće krovne plohe i potkrovlje, uklonjen je postojeći dvostrešni krov sa svom nosivom konstrukcijom i izvedena je nova krovna konstrukcija s jednostrešnim krovom nagiba 10°. Novi pokrov izveden je od aluminijskog Prefa lima po krovnom sistemu Prefalz. Aluminijskim Prefa limom po fasadnom sustavu Prefalz obloženi su vanjski zidovi na katu, koji s kratkom i strmom krovnom/fasadnom plohom oblikuju jedinstveni volumen.

Zgrada je smještena na najvišoj točki okolnog brežuljkastog okružja grada, ima izuzetan pogled na grad i okolicu. S obzirom na položaj, vidljiva je sa svih okolnih vizura. Pozicioniranjem volumena i izborom završnih materijala i boja postignuto je takvo rješenje da nije nametljiva već se uklapa u okolinu.

Razvedenog je tlocrta, tako da se jasno naglašavaju pojedini funkcionalni sadržaji: volumen ulaza i garaže, volumen dnevnog boravka s kuhinjom, volumen spavaćeg dijela na katu. U prizemnom dijelu blagovaonica je preko terase izravno povezana s vanjskim okolnim prostorom.

Svi unutarnji prostori su obnovljeni, keramičke podne i zidne obloge zamijenjene su novom gres keramikom Casalgrande Padana, postojeći podovi od hrastovog parketa prebrušeni su i prelakirani eco vodenim lakom, stolarija je uz djelomično povećanje pojedinih otvora zamijenjena novom alu stolarijom Wicona. Vanjski obodni zidovi izolirani su kamenom vunom, te je gornji kat izveden po principu ventilirane fasade.

Na krovu su instalirani solarni kolektori u svrhu pripreme tople vode.

SURADNICI

Jadranko Gojanović (građevinski projekt konstrukcije)

INVESTITOR

Tatjana Požar Holjevac

IZVOĐAČ

Kolos d.o.o.

GODINA POČETKA PROJEKTIRANJA

2019.

GODINA DOVRŠETKA PROJEKTIRANJA

2019.

GODINA POČETKA GRADNJE

2020.

GODINA DOVRŠETKA GRADNJE

2021.

POVRŠINA OBUHVATA (m2)

Čestica površine 2170 m²

UKUPNA TLOCRTNA POVRŠINA (m2)

Građevinska bruto površina 251,47m²

PROGRAM/VRSTA

Stanovanje

LOKACIJA

Karlovac