Brešanova soba

O PROJEKTU (TEKST AUTORA) +

Brešanova soba projekt je kojemu je bio cilj interpretacija i prezentacija lika i djela velikana hrvatske književnosti Ive Brešana u njegovoj matičnoj kući u šibenskom kazalištu. Autori su se susreli s izazovom kako u ograničenom prostoru i s malim mogućnostima intervencije u prostor predstaviti velikana na jednostavan, zanimljiv i suvremen način. Rješenje ograničenja prostora kroz prilagođeno diferenciranje samog postava prezentira sve segmente Brešanovog života i stvaralaštva.

Konceptom izložbe se maksimalno iskoristio plašt zidova a oslobodio centralni dio prostora. Mada prazan, središnji prostor nadopunjuje bogatstvo izložbenog postava i predstavlja podij za buduća kulturna događanja u kojem i sam Brešan postaje sudionik događanja. Cjelokupni prostor oblikovan je kao kombinacija arhaičnog i suvremenog, toplog i mračnog, sadržaji su interpretirani dosljedno, dijelom multimedijski. Kroz cijeli postav provlače se elementi oblikovanja kao direktna refleksija na Brešanovu sklonost humoru, groteski i ironiji, dok se lik velikog književnika kroz fotografije pojavljuje iznenađujuće ili skrovito i na neočekivan način zaintrigira posjetitelja. Postav biblioteke i radna niša dio su originalnog postava njegove radne sobe. Mračnom i mističnom nišom aludira se na Brešanov noćni rad.

Jednako važan segment u kontekstu njegova života, zamišljen kao boemski prostor književnika, je Brešanov bar. Prostor je određen izrazito tamnim tonovima koji evociraju atmosferu nekadašnjih zadimljenih i mračnih barova.

Iako izrazito skučen prostor velikih ograničenja Brešanova soba projekt je koji je uspješno „zarobio“ duh velikog književnika, ali i aure njegovog opusa. Rezultat osmišljavanja je doživljaj prostora koji uz uravnotežene vizuale daje osjećaj prisutnosti samog Brešana koji nas prati.

TVRTKA

25,4mm,
2FG

PROJEKTNI TIM

Ivana Lozić , Marko Paić , Iva Cukrov / 25,4mm, Ante Filipović Grčić / 2FG

SURADNICI

INVESTITOR

Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku

IZVOĐAČ

Stina d.o.o. , Stolarija Gojanović , Ćaleta d.o.o.

GODINA POČETKA PROJEKTIRANJA

2020.

GODINA DOVRŠETKA PROJEKTIRANJA

2021.

GODINA POČETKA GRADNJE

2021.

GODINA DOVRŠETKA GRADNJE

2021.

POVRŠINA OBUHVATA (m2)

95

UKUPNA TLOCRTNA POVRŠINA (m2)

95

PROGRAM/VRSTA

Interijer

LOKACIJA

Šibenik