Izložba: Radovan Tajder – Moje tekice i publikacija Radovan Tajder / Portret s arhitekturom

O PROJEKTU (TEKST AUTORA) +

 

Povodom osvojene Nagrade "Viktor Kovačić" za životno djelo, u Oris Kući arhitekture u Zagrebu, održao se razgovor s arhitektom Radovanom Tajderom, te je otvorena izložba njegovih tekica.

Radovan Tajder rođen je 1945. godine u Zagrebu. Godine 1970. diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radio je kao odgovorni projektant u birou Didaktainvest od 1971. do 1977. godine.
Od 1977. godine radi u projektnom birou Osnova. Od sredine '80.-ih seli u Beč te se zapošljava kao voditelj Odjela za idejno projektiranje u arhitektonskom uredu Hlaweniczka & Partner. Godine 1994. prelazi u arhitektonski ured HD Architekten.

Njegovi radovi obuhvaćaju više od tri stotine studija, natječajnih radova i projekata izrađenih samostalno ili s koautorima. Od toga je devedesetak realizirano.

Važniji radovi prikazani su na nizu skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Tajder je dobitnik gotovo svih važnijih nagrada za arhitekturu: Nagrade grada Zagreba 1977., Nagrade Vladimir Nazor 1983., Borbine nagrade 1985., posebne nagrade Zagrebačkog salona u rangu Velike nagrade 1997., nagrade UHA-e Drago Galić 1999., nagrade UHA-e Viktor Kovačić za životno djelo 2019., posebnog priznanja časopisa Borba 1984, posebnog priznanja Piranesi 1989., priznanja beogradskog Salona arhitekture 1990., priznanja Zagrebačkog salona Arhitektima u dijaspori 1991.

Izložba Radovana Tajdera u Oris Kući arhitekture temeljila se na njegovim crtežima, njegovim "tekicama" koje predstavljaju dnevnik njegovog stvaralaštva.

Izdana je i knjiga s tekstom Nikole Polaka, uglednog arhitekta i teoretičara arhitekture - Radovan Tajder / Portret s arhitekturom.

 

Izložba Radovan Tajder – Moje tekice i publikacija Radovan Tajder / Portret s arhitekturom

Sunakladnici:  Oris d.o.o., Oris Kuća arhitekture

Za nakladnika: Andrija Rusan

Glavni urednik: Andrija Rusan

Izvršna urednica: Ana Gajski

Autor teksta: Nikola Polak

Lektura: Terezija Šijaković Bošković

Grafički dizajn i prijelom: Sara Pavleković Preis

Pokrovitelji: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb

Donatori: ADDE Studio d.o.o., Aira Development Group, Dustom, YU planet, Architekt Dipl. Ing. Liselotte Paretti

ISBN 978-953-8096-39-6

Zagreb, 2021.

PROGRAM/VRSTA

Izložbe
Publicistički i/ili nakladnički rad