U subotu, 27. veljače 2016. u 19:00 sati Léopold Lambert će održati prvo u nizu od šest predavanja u Oris Kući arhitekture u sklopu Future Architecture Platform.

Prihvaćajući promišljanja o teoriji i oblikovanju, istraživanja povijesnih presedana i stvaranje suvremene povijesti, the Future Architecture serija pozicionira se u odnosu na prošlost predlažući mogući/potrebni izgled budućnosti. Projekt stoji na razmeđi građevinskih praksi, različitih arhitektonskih pristupa i globalnih i lokalnih konteksta. Najvažnije od svega, Future Architecture omogućuje ekspresiju slojevite slike globalnog stanja u arhitekturi kroz glasove mladih autora.

Prvo predavanje, naslova Weaponized Architecture, održat će francuski arhitekt, glavni urednik časopisa The Funambulist kojega uz tiskani oblik prate dvije platforme otvorenog pristupa (blog + podcast). Autor je nekoliko knjiga o političkoj vezi između arhitekture i tijela. 

Arhitektura je političko oružje. Zid kao osnovni oblik arhitekture organizira tijela u prostoru i na privatnoj i na geografskoj razini. Učeći iz primjera prostornog nasilja primitivnih skloništa, predavanje će se osvrnuti na nekoliko primjera istraživanja različitih političkih sustava uz pomoć kojih će se ilustrirati ova teza: vojna i civilna okupacija Palestine, izgradnja novog militantnog glavnog grada Egipta, društvena i rasna segregacija utjelovljena u pariškim predgrađima i takozvani humanitarni kampovi sagrađeni za izbjeglice i migrante iz Calaisa. U zaključku predavanja inzistirati će se na primjerima iz arhitekture koji su prihvatili ideju arhitekture kao oružja u kontekstu borbe protiv dominantnih političkih oblika. Politička nevinost je iluzija, a mi moramo naučiti kontrolirati društvene posljedice prostora koje osmišljavamo.

Léopold Lambert

Organizacija: Museum of Architecture and Design, Ljubljana (SI);

Članovi: 
Oris House ofArchitecture, Zagreb (HR)
Museum of Architecture in Wrocław (PL)
Belgrade InternationalArchitecture Week (SR)
National Museum of XXI Century Arts, Rome (IT)
House of Architecture,Graz (AT)
Copenhagen Architecture Festival (DK)
Tirana Architecture Week (AL)
DesignBiotop, Ljubljana (SI)
Lisbon Architecture Triennale (PT)
Ruby Press, Berlin (DE);

Pridruženi članovi: 
Swiss Architecture Museum, Basel (CH)
Prishtina Architecture Week (RKS)
CANactions, Kiev (UA)

futurearchitectureplatform.org

Izvor/ORIS