EDU radionice / kostim – moda – performans – suvremena umjetnost

izložba radova nastalih tijekom međunarodnih studentskih radionica kostimografije, mode i modne fotografije

Organizator: ULUPUH

Partneri: Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu (Srbija), Fakultet za dizajn Samostojnog visokoškolskog zavoda u Trzinu (Slovenija).

Autorice projekta: doc. dr.art. Ivana Bakal i dr.sc. Silva Kalčić. Voditelji radionica istaknuti su profesori i umjetnici.

U Galeriji Karas u Praškoj 4 u Zagrebu otvoriti će se u utorak, 1. prosinca u 19 sati izložba radova studenata kostimografije i modnog dizajna nastalih tijekom međunarodnih studentskih radionica, kao i radionice modne fotografije. Cilj je projekta stjecanje umjetničkih vještina polaznika studenata radionica uz povezivanje visokoškolskih ustanova iz zemlje, regije i šire. Projekt se zaokružuje izložbom završnih radova studenata u Zagrebu, a potom kroz gostovanja izložbe.

Kostimografske radionice održale su se početkom studenog ove godine u sklopu kolegija Primijenjena kostimografija II – voditeljice su bile prof. Ljiljana Petrović (kolegij Scenski kostim), Irina Somborac, kostimografkinja, asistentica na Fakultetu primenjene umjetnosti u Beogradu te doc. dr. art. Ivana Bakal iz Zagreba. Radionice su održane u Zagrebu, Beogradu i Trzinu. Na izložbi u Galeriji Karas biti će predstavljeni odabrani radovi hrvatskih, srpskih (mentorica je prof. Ljiljana Petrović) i slovenskih studenata (mentorica je izv. prof. Mateja Benedetti). Za izradu završnih radova korišteni su isključivo ekološki ili reciklirani materijali. Odabrani radovi biti će izloženi uz prikaz svih faza nastajanja.

Na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu 5. studenoga održana je radionica modne fotografije “Dokumentarna fikcija u modnoj fotografiji” u organizaciji ULUPUH-a, TTF galerije i Singulara iz Pule te u suradnji s Laubom. Radionicu je vodila fotografkinja SofijaSilvia u suradnji s modnom dizajnericom Marijom Kulušić i modelom Tinom Spahijom. SofijaSilvia (Silvia Potočki) je predstavila svoj pristup modnoj fotografiji te portretnoj fotografiji na temu odnosa dokumenta i fikcije, i prezentirala proces suradnje fotografa i dizajnera u ostvarivanju fotografija za modnu kolekciju (stvaranje priče: odabir autentičnih lokacija, uvođenje dizajna u autentični prostor i komponiranje slike, suradnja dizajnera i fotografa). Nakon prezentacije, sudionici radionice, dvadeset i dvoje studenata TTF-a kao i dramske akademije, studija dizajna i arhitekture, fotografirali su u autentičnome prostoru. U Galeriji Karas bit će predstavljeni odabrani radovi studenata nastalih tijekom radionice, kao i prethodnog izdanja radionice modne fotografije održane 16. svibnja u Splitu, u organizaciji Multimedijalnog kulturnog centra i Galerije umjetnine Split.

Izložba će biti oživljena i mirisima nastalim od recikliranih prirodnih materijala, autora Saše Radulovića. 

Po otvaranju izložbe u Galeriji Karas, od 14. do 16. prosinca održati će se treća u nizu radionica, radionica likovne kritike „Kako pisati o suvremenoj umjetnosti“, pod vodstvom dr. sc. Silve Kalčić i Ivane Meštrov, povjesničarki umjetnosti. Organizatori ove radionice su ULUPUH, Hrvatske sekcije AICA-e i TTF galerija. Pozvani su na sudjelovanje studenti preddiplomskog, diplomskog studija, kao i diplomirani studenti Sveučilišta u Zagrebu, Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Filozofskog fakulteta, Arhitektonskog fakulteta, Likovne akademije i Dramske akademije kao i svi zainteresirani povjesničari umjetnosti, dizajneri i arhitekti s nagnućem ka teoriji i kritici. Iako ne postoji formula o pisanju o umjetnosti, kroz zajednički posjet ciljanim izložbama (case studies), čitanje referentne literature te samostalno pisanje i rad na tekstu polaznici ove radionice suočit će se s temeljnim aspektima i načelima pisanja likovne kritike.

Projekt EDU radionica pruža mnoštvo primjenjivih rješenja za bolju organizaciju i rezultate obrazovnog sistema na umjetničkim visokoobrazovnim ustanovama kroz sinergiju predavača/voditelja radionice i studenata/polaznika radionice. Radionice i izložba su nastavak projekta međunarodnih EDU radionica Suvremena umjetnost i moda održanih u listopadu 2013. godine.

Izložba u Galeriji Karas bit će otvorena do 13. prosinca, od utorka do petka od 11 do 19 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati (ponedjeljkom je zatvorena). Ulaz na izložbu je slobodan.

Projekt EDU radionice ostvaren je uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.