Aktualno
ĐUREK – KRATKI DOKUMENTARNI FILM RADNE SKUPINE VARAŽDIN
datum/vrijeme
25.02.2021.

Predstavljamo film Đurek Radne skupine Varaždin riječima autora:

Đurek je film o kvartu.

Stanari kvarta, njegovi svakodnevni korisnici, najbolje mogu reći je li njihov kvart dobro i prihvaćeno mjesto za život. Na pitanje funkcioniraju li pretpostavke nekog mjesta, odnosno jesu li arhitekti uspjeli u svojoj namjeri da stvore mjesto, ne može se odgovoriti usputnom, banalnom dihotomijom „sviđa mi se/ne sviđa mi se.“ Na takva pitanja može se odgovoriti samo protokom vremena i pažljivim čitanjem rezultata arhitektovih nakana pretočenih u živote generacija i generacija korisnika prostora.

Priču o arhitekturi Đureka pripovijedaju njegovi prošli i sadašnji stanovnici. Njihove priče prate arhivske fotografije, nacrti, novinski članci i drugi vizualni materijali koje je Radna skupina Varaždin godinama prikupljala kroz istraživanja.

Na poziv Grada Varaždina 2018. g. za sudjelovanje u međunarodnom projektu URBACT III – Come in! Radna skupina Varaždin prionula je obimnom poslu istraživanja Boltarovog GUP-a Varaždina iz 1960., te njegovom manjem dijelu – stambenom naselju Đure Salaja (popularno zvanom „Đurek“). Kvart je 60-ih godina 20. st. planiran i građen po principima internacionalnog urbanizma sa slobodnostojećim monofunkcionalnim stambenim zgradama u zelenilu s mnoštvom prostora za igru i rekreaciju. Stambene zgrade u naselju projektirali su Ivo Bartolić, Ines i Nikola Filipović, Ivan Filipčić, Bruno Goldoni i dr. Ovo naselje predstavljalo je veliki korak u urbanizaciji i modernizaciji Varaždina, kao i prvi pravi odgovor na stambenu krizu.

Željeli smo stvoriti film o arhitekturi koji će biti interesantan svakome, a ne samo arhitektima i povjesničarima umjetnosti. Svi arhivi i muzeji nemaju puno smisla ako služe samo kao skladišta starih dokumenata ili još gore – knjiga napisanih o starim dokumentima. Pravi izazov je svo to znanje učiniti korisnim i željenim. Ovaj film je jedno od naših nastojanja da približimo arhitekturu njenim korisnicima.

  • Autori: Antonija Brljak, Valentina Fištrek, Dora Ivančan, Janja Ivanec, Filip Kobzinek, Petra Korpar, Marko Perši, Matija Vinković (Radna skupina Varaždin / Društvo arhitekata Varaždin)
  • Produkcija: Artwist video i audio produkcija
  • Naracija: Ljubomir Kerekeš
  • Kamera: Vlatko Blažek
  • Tonsko snimanje: Marin Kereša
  • Dron operater: Vanja Borović
  • Post-produkcija: Vlatko Blažek
  • Sudionici: Miroslav Ledenko, Marijan Dominko, Ana Plantak
  • Izvori: Gradski muzej Varaždin, Državni arhiv u Varaždinu, Hrvatski muzej arhitekture, Varaždinske vijesti, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • Varaždin 2020.

Film je realiziran u suradnji s Gradom Varaždinom za projekt Urbact III – Come in!