Dodjelom nagrada završen 53. zagrebački salon

Tekst i fotografije: nacional.hr

Tradicionalna priredba vizualnog stvaralaštva, dizajna i arhitekture 53. Zagrebački salon, posvećena ove godine arhitekturi i urbanizmu, zatvorena je u četvrtak navečer u Zagrebu dodjelom nagrada.

Na Salonu pod nazivom “Desetljeće 2008.-2018.” tri tjedna je bilo izloženo više od stotinu radova hrvatskih arhitekata, koji su, kako je kazao predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA)  Emil Jurcan, tragali za odgovorom u kojoj mjeri je arhitektura iskoristila iskustvo perioda krize i na koji se način sama disciplina redefinirala u proteklom desetljeću.

Među 14 nominiranih radova Velika nagrada Salona pripala je dvojnom projektu novezgrade Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci Dinka Peračića te hrvatskom nastupu na 15. venecijanskom bijenalu Dinka Peračića kustosa i te Mirande Veljačić, Slavena Tolja i Emine Višnić.

U obrazloženju koje je pročitala članica ocjenjivačkom tima Ana Džokić kaže se da se u realizaciji riječkoj muzeja ne gradi objekt nego disciplinarna i društvena paradigma sažeta u borbenom metodološkom geslu „To trebamo – to radimo“. Financijski neodrživ arhitektonski artefakt zamijenjen je onim što autor projekta naziva muzej u nastajanju, kazala je Ana Džokić.

Nagradu za mladog autora do 35 godina dobila je Mirna Udovičić za diplomski rad „Revitalizacija kulturnog centra u Dubravi“. Umjesto inzistiranja na monumentalnosti autorica se odlučuje za pragmatični utopizam koji revitalizaciju približava izvornoj progresivnosti, kaže se u obrazloženju koje je pročitala potpredsjednica UHA Ana Dana Beroš.