Dodjela ULUPUH-ovih nagrada u 2015. godini

Srijeda, 9. prosinca u 12 sati
Stara gradska vijećnica, Ćirilometodska 5, Zagreb

{“list”:{“27648 “:”fi18749″},”css”:[“ig-ref”,”ig-ref-ti”,”ig-ref-su”,”ig-ref-im”,”ig-ref-row”,”ig-gallery”]}

Povodom šezdesetpete godišnjice od osnutka ULUPUH-a, ULUPUH pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba i predsjednika Skupštine Darinka Kosora dodjeljuje Nagradu ULUPUH-a za životno djelo, nagrade za najbolji izložbeni i najbolji izdavački projekt u 2015. godini te Nagradu za najboljeg mladog umjetnika/umjetnicu

Umjetnički savjet ULUPUH-a odlučio je a Upravni odbor potvrdio slijedeće:

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se Eriki Šmider, fotografkinji

Nagrada za najbolji izložbeni projekt dodjeljuje se velikom izložbenom projektu iz ULUPUH-ove međunarodne suradnje, pod nazivom  „INTERAKCIJE – suvremena primijenjena umjetnost iz Hrvatske“, realiziranom u Kulturnom centru Zsolnay/Galerija M21 u Pečuhu (Mađarska)

Autorski tim projekta: Višnja Slavica Gabout (autorica koncepcije, selektorica i kustosica),  Mario Beusan (prostorna koncepcija i oblikovanje izložbe), Ivana Bakal (predsjednica organizacijskog odbora i autorica likovnog postava izložbi „Suvremena kazališna i filmska scena 2013. – 2015“ i “Iskosa gledano – kazalište objekta“unutar cjeline projekta), Ivan Klisurić (vizualni identitet izložbe), te Maša Štrbac, Nika Šimičić, Alan Matuka i Danijela Pičuljan kao organizacijsko – izvedbeni tim

Nagrada za najbolji izdavački projekt dodjeljuje se knjizi „Od kostima do kostimografije – Hrvatska kazališna kostimografija“ – autorica: dr.sc. Martina Petranović, urednica dr.art Ivana Bakal, oblikovanje knjige: Kuna Zlatica, dizajnerica Zlatka Salopek

Nagrada za najboljeg mladog umjetnika/umjetnicu dodjeljuje se Petri Krpan, dizajnerici tekstila

Nagrade će se uručiti na prigodnoj svečanosti u srijedu, 9. prosinca 2015. u 12 sati u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu (Ulica Sv. Ćirila i Metoda 5).

Pored dodjele nagrada uručiti će se ULUPUH-ovo godišnje priznanje za poseban doprinos ugledu udruge Mariju Beusanu i Tünde Balogh. Gospodinu Mariju Beusanu priznanje se dodjeljuje za dobrotvorni autorski rad na retrospektivnoj izložbi „In memoriam Jasenki Pavliša“ i knjizi „Spomen knjiga-Jasenki Pavliša“. Riječ je o plemenitoj gesti ovog autora, koji se je tom prigodom pobrinuo da odabrani radovi preminule umjetnice uđu u fundus Muzeja za umjetnost i obrt (odabir radova: viši kustos u MUO Arijana Koprčina) i da se kompletan sadržaj umjetničina ateljea donira Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu. Gospođa Tünde Balogh organizatorica je izložbi u Upravi Zoslnayeve baštine u Pečuhu. Bila je suradnica na projektu INTERAKCIJE te je svojim angažmanom i susretljivošću uvelike pridonijela uspješnoj realizaciji i promociji ULUPUH-ovog projekta u Mađarskoj.

Počasnim članicama ULUPUH-a ove će se godine proglasiti Ana Đokić-Pongrašić i Martina Petranović. Ana Đokić-Pongrašić je umjetnička voditeljica udruge KNJIGA U CENTRU i dugogodišnja suradnica ULUPUH-a. Inicijatorica je nagrade LICE KNJIGE za najbolje grafički oblikovanu knjigu (suorganizator ULUPUH) te voditeljica većeg broja tribina o ilustraciji realiziranih u suradnji s ilustratorskom sekcijom ULUPUH-a. Aktivno se bavi popularizacijom umjetnosti među širokom publikom, osobito popularizacijom knjige i književnosti te likovne umjetnosti. Članica je Hrvatskog društva pisaca, Hrvatskog društva dramskih umjetnika te SACD-a. Tijekom dugog niza godina, Ana Đokić-Pongrašić svojim je djelovanjem, organiziranjem različitih manifestacija, izložbi, tribina, prezentacija i festivala, kako u zemlji, tako i inozemstvu, aktivno pridonosila afirmaciji velikog broja ilustratora i ilustratorske struke u cjelini. Teatrologinja dr. sc. Martina Petranović diplomirala je komparativnu književnost, anglistiku i teatrologiju (2000.) te doktorirala temom o hrvatskoj kostimografiji (2010.) na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi u Odsjeku za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. U suradnji s Ivanom Bakal i Anom Lederer objavila je knjigu „100 godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909.-2009.“ (ULUPUH, Zagreb 2011.), a u suradnji s Lucijom Ljubić knjigu „Repertoar hrvatskih kazališta, knjiga peta“ (HAZU, AGM, Zagreb 2012.). Autorica je knjiga „Na sceni i oko nje“ (Oksimoron, Osijek 2013.), „Prepoznatljivo svoja – kostimografkinja Ika Škomrlj“ (ULUPUH, Zagreb 2014.), „Od kostima do kostimografije. Hrvatska kazališna kostimografija“ (ULUPUH, Zagreb 2015.) i „Kazalište i (pri)povijest“ (Ex libris, Zagreb 2015.). Svojim radom Martina Petranović sustavno i znanstveno vrednuje rad hrvatskih kostimografa, kroz povijest i danas, te je u tom smislu vrijedan promicatelj kostimografske umjetnosti.

Nagrade će uručiti predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba gospodin Darinko Kosor.
Godišnja priznanja uručiti će i počasne članice proglasiti Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a.

Obrazloženje nagrada:

Velika nagrada za životno djelo

Erika Šmider rođena je 1942. godine u Zagrebu. Godine 1956. upisuje zagrebačku Školu primijenjene umjetnosti – Odjel za likovnu i tehničku obradu fotografije,  koju završava 1961. godine. Kao jedna od prvih školovanih fotografkinja u nas, svoj nauk zahvaljuje nizu poznatih i renomiranih stručnjaka/predavača na ovoj školi: Lauri Mizner, Milanu Fiziju, Vladimiru Susiću, Aleksandru Kukecu…  Već iduće, 1962. godine, zapošljava se u „Arhitektonskom studiju“ Zagreb na mjestu samostalnog likovnog fotografa. Radeći osamnaest godina s poznatim arhitektima – Žarkom Vincekom, Andrijom Čičin – Šajnom, Milom Polettijem, Miroslavom Begovićem, Ivanom Geršićem i drugima, specijalizirala se za motive moderne arhitekture, pa joj iz tog područja biva objavljen veliki broj fotografija. Brinući o ovladavanju novim tehničkim vještinama u fotografiji te vođena mišlju da je umjetnost nadogradnja dobrog poznavanja zanata, 1976. godine usavršava se u Agfa-Gevaert kolor laboratoriju u Münchenu.

Započinje izlagati još prije završetka školovanja, 1960. godine, pokazujući od samih početaka da je njeno određenje osim primijenjene, i umjetnička fotografija. Do danas je održala više od četrdeset samostalnih izložbi, te sudjelovala na brojnim skupnim respektabilnim tematskim, žiriranim izložbama i foto – manifestacijama u zemlji i inozemstvu (na svim izložbama FotoKluba “Zagreb“ i na onima svoga strukovnoga udruženja, kao i na Zagrebačkim salonima, na međunarodnim smotrama fotografije, te redovno na “Mundialu“ – međunarodnom Salonu fotografije u Rovinju).

Autoričini radovi objavljivani su u sklopu arhitektonskih projekata Studija u kojem je radila, Almanahu „Zagrebačka fotografija“ 1978., u udžbenicima i čitankama za četverogodišnju razrednu nastavu, 1991.- 1993., kao i  na naslovnicama knjiga hrvatskih i inozemnih autora poezije i proze-Vlade Gotovca, Marise Madieri, Rosemary Menzies, Olge Carević, monografiji Mire Ovčačik-Kovačević, monografiji „U susret vremenu“ Fotokluba Zagreb, 2013., te mnogim kalendarima i katalozima.

Erikina fotoarhiva predstavlja bogatstvo. Njezin izniman opus odaje širinu interesa, a raspon ide od fotoeksperimenata do suvremene digitalne fotografije. Rani foteksperimenti – kolažiranje negativa, multiplikacije, fotografike… predstavljaju je kao laboratorijski vrsnog tehničkog majstora inovativnih kreacija i neizmjernog estetu, koji u dobivanju efekata svaki put pomiče granice, prekoračujući gotovo uvijek tehničke mogućnosti fotoaparata. Prepoznatljiv rukopis ove umjetnice usmjeren je na teme vezane uz svjetlo (noćna svjetla grada, svjetlo svijeće), uz detalje prirode i s tim u vezi uz strukture, te povremeno uz ljudski lik. Autoricu karakterizira studioznost u radu, jer ona pomno i dugo stvara svoje fotografske cikluse.

Za svoje radove dobila je brojne nagrade i priznanja. Nagradu Tošo Dabac, najprestižniju fotografsku nagradu u Republici Hrvatskoj, kao stanovitu krunu svog djelovanja, te poticaj na daljnje stvaralaštvo, primila je 2013. godine.

Umjetnica je članica ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju od 1970. godine, LIKUM-a od 1971. godine, Foto-kluba “Zagreb” od 1960. godine i HZSU-a od 1980.godine. Godinama aktivno sudjeluje u radu svog strukovnog udruženja i u nekoliko je mandata bila u umjetničkom savjetu Sekcije za fotografiju ULUPUH-a, ali i u velikom Umjetničkom savjetu ULUPUH-a. Živi i djeluje u Zagrebu, u statusu samostalnog umjetnika.

Njezin opus, unatoč brojnosti materijala i interesa, ipak još nije završen, jer ona i danas aktivno stvara, angažira se, djeluje  i istražuje u svome mediju, potvrđujući se stalno kao kreativna autorica s istančanim osjećajem za sve izazove svoga medija. Zato je njezin doprinos struci – ali i šire, hrvatskoj fotografiji i hrvatskoj kulturi, neosporan, i bit će, uz ovu nagradu, dodatno potvrđen, ali i cjelovito prezentiran monografijom koja se priprema uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.“

(priredila Martina Vidas-Butorac, povjesničarka umjetnosti)

Nagrada za najbolji izložbeni projekt u 2015. godini

„INTERAKCIJE – suvremena primijenjena umjetnost iz Hrvatske“

Galerija M21, Kulturna četvrt Zsolnay, Pečuh (Mađarska)

17.7. – 17.8.2015.

Autorski tim projekta: Višnja Slavica Gabout (autorica koncepcije, selektorica i kustosica),  Mario Beusan (prostorna koncepcija i oblikovanje izložbe), Ivana Bakal (predsjednica organizacijskog odbora i autorica likovnog postava izložbi „Suvremena kazališna i filmska scena 2013. – 2015“ i “Iskosa gledano – kazalište objekta“unutar cjeline projekta), Ivan Klisurić (vizualni identitet izložbe), te Maša Štrbac, Nika Šimičić, Alan Matuka i Danijela Pičuljan kao organizacijsko – izvedbeni tim

Riječ je o dosad najvećoj ULUPUH-ovoj izložbi u inozemstvu, na kojoj je predstavljeno 15 projekata objedinjenih u jedinstvenu izložbu. Izložba je predstavljena u Galeriji M21, reprezentativnom prostoru od 1.100 m2, u sastavu Kulturne četvrti Zsolnay u Pečuhu, najvećem kulturnom centru u Mađarskoj.

„Projekt INTERAKCIJE osmišljen je s namjerom da kroz odabrane skupne i samostalne suvremeno orijentirane tematske, problemsko-diskurzivne i poglavito novomedijske autorske projekte, združene u interaktivno zajedništvo, pruži aktualnu sliku suvremene hrvatske primijenjene umjetnosti. U projektu se posegnulo za nizom pojedinačnih autorskih likovnih priča, realiziranih pod kustoskom palicom kritičara i teoretičara umjetnosti, u kojima se na nov i inventivan način pristupa kostimografiji i scenografiji, fotografiji, modnom dizajnu, produkt dizajnu, grafičkom dizajnu, dizajnu nakita, novoj ilustraciji, suvremenoj keramici, pejzažnoj arhitekturi i urbanizmu, ali i oblikovanju maketa. Sve te priče zajedno, u izložbi približene ili čak sljubljene, daju poput nekog uzbudljivog, maštovitog likovnog capriccia, razigrani odslik jednog živog organizma kakav je hrvatska suvremena primijenjena umjetnost. Ponajprije onaj njezin segment koji korača uz bok s globalnom vizualnom umjetnošću i u suglasju je sa sveukupnom i sveobuhvatnom suvremenom umjetničkom praksom. Segment koji je primijenjeno-umjetnički, a eksperimentira i koristi se novim medijima i novim tehnologijama, novim očištima i novim percepcijama, medijskim sinergijama i interferencijama, te intermedijskim, interdisciplinarnim i multimedijskim pristupima. Isto tako, koji aktivira performativno djelovanje umjetnika i gledatelja, uključujući prostor/ambijent kao izražajni element, te najposlije, koji u umjetnost unosi neke nove priče, baveći se ne samo čovjekovim duhovnim, nego i njegovim socijalnim bićem i njegovim okruženjem, donoseći tako neke nove teme i čineći da umjetnost – i ona primijenjena, postane diskurzivna, kritička i polemična. I zato u cjelini ne samo vizualno intrigantna, nego (što je za nju posebno važno) društveno angažirana.“ (Višnja Slavica Gabout, iz predgovora)

Izložba je obuhvatila 200-tinjak radova 90-tak autora, u mediju keramike, fotografije, zatim umjetnički unikatni nakit, radove modnog i tekstilnog dizajna, kostimografiju, scenografiju, arhitektonsko-urbanističke makete, grafički i produkt dizajn, ilustraciju, multimedijalne radove, radove primijenjenog kiparstva…

Nositelj projekta je ULUPUH,  u partnerstvu s Upravom Zsolnayeve baštine iz Pečuha i Mađarskim kulturnim institutom u Zagrebu. Inicijatori suradnje bili  su Tahir Mujičić i Andrea Bassi. Izložba je realizirana uz financijsku potporu Zaklade Hrvatska kuća, Grada Zagreba, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, te samih autora izlagača. Zahvaljujemo Mađarskom kulturnom institutu, gospodinu Dinku Šokčeviću, na svesrdnoj pomoći u pripremi materijala za izložbu.

Generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu, gospođa Vesna Haluga, o ovom projektu je rekla: „Izložba je izvrstan prikaz najboljega od hrvatske primjenjene umjetnosti. Hvala svima koji su sudjelovali u ovom iznimnom projektu. Dali ste veliki doprinos da našu zemlju predstavimo na najbolji mogući način. Iskreno vjerujem da ste značajno utjecali na svijest o hrvatskoj modernoj umjetnosti i kulturi kod stručne, ali i tzv. “obične” mađarske publike. Od srca zahvaljujem što ste me kao predstavnicu države učinili jako ponosnom.“

Nagrada za najbolji izdavački projekt u 2015. godini

„Od kostima do kostimografije – Hrvatska kazališna kostimografija“

autorica dr.sc. Martina Petranović, urednica dr.art Ivana Bakal, dizajn i priprema Kuna Zlatica, dizajnerica Zlatka Salopek

U knjizi „Od kostima do kostimografije – Hrvatska kazališna kostimografija“ sustavno se iznosi kostimska i kostimografska problematika u hrvatskom kazalištu od samih početaka glumišne aktivnosti do danas, odnosno od liturgijskih igara iz 11. stoljeća i kostimskih obilježja dopreporodnih izvedbi preko kostima u prvim profesionalnim predstavama u 19. stoljeću do postupne afirmacije kostimografije kao struke i umjetničke discipline u prvoj, i napose drugoj polovici 20. stoljeća. U knjizi se razlaže mjesto i funkcija kazališnoga kostima u predstavi, profil osobe koja se njime bavi i profesionalni razvoj kostimografske struke. Utvrđuju se razdoblja hrvatske kostimografije i njihova poetička obilježja i predstavljaju se opusi brojnih hrvatskih kostimografa te se proučava položaj kostima/kostimografa/kostimografije u predstavi, kazališnoj kritici, teatrološkoj i kazališnopovijesnoj literaturi, ustroju kazališnoga života i sustavu (visokoškolskog) obrazovanja. Rad je upotpunjen kraćim uvodnim pregledom svjetske povijesti kazališnoga kostima te teorijskim uvidom u neka od središnjih područja istraživanja kazališnoga kostima, kao i pregledom literature o kostimografiji.

Knjiga je nastavak ULUPUH-ove edicije posvećene istaknutim predstavnicima hrvatske kazališne scenografije i kostimografije (Ruta Knežević – Kostimi, Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909.–2009., Scenograf Drago Turina, Prepoznatljivo svoja – kostimografkinja Ika Škomrlj).

Za realizaciju knjige korištene su fotografije, skice i dokumentacija iz arhiva Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te niza kazališnih arhiva i privatnih zbirki. Knjiga je objavljena uz financijsku potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, Ministarstva kulture RH, Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Nagrada za najboljeg mladog umjetnika/umjetnicu

Petra Krpan, članica ULUPUH-ove Sekcije za tekstilno stvaralaštvo, rođena je 1985. godine u Zagrebu. Godine 2004. upisuje povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Istovremeno upisuje Tekstilno-tehnološki fakultet na kojem diplomira  2010. godine s temom: “Preobrazba tijela, fragmentacija identiteta”. Od 2010. do 2012. pohađa diplomski studij Teorija i kultura mode, te magistrira s temom “Medijalnost suvremene mode: metamorfoze tijela”. Godine 2012. pohađa kolegije “Fashion Journalism Intensive” i “Introduction to the Fashion Media Business“ na londonskom Sveučilištu – London College of Fashion u Londonu. Godine 2013. upisuje poslijediplomski doktorski studij književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na  Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2012. godine vanjska je suradnica-asistentica na Zavodu za dizajn tekstila i odjeće Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a od veljače 2015. godine u zvanju asistenta. Tijekom studija dobiva više nagrada (dvije Dekanove nagrade na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, za postignut uspjeh i najboljeg studenta). Od 2012. objavljuje znanstvene i stručne radove te izlaže na međunarodnim simpozijima i konferencijama. Izlagala je samostalno na pet izložbi, te na desetak skupnih.  Članica je ULUPUH-a od 2011. godine